La 7 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua mondială a sănătății. În 2025, această zi dă startul unei campanii privind sănătatea mamei și a nou-născuților, intitulate „Începuturi sănătoase, viitor plin de speranță”.
Campania, ce se va derula timp de un an, are ca obiectiv impulsionarea guvernelor și comunității din domeniul sănătății să intensifice eforturile pentru a pune capăt deceselor materne și ale nou-născuților, care pot fi prevenite, și să acorde prioritate sănătății și bunăstării femeilor pe termen lung. Organizația Mondială a Sănătății și partenerii săi vor împărtăși, de asemenea, informații utile pentru a sprijini sarcinile și nașterile sănătoase, dar și o mai bună stare de sănătate postnatală, notează https://www.who.int/.
Obiectivul de a ajuta fiecare femeie și copil să supraviețuiască și să prospere se află într-un moment critic. În mod tragic, pe baza estimărilor publicate în prezent, aproape 300.000 de femei își pierd viața din cauza sarcinii sau a nașterii în fiecare an, în timp ce peste 2 milioane de copii mor în prima lună de viață și aproximativ 2 milioane sunt născuți morți. Adică aproximativ 1 deces, ce poate fi prevenit, la fiecare 7 secunde. Pe baza tendințelor actuale, 4 din 5 țări nu vor putea îndeplini obiectivele de îmbunătățire a supraviețuirii materne până în 2030. 1 din 3 țări nu va îndeplini obiectivele de reducere a deceselor nou-născuților.
Femeile și familiile de pretutindeni au nevoie de îngrijire de înaltă calitate care să le susțină fizic și emoțional, înainte, în timpul și după naștere. Sistemele de sănătate trebuie să evolueze pentru a gestiona numeroasele probleme de sănătate care afectează sănătatea mamei și a nou-născuților. Acestea nu includ doar complicațiile obstetricale (sarcină, naștere, lăuzie – intervenții, omisiuni, tratamente incorecte), ci și condițiile de sănătate mintală, bolile netransmisibile și planificarea familială.
În acest sens, OMS solicită o revigorare la nivel mondial a eforturilor pentru a asigura accesul la îngrijiri de înaltă calitate pentru femei și bebeluși, în special în țările cele mai sărace, în contextul urgențelor umanitare și în zonele fragile, în care au loc majoritatea deceselor materne și ale nou-născuților. Femeile de pretutindeni au nevoie de acces la furnizori de servicii de sănătate care să le asculte preocupările și să le răspundă nevoilor – inclusiv în lunile de după sarcină, când milioane de oameni nu beneficiază de niciun sprijin, în ciuda consecințelor de durată asupra sănătății după naștere. O mai bună sănătate maternă înseamnă îmbunătățirea drepturilor femeilor și fetelor, astfel încât acestea să își poată planifica viața și să-și protejeze sănătatea. Capacitatea lor de a acționa și de a-și asuma responsabilitatea este esențială în abordarea mortalității materne și neonatale și pentru asigurarea sănătății pentru toți.
Între obiectivele acestei campanii se mai află: aducerea în atenție a lacunelor existente în supraviețuirea mamei și a nou-născutului și nevoia de a acorda prioritate bunăstării pe termen lung a femeilor; pledarea pentru investiții eficiente în vederea îmbunătățirii sănătății femeilor și a nou-născuților; încurajarea acțiunii colective pentru a sprijini părinții, precum și profesioniștii din domeniul sănătății care oferă îngrijiri decisive; oferirea de informații utile despre sănătate referitoare la sarcină, naștere și perioada postnatală, arată https://pmnch.who.int/.
În 2024, tema zilei „My health, my right” a fost aleasă pentru a susține dreptul tuturor, de pretutindeni, de a avea acces la servicii de sănătate, educație și informații de calitate, precum și apă potabilă sigură, aer curat, alimentație bună, locuințe de calitate, condiții decente de muncă și de mediu, libertate fără discriminare. În 2023, tema Zilei mondiale a sănătății a fost „Health For All”.
Organizația Mondială a Sănătății este o instituție specializată a Națiunilor Unite. În cadrul Conferinței Internaționale a Sănătății de la New York (19 iunie-22 iulie 1946) a fost adoptată Convenția OMS, un tratat între națiunile lumii, care recunoștea că sănătatea nu este doar un drept fundamental al omului, ci și un drept fundamental pentru pace și securitate. Convenția (semnată la 22 iulie 1946 de reprezentanții celor 61 de state membre ale ONU) a intrat în vigoare abia la 7 aprilie 1948, când a fost ratificată de 26 din cele 61 state membre ale ONU. Prima Adunare a Organizației Mondiale a Sănătății s-a deschis la Geneva, sediul central, la 24 iunie 1948, cu delegații din 53 din cele 55 de state membre. Cu acest prilej, s-a hotărât aniversarea la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătății, care a fost marcată pentru prima dată în 1950, potrivi https://www.who.int/.
AGERPRES