8 septembrie, Ziua eliberării orașului Sfântu Gheorghe de sub ocupație fascisto-hortystă va fi marcată duminică, printr-o ceremonie militară și religioasă și depuneri de coroane, buchete şi jerbe de flori. Un simpozion dedicat marcării a 75 de ani de la eliberarea orașului va fi organizat la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”.
„În data de 08 septembrie 2019, în baza solicitării Instituţiei Prefectului judeţului Covasna (…), în conformitate cu prevederile <<Protocolului privind organizarea, pregătirea şi executarea ceremoniilor şi onorurilor militare solicitate de instituţii care nu aparţin Ministerului Apărării Naţionale>>/1998 şi a <<Ordinului privind aprobarea Regulamentului onorurilor şi ceremoniilor militare – M. 63/ 10.06.2013>>, se vor desfăşura activităţi organizate cu ocazia sărbătoririi <<ZILEI ELIBERĂRII ORAŞULUI SFÂNTU GHEORGHE>>în Garnizoana Sfântu Gheorghe”- au anunțat reprezentanții Garnizoanei.
Potrivit acestora, activitățile dedicate eliberării orașului vor începe la ora 12.00, la placa comemorativă din faţa Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe, cu o ceremonie militară şi religioasă.
Aceasta va cuprinde: întâmpinarea persoanei oficiale (prefectul judeţului însoţit de comandantul garnizoanei); prezentarea onorului militar de către garda de onoare; trecerea în revistă a gărzii de onoare şi salutul drapelelor de luptă; intonarea instrumental şi vocal a imnului naţional al României; – oficierea serviciului religios; rostirea alocuţiunilor referitoare la sărbătorirea „Zilei eliberării oraşului Sfântu Gheorghe”; premierea/recompensarea pentru rezultate deosebite a unor tineri din judeţul Covasna; depunerea coroanelor şi jerbelor de flori; defilarea gărzii de onoare, au anunțat organizatorii.
Potrivit acestora, de la ora 13.30, vor fi depuse coroane, buchete şi jerbe de flori la ,,Troiţa general Grigore Bălan” , din localitatea Arcuş, Strada Arcuşului (prin implicarea Primăriei comunei Arcuş și a Unității Militare (U.M.) 01630 Arcuş) și la Monumentul ,,Locotenent Păiş David” din Sfântu Gheorghe ( poligonul de garnizoană), prin implicarea Primăriei Sfântu Gheorghe și aU.M.01048 Sfântu Gheorghe.
Personalităţile civile şi militare ale judeţului Covasna, reprezentanţii autorităţilor publice centrale şi locale, ai partidele politice, instituţiilor culturale, ştiinţifice şi religioase, ai asociaţiilor, ligilor şi fundaţiilor, cadrele militare în activitate, în rezervă sau în retragere, veteranii de război, elevii instituţiilor de învăţământ din Sfântu Gheorghe, reprezentanţii mass-media, membrii societăţii civile din localitate sunt rugaţi, ca în măsura posibilităţilor, să participe la aceste activităţi, au transmis organizatorii.
Simpozion: „75 de ani de la eliberarea orașului Sfântu Gheorghe de sub ocupația străină”
În aceeași zi, după încheierea ceremoniilor din fața Primăriei Sfântu Gheorghe, un important simpozion dedicat evenimentului va avea loc la Centrul Ecleziastic și de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, în organizarea Centrului European de Studii Covasna-Harghita.
Simpozionul, dedicat celor 75 de ani de la eliberarea orașului Sfântu Gheorghe de sub ocupația străină, va cuprinde prezentarea prof. Vasile Stancu, despre contextul militar internațional, din preajma eliberării orașului Sfântu Gheorghe, în 8 septembrie 1944 și prezentarea susținută de dr. Ioan Lăcătușu, arhivist, despre momentele din viața cotidiană a orașului Sfântu Gheorghe, în perioada de după eliberarea orașului (8 septembrie 1944 – 6 martie 1945).
Dr. Ioan Lăcătușu a amintit faptul că Sfântu Gheorghe a fost primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţie fascisto-hortystă, de Armata Română, în anul 1944.
„ 8 septembrie 1944 a pus capăt unei perioade de patru ani cât patru veacuri, după expresia mitropolitului Nicolae Colan. (…) În calitate de arhivist, am avut posibilitatea să descopăr documentul de predare a administraţiei româneşti către administraţia maghiară în 8 septembrie 1940 şi iată că exact peste 4 ani, în 8 septembrie 1944, Armata Română reuşea să elibereze oraşul.”- a spus dr. Ioan Lăcătușu, care a menționat că este important ca data de 8 septembrie să fie marcată de către locuitorii orașului.
„Oameni, și din partea concetățenilor maghiari, și din puținii noștri lideri români care au avut misiunea să gestioneze situația de atunci, care au dovedit echilibru, înțelegere pentru dramele umane, rămân în istorie, consemnați ca atare. Nimic din gesturile noastre nu rămâne neconsemnat; nimic, mai devreme sau mai târziu, nu rămâne nerăsplătit. ”- a spus dr. Ioan Lăcătușu.
La eveniment sunt invitați iubitorii istoriei, participarea fiind gratuită. Acest simpozion este, de altfel, o manifestare cu tradiție, organizată de către reprezentanții Centrului.
Cu acest prilej, Editura Eurocarpatica va oferi participanților la simpozion volumul Românii și secuii, de Ion I. Russu, ediția a II-a, Sfântu Gheorghe, 2019.
Ana Ciorici COSTACHE