Un număr de 67 de persoane în vârstă din județul Covasna au participat la activitățile derulate  în cadrul proiectului „Conectăm Generații în lumea digitală”, o inițiativă a Fundației Vodafone, derulată de Fundația Regală Margareta a României.

Potrivit organizatorilor, la cele 156 de ateliere cu 8 tematici special concepute pentru educarea digitală a vârstnicilor de peste 60 ani au participat 755 seniori din București, Arad, Baia Mare, Mărășești, Odorheiu Secuiesc, Pitești, Rovinari, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Tulcea și Turnu Măgurele.

Fundația Regală Margareta a României a finalizat proiectul pilot Conectăm Generații în lumea digitalăinițiat și susținut de Fundația Vodafone prin programul Hi Digitaldedicat educației digitale a seniorilor din București și alte zece localități din țară și desfășurat din noiembrie 2023 până în octombrie 2024 .

Pe parcursul unui an de implementare, 755 de seniori de peste 60 de ani au avut acces la o serie de ateliere practice, axate pe folosirea smartphone-ului, a aplicațiilor de socializare precum Facebook și WhatsApp, realizarea cumpărăturilor și a plăților online, accesul la divertisment digital și utilizarea aplicațiilor de monitorizare a sănătății. De asemenea, aceștia au învățat elemente esențiale de siguranță online, pentru o experiență digitală protejată și accesibil”, se menționează în comunicatul de presă transmis către Mesagerul de Covasna.

***

Proiectul Conectăm Generații în lumea digitală este derulat de Fundația Regală Margareta a României și este inițiat și susținut de Fundația Vodafone prin programul Hi Digital.

Scopul acestei inițiative pilot a vizat alfabetizarea digitală și dezvoltarea de competențe digitale de bază pentru seniorii din România, cu scopul creșterii calității vieții persoanelor vârstnice, promovării unui stil de viață activ și independent și favorizării incluziunii sociale a persoanelor de peste 60 de ani.

Proiectul răspunde nevoii de a crea oportunități digitale în rândul vârstnicilor, grupul cel mai mare și profund afectat de lipsa competențelor digitale, România aflându-se pe ultimul loc în privința populației cu abilități digitale de bază – 28% față de 54%, cât este media Uniunii Europene (potrivit Digital Economy and Society Index 2022). Mai mult ca oricând, odată cu declanșarea pandemiei de COVID-19 în 2019, tehnologia informației digitale a cunoscut o dezvoltare accelerată, existând riscul ca vârstnicii să fie excluși nu doar din perspectiva competențelor digitale, cât și a celor sociale, deoarece accesul la resurse are loc tot mai mult prin tehnologia informațiilor și comunicațiilor.

Tematicile atelierelor au fost următoarele:

  1. Utilizarea telefonului mobil de tip smartphone
  2. Comunicare online – Utilizarea aplicației WhatsApp
  3. Comunicare online – Distribuirea informațiilor și a fișierelor
  4. Divertisment online – Accesarea și partajarea conținutului online de divertisment
  5. Rețele de socializare – Utilizarea aplicației Facebook
  6. Tranzacții online
  7. Aplicații folosite în viața de zi cu zi
  8. Ce ne rezervă viitorul – inteligența artificială

Beneficiarii vizați au fost 1000 de seniori din 11 localități din România, cu vârsta +60 de ani precum și 10 organizații neguvernamentale, centre de zi și alte entități din 10 comunități din țară, care lucrează cu seniorii, respectiv:

  1. Asociația Oaza – Arad
  2. Asociația Caspev – Baia Mare, jud. Maramureș
  3. Asociația Voluntariat Pentru Viață – Mărășești, jud. Vrancea
  4. Fundația Creștină Diakonia – Odorheiu Secuiesc, jud. Harghita
  5. Asociaţia Glasul Sufletului – Rovinari, jud. Gorj
  6. Fundația Creștină Diakonia – Sfântu Gheorghe, jud. Covasna
  7. Asociația Centrul Bucuriei – Sibiu
  8. Asociația Mâini Întinse – Tulcea
  9. Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Florian Cristescu – Turnu Măgurele, jud. Teleorman
  10. Biblioteca Județeană Argeș – Pitești, jud. Argeș

Maria Crețu-Graur

Sursa foto: Fundatia Regală Margareta a României

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail