Episcopul Nicolae Colan – pe căile apostoliei 1941-1943 în secuime

 

  1. PE CĂILE APOSTOLIEI LA TG. MUREŞ

De marele praznic al Pogorârii Duhului Sfânt, din anul 1942, P. S. Sa Episcopul Nicolae Colan, a aflat de bine să facă bucurie creştinilor ortodocşi din Tg. Mureş, unde a oficiat Sfânta Liturghie a 2-a zi de Rusalii şi a săvârşit o hirotonie întru diacon, după care a prezentat frumuseţea sărbătorii afirmând printre altele că: „lucrarea Bisericii lui Hristos pe pământ are menirea de a întemeia marea împărăţie a păcii pusă sub porunca iubirii creştine. Credincioşii Bisericii lui Hristos nu pot bate nici azi alte drumuri decât cele bătătorite de Sf. Apostoli şi de primii lor urmaşi. De-ar fi încercările omenirii cât de grele, ea nu-şi poate permite luxul de a uita marea poruncă a iubirii faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele”.

*

 

Redarea documentului

 

„Credincioşii ortodocşi români din Tg. Mureş au avut, la Sfintele sărbători ale Pogorârii Duhului Sfânt, o mare bucurie. Iubitul lor păstor sufletesc P. S. Sa episcopul Nicolae Colan a cercetat a 2-a zi de Rusalii, această localitate celebrând în catedrala de acolo Sf. Liturghie în decursul căreia a hirotonit întru diacon pe T. Mocanu.

La serviciul divin P. S. S a fost asistat de consilierul eparhial Vasile Sava, administratorul protopopesc Carol Buduşan, parohul local Alexandru Runcan şi preoţii din tract: T. Muică, Al. Boda, Al. Oltean, I. Viscrean, Steicoviciu, Macoveanu şi arhidiaconul V. Bogdan. Răspunsurile le-au dat corul elevilor din Cristeşti condus de preotul Lazăr David.

  1. S. Sa a arătat că puterea Duhului Sfânt care a inspirat în ziua de Rusalii pe Sf. Apostoli şi i-a învăţat să grăiască tuturor neamurilor în graiul lor, este a se mulţumi cu învingerea miraculoasă a legii celei noi, a binelui asupra răului, a adevărului moral şi creştin asupra minciunii de tot felul, iar lucrarea Bisericii lui Hristos pe pământ are menirea de a întemeia marea împărăţie a păcii pusă sub porunca iubirii creştine.

Credincioşii Bisericii lui Hristos nu pot bate nici azi alte drumuri decât cele bătătorite de Sf. Apostoli şi de primii lor urmaşi. De-ar fi încercările omenirii cât de grele, ea nu-şi poate permite luxul de a uita marea poruncă a iubirii faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele. La împlinirea acestei porunci ca principală datorie creştină a îndrumat toată ceata credincioşilor începând cu tineretul aşa de bine reprezentat în biserică şi sfârşind cu bătrânii cărunţiţi de încercările şi grija vieţii de toate zilele. Pilda strămoşilor rămâne de urmat în această privinţă. Că ne-am clădit şi zidit aşa cum suntem cu însuşirile noastre, dintre care principala este statornicia stâncii de granit în credinţa creştină.

La sfârşitul Sfintei Liturghii P. S. Sa a binecuvântat poporul şi după ce a luat contact cu clerul tractual şi consiliul parohial la locuinţa C. Pr. Al. Runcan s-a întors la reşedinţă. ”

 

Pr. conf. univ. dr. Dorel Man

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail