Eu cred că menirea şcolii este să le arate acestor copii care e drumul.”, Doina Pătrunjel, coordonator Job Shadow Day pentru Întorsura Buzăului

            În perioada 7 – 11 aprilie a.c. la Întorsura Buzăului s-a desfăşurat proiectul Job Shadow Day. 78 de elevi de la liceele întorsurene au avut ocazia să devină „umbre” ale angajaţilor de la 17 companii şi instituţii locale. Job Shadow Day este cel mai mare program de orientare profesională pentru elevi.

Doina Pătrunjel, profesor la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” este coordonatoarea Job Shadow Day la nivelul localităţii Întorsura Buzăului. Colaborarea acesteia cu Junior Achievement România, organizaţia non-profit care a iniţiat programul Job Shadow Day, durează de mai bine de cinci ani.

Întrebată de motivaţia sub care a pornit acest proiect, Doina Pătrunjel a spus: „Copiii aceştia s-au născut într-un oraş mic, uitat de lume. Şansa lor de a vedea ce se întâmplă dincolo de hotarele oraşului este destul de mică. Unii dintre ei nu au posibilităţi financiare, iar în cazul altora poate că părinţii sunt foarte ocupaţi pentru câştigarea pâinii de azi sau de mâine, şi nu investesc în acest scop. Eu cred că menirea şcolii este să le arate acestor copii care e drumul.”

Doina Pătrunjel a mai adăugat: „În ceea ce priveşte profesia, eu îmi amintesc cu foarte mare plăcere faptul că şi pe mine m-au îndrumat alţii cum să îmi aleg meseria, respectiv să fac ceea ce îmi place, în primul rând. În vremurile noastre alegerea meseriei înseamnă mai mult parte financiară, respectiv cât se câştigă din această meserie şi, de aceea, când am intrat în contact cu acest proiect m-am gândit că se potriveşte şi că este foarte util. (…) Eu cred că această experienţă este folositoare pentru că vezi în realitate cum stau lucrurile, nu la televizor sau când îţi povesteşte cineva. Sigur că, este destul de puţin să stai câteva ore la un loc de muncă şi să vezi ce se întâmplă, dar cu siguranţă îţi formezi o imagine.”

Începând din acest an, profesoarele Corina Niţu de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” şi Lavinia Orha de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” au devenit coordonatoare Job Shadow Day în şcolile în care predau. Din cei 78 de elevi care au participat la Job Shadow Day, 48 învaţă la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, iar 30 aparţin Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu”.

„Eu m-am axat acum pe Job Shadow Day, dar în doi ani trebuie să predau ştafeta. Mă bucur foarte mult că şi Liceul Tehnologic a intrat în echipa noastră. Mă bucur că tinerele profesoare, Corina Niţu şi Lavinia Orha, preiau îndatoririle acestui proiect şi că le vor duce mai departe.”, a spus Doina Pătrunjel.

Lavinia Orha, coordonator Job Shadow Day pentru Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, a precizat: „Cred că acest proiect chiar este o şansă bună pentru elevi. Ei chiar o să vadă o parte din ce presupune o meserie cu adevărat.”

Despre iniţiativele de informare ale elevilor despre ofertele de pe piaţa muncii, Corina Niţu, coordonator Job Shadow Day pentru Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, a spus: „Este nevoie de o mai bună informare din partea şcolii, respectiv din partea diriginţilor. Fără informaţiile de bază, elevii nu au de unde să ştie ce oferte sunt pe piaţă, care sunt avantajele şi dezavantajele unui loc de muncă şi aşa mai departe. Pe de altă parte, nu înseamnă că toţi elevii sunt la fel de interesaţi de acest subiect. Au fost mulţi copii care chiar au fost curioşi şi interesaţi, dar au fost la fel de mulţi dezinteresaţi. Şi informaţiile venite din parte profesorilor, oricât de complexe şi interesante ar fi, oricum ajung doar la minţile unor oameni.” Coordonatorul de la „Mircea Eliade” a mai adăugat: „Am înţeles că cei mai încântaţi au fost cei 10 – 15 copii care au fost la Judecătorie. Aceştia au asistat la şedinţe publice şi au fost fascinaţi de acest aspect.”

Comunicatul oficial de presă al programului menţionează faptul că „cele mai dorite meserii de anul acesta sunt: magistrat, poliţist, jandarm, pompier, medic.”

Opinia psihologului despre Job Shadow Day

Ioana Obreja, psiholog în cadrul unui Cabinet Individual de Psihologie care funcţionează în cadrul Spitalului din Întorsura Buzăului este una din persoanele care a stat de vorbă cu liceeni interesaţi de cariera de psiholog. Despre Job Shadow Day, Ioana Obreja a precizat; „Am făcut parte şi anul trecut din proiect şi mi se pare foarte frumos şi foarte practic pentru elevi să vadă exact ce se întâmplă într-o meserie, într-o profesie, mai mult decât a citi despre asta, mai mult decât a li se povesti despre asta. Este important sa vadă exact ce fac profesioniştii în fiecare domeniu.”

Perspective optimiste pentru viitorii farmacişti

Unul din colaboratorii proiectului Job Shadow Day este farmacia S.C. Square Transilvania cu sediul în Întorsura Buzăului. Mihai Paladoiu a fost persoana care a stat de vorbă cu elevii interesaţi în cariera de farmacist.

Despre Job Shadow Day acesta a spus: „Sunt încântat de această iniţiativă. Eu am mai avut şi anul trecut în vizită nişte elevi. E foarte important ca tinerii care sunt în şcoală să ştie câte ceva despre cât mai multe profesii. Şi meseria de inginer e frumoasă, şi cea de profesor şi multe altele, dar pentru fiecare dintre ele trebuie să ai o mică înclinaţie, respectiv pornire.”

Mihai Paladoiu a continuat: „Eu le-am trasat în mare nişte jaloane. Le-am spus în mare despre ce este vorba în profesia de farmacist. În primul rând este o profesie liberală unde fiecare poate să ia decizii singur, neconstrâns. Eşti constrâns doar de pregătirea ta, care te poate face să iei o decizie justă, o decizie cât mai corectă, care să nu afecteze nici o persoană. Acesta este şi un dicton al farmaciei: „Primum non nocere” – „În primul rând să nu faci rău”. Le-am spus ce înseamnă această meserie, ce trebuie să ştie, cum se desfăşoară admiterea la facultate. Facultatea de Farmacie este o facultate foarte grea, trebuie să înveţi foarte multe lucruri, despre foarte multe domenii – de la limba latină până la fizică nucleară, dar este o profesie de elită. În plus, cei cinci ani de sacrificii, cât durează facultatea, merită pentru că ulterior se compensează.”

Despre oferta locurilor de muncă în domeniul farmaceutic, Mihai Paladoiu a explicat: „Nu există nici un farmacist şomer în România. Şi salariile sunt motivante. În plus, în momentul în care termini facultatea, după ce ţi-ai luat avizul de practică, poţi chiar să îţi deschizi o farmacie sau un depozit de medicamente.”

Experienţa Job Shadow Day pentru Mesagerul de Covasna

Redacţia Mesagerul de Covasna a acceptat să dea o mână de ajutor elevilor care se află într-un moment de răscruce în ceea ce priveşte cariera lor de viitor.

Rolul meu, în calitate de reporter – corespondent al ziarului Mesagerul de Covasna, a fost să le ofer celor interesaţi de meseria de jurnalist o perspectivă asupra a ceea ce implică această meserie. Astfel că, în timp ce mă documentam pentru acest material, am fost atent observată de Roxana şi Teodora, elevele interesate de această meserie. Am devenit prietene. Le-am răspuns sincer la toate întrebările. Le-am spus care sunt avantajele, dar şi dezavantajele.

Şi eu am învăţat de la ele. Acum îmi doresc să fiu şi mai responsabilă şi să nu mă opresc din învăţat nici o clipă. În plus, mi s-a confirmat încă o dată că este foarte important să practicăm meseria pe care o iubim. Mă simt cu adevărat onorată că am avut ocazia să particip la acest proiect.

Teodora Bularca, una din fetele care m-au însoţit, a împărtăşit propria sa viziune asupra acestei experienţe: „Am fost pentru o zi jurnalist. Am stat în umbra unor specialişti care m-au învăţat că pentru a ţinti cât mai sus e nevoie de devotament şi m-au ajutat să desluşesc tainele jurnalismului. Am învăţat că e nevoie de întrebările potrivite pentru a primi răspunsurile aşteptate şi mai mult decât atât că meseria de jurnalist nu este una deloc uşoară. A fi jurnalist presupune multă muncă, responsabilitate, spontaneitate, răbdare să asculţi părerile celorlalţi, putere de a accepta chiar şi un refuz. Ca jurnalist te afli mereu în centrul evenimentelor, comunici foarte mult cu cei din jur şi ai posibilitatea de a cunoaşte oameni deosebiţi. Experienţa de la Job Shadow Day reprezintă un punct de plecare în alegerea carierei mele şi cred că este destul de important pentru noi ca viitori absolvenţi să ştim încotro să ne îndreptăm.”

Partenerii Job Shadow Day

Alături de Mesagerul de Covasna, încă 16 companii şi instituţii locale au participat la Job Shadow Day. Acestea sunt: Primăria Oraşului Întorsura Buzăului, Poliţia Oraşului Întorsura Buzăului, Raiffeisen Bank – Sucursala Întorsura Buzăului, Spitalul de Recuperare Cardiovasculară Dr. Benedek Géza Covasna – Secţia Întorsura Buzăului, SC Farmira, SC Square Transilvania, Cabinet Individual de Psihologie Ioana Obreja, Jandarmeria, Judecătoria, Alex IT, GT Broker de asigurare SRL, ISU, Service Auto Happy Car, ”Prichindel”- Grădiniţa cu program Prelungit, LL salon de înfrumuseţare, Glow Studio, potrivit unui comunicat de presă.

Coordonatoarea programului de orientare în carieră pe zona Întorsurii Buzăului, Doina Pătrunjel, a ţinut să menţioneze că Job Shadow Day este susţinut în fiecare an de foşti absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ din zonă care au un loc de muncă în cadrul instituţiilor şi companiilor partenere.

Junior Achievement România şi Job Shadow Day

Conform datelor oficiale prezentate într-un comunicat de presă, peste 28.000 de elevi, din clasa 0 până în a XII –a din peste 200 de localităţi au participat la Job Shadow Day.

Daniela Staicu, Marketing & Communication Manager la Junior Achievement România a precizat: „Ne dorim ca Job Shadow să devină o practică obişnuită a angajatorilor care îşi înţeleg rolul de investitori în educaţia şi formarea tinerilor. O zi în care un licean ia contact cu mediul de afaceri sau instituţional, şi observă ce se întâmplă într-o zi de muncă din punct de vedere al responsabilităţilor, al relaţiilor dintre colegi şi al relaţiei cu clientul este o zi câştigată pentru toată lumea: elevi, angajaţi, profesori şi părinţi.”

În legătură cu organizatorii, Doina Pătrunjel a precizat: „Ce mă determină să merg înainte: absolut totul este oferit pe tavă în acest proiect.(…) Păstrez relaţia cu ei (n.r. Junior Achievement România) pentru că îmi place cum se achită de îndatoriri şi pentru că ne oferă absolut toate formularele, totul este pe tavă. ”

Organizaţia care a pus la cale acest proiect se numeşte Junior Achievement România. Această „organizaţie nonprofit, a fost fondată în anul 1993 şi este parte a Junior Achievement Worldwide®, USA şi a Junior Achievement – Young Enterprise, Europe. JA este cea mai mare şi cea mai dinamică organizaţie internaţională de educaţie economică şi antreprenorială. În România, programele JA de tip learning by doing  sunt urmate anual de peste 189.000 de elevi din 1.200 de instituţii de învăţământ şi se desfăşoară local în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, instituţiile de învăţământ şi comunitatea de afaceri.”, se notează într-un comunicat de presă.

Iulia Taraş

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail