Luna martie este luna în care fermierii încep să îşi îndrepte interesul către Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA), aceasta fiind instituţia statului prin care se derulează fonduri europene şi naţionale nerambursabile. Însă, una dintre condiţii, şi cea mai importantă, este aceea ca trenenul să fie  lucrat.

De mai bine de o săptămână  APIA a început să preia cererile unice de plată pentru suprafaţă. Pentru a veni în sprijinul celor interesaţi, directorul executiv al APIA Covasna, Angela Negoiţă, a făcut precizări cu privire la condiţiile ce trebuie îndeplinite de cei care accesează fonduri europene  şi la măsurile de sprijin pot fi accesate de fermierii din judeţul Covasna.  Aceasta a  menţionat  faptul că, pot beneficia de măsurile de sprijin pe suprafaţă persoane fizice sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata. Beneficiarii pot avea calitatea de proprietari, arendaşi, concesionari, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune.

„Doresc să subliniez că, sprijinul financiar pe suprafaţă se acordă numai fermierilor care fac dovada că lucrează terenul, şi mă refer la adeverinţa emisă de primărie care atestă că fermierul are dreptul de folosinţă pe terenul care  îl accesează la APIA. În altă ordine de idei, fermierul care solicită terenul trebuie să respecte Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi Cerinţele Legale în Materie de Gestionare (SMR) pe toată suprafaţa angajată. Aceste SMR-uri, adică Cerinţe legale în materie de gestionare, sunt obligatorii pentru agricultorii care solicită plăţi directe pe suprafaţă, plăţi de agromediu şi sprijin pentru zonele defavorizate, deci, pentru angajamentele ce pot fi accesate în judeţul nostru”, a precizat directoarea APIA Covasna.

Fermierii covăsneni se pot bucura şi de subvenţii alocate din fonduri europene şi naţionale pentru anumite măsuri de sprijin, acestea fiind: Shema de plată unică pe suprafaţă (S.A.P.S); Plăţile naţionale directe complementare (P.N.D.C.) unde intră PNDC1- culturi în teren arabil şi  PNDC6- sfeclă de zahăr; Schema de plată separată pentru zahăr; Măsura 211 – plăţi compensatorii pentru zonele de munte defavorizate, iar în judeţul nostru sunt 34 de comune şi oraşele Întorsura Buzăului şi Covasna  unităţi administrativ teritoriale, care intră la această măsură; Măsura 214 – Plăţi de Agro-mediu- Pachetul 1(P1) – pajişti cu înaltă valoare naturală,  Pachetul 2(P2) – practici agricole tradiţionale, Pachetul 3(P3) – pajişti importante pentru  păsări,  Pachetul 4 (P4) – culturi verzi, şi  Pachetul 5 (P5)- agricultură ecologică.

În ultimii ani, fermierii covăsneni au înţeles că aceşti bani le sunt de un real ajutor în derularea activităţii lor, astfel că nu au stat pe gânduri, ci au făcut demersurile pentru a-i obţine.

Directoarea APIA Covasna, Angela Negoiţă, a declarat că  în perioada 2007-2011, în judeţul nostru au intrat 350 milioane de lei pe terenuri şi 140 milioane lei la sectorul zootehnic, în total aproximativ 500 milioane lei, sume care au contribuit la creşterea nivelului de trai al cetăţenilor judeţului nostru, pe de o parte, şi dezvoltarea continuă a fermelor pe de altă parte.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail