Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor şi reprezentantul firmei Baumeister din Sfântu Gheorghe  au semnat, ieri,  contractul de execuţie pentru cea de-a doua etapă de consolidare, reabilitare şi modernizare a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Sfântu Gheorghe, care va fi finanţată cu 87 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional.

Valoarea contractului finanţat prin Proiectul Operaţional Regional, Axa 3, este de 87.223.949 de lei, banii fiind folosiţi pentru continuarea reabilitării de la nivelul trei, până la reabilitarea integrală a întregii clădiri, inclusiv pentru partea de infrastructură şi mobilier medical.

„Probabil că nu toată lumea îşi aduce aminte de  acum patru ani de zile, în 2010, când am fost în sala de şedinţe a spitalului şi am preluat de la statul român Spitalul Judeţean de Urgenţă,  şi-am spus că se vor întâmpla lucrui importante, lucruri mari pentru sistemul de sănătate în judeţul Covasna. Uite că acum, împreună cu oraşul şi cu managementul spitalului, am reclădit, am construit, am renovat mai mult decât din 1990 până în 2010”, a spus preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor.

Lucrarea de reabilitare se întinde pe o suprafaţă de 14.740 de metri pătraţi, fiind vizate 234 de paturi şi 4 săli de operaţii. Printre principalele obiective se numără recompartimentarea şi amenajarea spaţiilor conform standardelor UE, modernizarea  instalaţilor i electrice, sanitare şi de telecomunicaţii, dotarea cu aparatură medicală nouă, modernizarea instalaţiilor de încălzire centrală, reabilitarea termică a clădirilor existente şi dotarea cu noi ascensoare de mare capacitate.

„Costul aparaturii medicale se ridică la aproape 5 milioane de euro, potrivit proiectului. Termenul de execuţie este 31 decembrie 2015, pentru finalizarea integrală a proiectului şi închiderea acestuia. Vom avea un spital modern, conform standardelor europene, în limita cadrului existent al clădirii”, a declarat managerul spitalului Judeţean de Urgenţă, Andras Nagy Robert.

Potrivit  Agerpres, prima etapă a lucrărilor de consolidare a Spitalului a început în anul 2005, după ce specialiştii au pus bulina roşie pe clădire, avertizând că structura de rezistenţă este extrem de şubrezită şi nu va rezista unui nou cutremur. Clădirea a fost construită în urmă cu mai bine de 30 de ani, la scurt timp după ce un demnitar al fostului Partid Comunist, rănit la o partidă de vânătoare desfăşurată în zonă, a constat că în tot judeţul nu există un spital.

În cadrul aceluiaşi eveniment, primarul oraşului, Antal Arpad, a înmânat conducerii spitalului un caiet cu o vechime de peste 100 de ani, ce conţine înscrisuri şi notări ale persoanelor internate la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe, în timpul Primului Război Mondial, pentru o perioadă limitată. Cadoul temporar este „primit în dar de la o doamnă de 85 de ani din Ungaria” şi acesta va fi donat Muzeului Naţional Secuiesc.

Maricela Dan

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail