Modul în care stropești în grădină trebuie să fie unul inteligent și ușor astfel încât rodul să fie unul bogat. De asemenea, udatul inteligent va ajuta și la conservarea apei, ceea ce este un aspect important având în vedere necesitatea de a proteja mediul și de a reduce cât mai mult risipa resurselor naturale.

 

Din fericire, există câteva aspecte care, dacă sunt luate în considerare, te vor ajuta să economisești atât timp, cât și bani, iar plantele tale vor fi îngrijite corespunzător.

 

Iată 7 sfaturi pentru a uda în mod inteligent orice grădină de legume pe timpul verii

 

  1. Udare selectivă

 

Udarea manuală cu stropitoare înseamnă că poți fi selectiv cu privire la plantele pe care le uzi. Stropește-le doar dacă au nevoie. Dacă nu ești sigur că este necesar, poți verifica umiditatea solului la nivelul rădăcinii, săpând o gaură mică cu o lopată sau, pur și simplu, verificând cu degetul. Dacă este reci și umed, treci mai departe, nu este nevoie să uzi!

 

  1. Udă la momentul potrivit

 

Momentul la care uzi face o mare diferență în ceea ce privește cantitatea de apă pe care plantele o absorb. Dacă o faci dis-de-dimineață, oferi plantelor timp suficient pentru a absorbi umezeala înainte de a se evapora de la căldura zilei. De asemenea, apa care ajunge pe frunze va avea timp să se usuce până la căderea serii, reducând astfel riscul de melci și boli fungice.

 

  1. Țintește cu atenție

 

Dacă cu uzi manual, asigură-te că îndrepți fluxul de apă către baza plantelor. Acest lucru va menține frunzele uscate. O stropire foarte abundentă din când în când este mai bună folositoare decât puțin și des și va încuraja extinderea și întărirea rădăcinii.

 

  1. Reține apa

 

Ghivecele din plastic îngropate în pământ vor acționa ca niște mini rezervoare excelente. Îngroapă-le până la baza de sus lângă plantele însetate, cum ar fi dovleacul, apoi pune apă în ghiveci. Acesta va alimenta apa direct în zona rădăcinii, în loc să curgă doar la suprafață. De asemenea, poți utiliza sticle de plastic cărora să le tai capacul.

 

  1. Irigă suficiente

 

Dacă vrei să automatizezi udarea, optează pentru irigare prin picurare sau aspersoare. Aceste tipuri de irigații furnizează apă mai aproape de sol, astfel încât să se irosească mai puțin. Folosește pentru sistemul de irigare furtune și accesorii de bună calitate pentru a elimina riscul de a se defecta des. De asemenea, pentru a împinge apa, folosește pompe de apă de la Atomico.ro pentru a te asigura că nu vei avea probleme. Dacă folosești un temporizator pentru a programa irigarea, stai cu ochii pe prognoza meteo și oprește-o dacă va ploua.

 

  1. Alege ghivecele cu grijă

 

Ghivecele din argilă, precum cele din teracotă, sunt extrem de poroase. În esență, acest lucru înseamnă că absorb umezeala din sol. Alte tipuri de ghivece, precum cele din metal, se încălzesc foarte repede, accelerând pierderea de umiditate. Optează în schimb pentru cele din plastic sau ceramice. Dacă nu-ți place aspectul, le poți ascunde oricând într-un vas exterior decorativ din metal sau teracotă.

 

  1. Adaugă materie organică

 

Solurile bogate în materie organică absorb umezeala mai ușor și o rețin mai bine. Așadar, adaugă compost sau bălegar ori de câte ori ai ocazia. Adaugă straturi mai subțiri vara, astfel încât să poți săpa în sol și mai groase iarna. Materia organică va acționa și ca îngrășământ pentru plantele tale.

 

În concluzie, dacă vrei să te bucuri de legume din abundență crescute chiar de tine, ai grijă de grădina ta cu aceste sfaturi și, cu siguranță, vei avea rezultatele dorite.

 

Sursă foto: Unsplash.com

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail