Un număr de 700 de şomeri fără studii sau cu studii elementare din judeţele Covasna, Vrancea şi Neamţ vor fi şcolarizaţi printr-un proiect iniţiat de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, finanţat din fonduri europene.
Directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a declarat ieri că proiectul „A doua şansă” a fost selecţionat în cadrul programului POSDRU şi prevede organizarea de cursuri pentru şomeri pe două nivele, respectiv clasele I-IV şi V-VIII. El a mai spus că cei 700 de şomeri care vor fi implicaţi în proiect vor primi şi un stimulent financiar pentru a veni la cursuri.
Kelemen Tibor a menţionat că acest proiect este necesar deoarece majoritatea şomerilor de lungă durată nu au studii ori au absolvit cel mult şcoala elementară, prin urmare neavând cele zece clase obligatorii şi nu pot fi cuprinşi oficial în niciun program de formare profesională, iar fără carte şi fără o calificare nu au aproape nicio şansă să îşi găsească un loc de muncă.
„A doua şansă reprezintă o mare provocare. Nu e un proiect uşor. Acesta va include 700 de şomeri dintre trei judeţe, dintre care jumătate din judeţul Covasna (…) Timp de un an de zile vom putea asigura salariile pentru 30 de cadre didactice, o parte din transport şi stimulente financiare pentru şomeri ca să vină la cursuri. Acestea vor fi cu frecvenţă zilnică, iar cei înmatriculaţi în clasele V-VIII vor face şi pregătire profesională pentru diverse meserii”, a spus Kelemen Tibor.
În opinia acestuia, ideal ar fi ca aceste cursuri să se organizeze în localităţile cu cei mai mulţi şomeri fără studii complete, cum ar fi spre exemplu Belin, Hetea, Araci, Vâlcele şi Sfântu Gheorghe din judeţul Covasna, unde trăiesc comunităţi mari de romi.
Contractul de finanţare se va semna în luna februarie a.c, iar proiectul se va derula în parteneriat cu Inspectoratele Şcolare din judeţele Covasna, Vrancea şi Neamţ şi cu două organizaţii nonguvernamentale.
Potrivit statisticilor, rata şomajului în judeţul Covasna este de 7,24%, iar din cei 6.613 şomeri înregistraţi oficial, doar aproximativ 2.000 sunt indemnizaţi. De asemenea, sunt înregistrate un număr de aproape 4.250 de persoane cu venit minim garantat, majoritatea din mediul rural, dintre care 84% nu au urmat o şcoală ori au studii la nivel elementar.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES