Astăzi, 7 martie 2020, se împlinesc 80 de ani de ani de la înființarea Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”.  

 Aniversarea a avut loc în avans și în secret, în cursul zilei de ieri. Presa covăsneană nefiind informată  cu  privire la desfășurarea evenimentului, nu ne rămâne decât să publicăm mesajul  Prefectului  județului Covasna, Iulian- Constantin  Todor,  citit cu această ocazie,  care a fost transmis către redacția Mesagerul de Covasna,  de directorul Cancelariei.

 

„Dle General, dle Comandant – col. Popescu Vasile, d-nelor și d-lor militari, din cadrul Batalionului 22 Vânători de munte Cireșoaia doamnelor și domnilor invitați,

 

Cinstim astăzi 80 de ani de la înființarea Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”.

Pentru noi, locuitorii jud.Covasna, Batalionul „Cireșoaia” este locul unde părinții noștri, frații noștri, copiii noștri, prietenii noștri, se pregătesc pentru menținerea la standarde înalte a capacității de luptă, pentru a fi în măsură să-și îndeplinească cu succes misiunea de bază – apărarea suveranității și integrității teritoriale a României precum și misiunile încredințate atât pe teritoriul național cât și în teatrele de operații.

Dacă ar fi să caracterizez militarii Batalionului de Vânători de Munte „Cireșoaia”, din descriere nu ar lipsi cuvântul puternic.

A fi vânător de munte este o adevărată provocare. Condiţiile vitrege nu vă descurajează. Zăpada vă este aliat, iar muntele, prieten.  Acțiunile desfășurate în mediul muntos, în condiții extreme, la mare altitudine, construiesc caractere puternice.

De asemenea, din descriere mea nu ar lipsi cuvântul ambițios.

Este evident că meseria aceasta nu este pentru oricine. Este nevoie de condiţie fizică şi rezistenţă psihică, de curaj şi agilitate, de puterea de a face încă un pas, de a merge mai departe.

Din descriere mea nu ar lipsi cuvântul pregătit.

        Vânătorii de munte din Batalionul „Cireșoaia” reprezintă un corp profesional pregătit la nivelul trupelor de elită, format din militari respectați și apreciați atât pentru valoarea individuală, cât și pentru coeziunea echipei. Din această perspectivă să amintim doar faptul că începând cu anul 2003, militarii batalionului au participat în cadrul unor comandamente, detaşamente sau unităţi, la misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan şi Balcani.Chiar și în acest moment sunt colegi de-ai dvs. în misiune, în afara granițelor.

Eforturile dvs. nu au rămas neobservate.

Ați primit astăzi înalta apreciere a Statului Major General, prin acordarea EMBLEMEI DE ONOARE A STATULUI MAJOR GENERAL, drapelului de luptă al Batalionului 22 Vânători de Munte „CIREŞOAIA”.  

          Dar eforturile dvs. nu au rămas neobservate nici de noi, locuitorii județului Covasna, care vă stimăm, vă respectăm și vă iubim.

          În numele Instituției Prefectului jud. Covasna, instituție chemată să vegheze la respectarea Constituției și a celorlalte legi, vă mulțumesc pentru parteneriatul loial dezvoltat de-a lungul timpului între noi și pentru modul deosebit în care v-ați achitat de misiunile specifice.

 

          În fața unor asemenea bărbați, mie nu îmi rămâne decât să vă salut pe dvs., militarii care aveți floarea de colţ pe ecuson şi tricolorul la piept şi în inimi, pentru sentimentul de siguranță pe care ni-l oferiți tuturor, zi de zi, pe aceste meleaguri, ca apărători ai valorilor strămoșești.

Vă doresc bucurii și numai împliniri! Dumnezeu să vă  binecuvânteze și să vă ocrotească pe dvs. și familiile dvs. LA MULȚI ANI!!!”

***

SCURT ISTORIC AL BATALIONULUI 22 VÂNĂTORI DE MUNTE „CIREŞOAIA”

Batalionul 22 Vânători de Munte a fost înfiinţat, în baza Ordinului Marelui Stat Major nr. 20571 din 31 ianuarie 1940, la data de 07 martie 1940, prin transformarea B.3 V.M. Marş, mobilizat de B.5 V.M. „Moţi Avram Iancu”, în localitatea Abrud, judeţul Alba.

Până la 30 august 1940,  Batalionul s-a pregătit pentru apărarea frontierei de Nord-Vest a României. Verdictul fascist de la Viena a îndurerat greu vânătorii de munte, ei trebuind să părăsească poziţiile de apărare pregătite, să-şi reorganizeze dispozitivul în cadrul sectorului  nou de apărare al brigăzii: Munţii Pădurea Craiului – Gilău. În acest dispozitiv Batalionul rămâne până în vara anului 1942, când pleacă pe frontul de Est, unde a desfăşurat ample operaţiuni militare în Caucaz şi Crimeea.

La 12 mai, Batalionul se evacuează din Capul Kersonest ieşind astfel printre ultimele unităţi din ,,cursa˝ Crimeei. Efectivele sale  erau reduse la jumătate. Marele Stat Major  a hotărât contopirea lor cu părţile sedentare şi trecerea la apărarea liniei de demarcaţie dintre România şi Ungaria.

Începând cu 31 august 1944, Batalionul pleacă pe front în campania  pentru eliberarea nord-vestului Transilvaniei, în acţiuni de luptă pe teritoriul Ungariei (octombrie – decembrie 1944) şi pe teritoriul Cehoslovaciei (ianuarie – mai 1945).

La o lună după încheierea războiului Batalionul începe deplasarea spre ţară în garnizoana Turda. Aici,  primeşte Instrucţiuni speciale ale Marelui Stat Major prin care se ordonă desfiinţarea sa pe 10 iunie 1946, cu lichidarea administrativă până la 15 iulie 1946.

În anul 1949, la 1 februarie, în garnizoana Sinaia, B. 12 V.M. din Gp.8 V.M. al D.2 V.M. primeşte nr. 22.  În Aprilie 1949 – B. 22 VM este redenumit R. 123 VM. În data de 15 septembrie 1955, R. 123 VM se desfiinţează, în locul său organizându-se B 123 VM.

Începând cu 01 ianuarie1959  Bg.14 VM se transformă în Bg.2 VM, iar B.123 VM în B.22 VM

În ziua de 06 iulie 1961 Batalionul se desfiinţează.

Începând cu 15 mai 1965, conform  ORDINULUI MARELUI STAT MAJOR nr. C.L. 00362 din 27 martie1965, în cadrul Brigăzii 2 Vânători de Munte ia fiinţă Batalionul 22  Vânători de Munte dislocat în garnizoana Sfântu Gheorghe.

În baza DECIZIEI PREŞEDINTELUI Republicii Socialiste România nr. 28 şi HOTĂRÂRII CONSILIULUI DE MINIŞTRII nr. 1330 din 21 octombrie 1974, unităţii i se atribuie denumirea Batalionul 22  Vânători de Munte “CIREŞOAIA”.

În  perioada 1970-1977, personalul batalionului a participat la amplele acţiuni de limitare şi înlăturare a efectelor calamităţilor naturale.

În zilele fierbinţi ale Revoluţiei din decembrie 1989, Batalionul a constituit un adevărat tampon pentru divergenţele interetnice apărute, un pilon de stabilitate în zonă.

La data de 29 iulie 1995, în baza  DECRETULUI PREZIDENŢIAL nr. 145 din 30 mai 1995, batalionului i s-a acordat noul drapel de luptă.

În anul 2003, Batalionul 22  Vânători de Munte a ieşit din subordinea Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmisegetuza” şi a fost subordonat Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”.

Începând cu anul 2003, militarii batalionului au participat în cadrul unor comandamente, detaşamente sau unităţi la misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan şi Balcani.

La data de 31 ianuarie 2010, prin Ordinul Şefului Statului Major al Forţelor Terestre nr. FT 337 din 15.09.2009, Batalionului 22 Vânători de Munte „CIREŞOAIA” i-a fost conferită EMBLEMA DE ONOARE A FORŢELOR TERESTRE.

În perioada ianuarie – august 2013, o companie formată preponderent din militari din cadrul batalionului a fost dislocată în cadrul Batalionului 2 Manevră în T.O. Afganistan.

În perioadele 25-29 noiembrie 2013 şi 29 septembrie-10 octombrie 2014, militarii Batalionului 22 Vânători de Munte şi militari din cadrul Corpului de infanterie marină al S.U.A. dislocat în Europa,  au executat modulele de pregătire “Platinum Lynx” ale exerciţiilor multinaţionale „Black Sea Rotational Force”.

La data de 13 noiembrie 2014, şeful Statului Major General avizează favorabil raportul şefului Statului Major al Forţelor Terestre cu nr. I-6104 din 10 noiembrie 2014, prin care Batalionul 22 Vânători de Munte „CIREŞOAIA” preia tradiţiile de luptă ale Batalionului 22 Vânători de Munte înfiinţat la data de 07 martie 1940.

La data de 05 martie 2015 prin DECRETUL PREZIDENŢIAL nr. 304, drapelul de luptă al Batalionului 22 Vânători de Munte “CIREŞOAIA” a fost decorat cu ordinul  „VIRTUTEA MILITARĂ ÎN GRAD DE CAVALER CU ÎNSEMN DE PACE”. 

În baza aprobării şefului Statului Major al Forţelor Terestre nr. RB- 407 pe planificarea din 25.01.2017,  batalionul a primit noul drapel de luptă, drapel prezentat în data de 07 martie 2019, cu ocazia festivităţii de aniversare a 79 de ani de la înfiinţare.

M.D.C.

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail