La sfârșitul lunii iulie Crucea Roșie Covasna a organizat la Cernat tabăra pentru copiii nevoiași din județ. Au participat 50 de suflete nevinovate cu vârsta cuprinsă între nouă și cinsprezece ani, care trăiesc într-o sărăcie lucie. Pentru acești copii o săptămână petrecută în tabără a fost cea mai frumoasă experiență din viața lor. Mulți dintre ei nu mai vroiau să se reîntoarcă acasă, acolo unde trebuie să îndure condiții inumane de viață.
„Am avut copii din Întorsura Buzăului, Măgheruș, Chilieni, Moacșa, preponderent din comunele județului deoarece aici sunt copiii cei mai săraci. În cadrul programului de iarnă, când distribuim pachete cu alimente, mergem pe teren cu voluntarii și selecționăm și copii pentru această tabără. Ne ajută și subfilialele organizației, care au contact direct cu familiile nevoiașe și ne pot recomanda copii care n-au fost în viața lor în tabără.
În fiecare zi am avut diferite activități, în baza unei tematici, de exemplu Ziua Crucii Roșii, Ziua Portului, Ziua Creativă, Ziua Sportivă. De dimineață până seara am lucrat cu copiii. Erau foarte activi, dar a trebuit să-i învățăm și lucruri absolut banale.
Am avut și atelier de pictură și creație și am avut surpriza să constatăm că aceste lucruri firești la vârsta lor nu le stăpâneau, efectiv nu știau să coloreze sau să decupeze ceva.
Cel mai mult le-au plăcut jocurile gonflabile și X-box, care erau lucruri absolut noi pentru ei. În fiecare seară am avut câte un concurs, fie de talente, de frumusețe (miss și mister Cernat). Le-a plăcut mult, probabil pentru că au primit multă atenție, au putut ține microfonul în mână. De fapt a fost important pentru ei că ne-au arătat ce știu să facă. Mulți erau talentați la muzică, le plăcea să cânte. Erau foarte bucuroși.
Majoritatea copiilor locuiesc în conditii inumane. Eu personal am fost la ei și am văzut cum trăiesc. Au o cameră de 25 de metri pătrați în care locuiesc și 10 persoane. În cel mai bun caz au curent electric. Majoritatea familiilor, din păcate, nu au nici măcar curent electric. Mi se întâmplă des să am lacrimi în ochi, să rămân cu gura căscată când văd în ce condiții trăiesc unii, în secolul XXI. Chiar dacă învățământul primar și gimnazial este obligatoriu, nu toți copiii merg la școală. Nici în tabără nu au fost lăsați toți pruncii pe care i-am selecționat. Astă iarnă i-am trecut pe listă, dar nu au venit. Părinții nu au fost de acord. Au zis că copiii lor trebuie să muncească. Nu sunt lăsați nici măcar la școală.
Unii copii au venit în tabără și fără haine. Au fost trimisi cu o punguță mică. Noi le-am dat tot ce au avut nevoie.”, a declarat pentru Mesagerul de Covasna coordonatoarea voluntarilor Crucii Roşii Covasna, Opra Zsófia – Szende.
Pentru acești copii cea mai mare bucurie în tabără o reprezintă faptul că pot mânca trei mese pe zi. Pentru noi acest lucru înseamnă normalitatea, pentru ei, însă, este normal să se culce flămânzi. În România secolului 21, există copii ca niste mici sălbaticiuni. Nu vorbesc, nu merg la școală și nu mănâncă zile în șir. Deși locuiesc în mijlocul unei comunități, puțini sunt cei care le oferă ajutorul. În județul Covasna, din păcate, sunt zeci de copii care trăiesc la limita de jos a sărăciei.
„În tabără au primit trei mese pe zi și dulciuri, datorită bunăvoinței unor patroni din județ, care ne-au donat multe produse. Fiecare ce a putut, începând de la brânză, legume, fructe, dulciuri.
Bani am primit doar din partea Fundației Comunitare Covasna și de la oameni simpli.
Din păcate au fost copii care nu au mâncat unele produse deoarece nu știau ce sunt. De exemplu iaurtul nu l-au mâncat absolut deloc. Nu au știut ce este. Despre ce vorbim?
Aproape toți copiii nu vroiau să se reîntoarcă acasă și nici nu au simțit lipsa părinților, din păcate. Este foarte trist. Acești copii au o viață amară. Multi dintre ei nu au văzut vreodată o baie, nu au știut să folosească nici hârtia igienică. Nici măcar nu știau ce este. Nici de pastă de dinți, de igiena cavității bucale nu au auzit. Periuța de dinți n-au văzut-o în viața lor. Am avut de la programul Colgate câteva produse și i-am învățat cum să se spele.”, a spus coordonatoarea voluntarilor Crucii Roşii Covasna, Opra Zsófia – Szende.
Din această activitate și cei 15 voluntari care s-au ocupat de copii au avut ceva esențial de învățat: să prețuiască mai mult ce au, să se bucure de lucrurile mărunte. Tindem să fim mereu nemulțumiți, să ne gândim mai mult la lucrurile materiale pe care ni le dorim, dar uităm să trăim, să fim recunoscători pentru ceea ce avem.
Potrivit coordonatorului evenimentului, Opra Zsófia-Szende, acest eveniment este unul dintre cele mai frumoase pe care organizația Crucea Roșie Română le desfășoară în județul Covasna.
Aceasta organizează tabere pentru copii de 28 de ani, iar numărul total al elevilor care au participat este de peste 2.500.
Scopul este de a oferi ocazia copiilor proveniți din familii defavorizate să participe la activitățile taberei, și în acest fel să poată avea experiența de învățare în cadrul ei, prin care să îşi dezvolte aptitudinile de viaţă socială, de lucru în echipă, comunicare şi creşterea stimei de sine.
Larisa Axinia