Stim ca in cazul mediului corporate, chestiunile ce tin de acest subiect sunt deja stabilite, dezbatute si deseori ironizate. Totusi, ce se intampla cand vorbim despre o firma mica, abia la inceput de drum? Cum organizam biroul si ce luam in considerare? – La aceste intrebari se pot da niste raspunsuri scurte, in cele ce urmeaza:

 

Organizarea

Chiar daca toata lumea rade de ideea listelor, daca toti angajatii si-ar nota zilnic ce au de facut si cum sa faca acel lucru, cu siguranta ca procesele s-ar desfasura mai eficient si astfel nu va fi irosit timp pretios. Nu spune nimeni ca toti trebuie sa ne pliem pe aceasta idee, insa pentru a nu ne aglomera cu tot felul de obiecte inutile, e esential ca, inainte de orice, sa facem putina ordine in lucruri.

Se vor arunca agendele vechi sau inutile, se vor distruge documentele ce nu mai sunt necesare. Electronicele defecte sau care functioneaza defectuos se pot duce la un centru de colectare/reciclare, in timp ce obiectele uitate pur si simplu de angajati pot fi repartizate intr-un cabinet al lor, de unde pot fi ulterior revendicate.

 

Suportul

Orice gadget folosit, de la laptop si pana la un simplu amplificator wifi trebuie sa isi faca treaba rapid si eficient, altminteri fie trebuie updatat, fie inlocuit cu unul mai bun. Pentru un birou cu circa 10 angajati, routerul bun, monitoarele cu diagonala extinsa si imprimanta nu trebuie sa lipseasca din dotari. De asemenea, scaunele de birou ergonomice si uneori chiar suporturile pentru picioare s-ar putea sa intre pe lista elementelor must have.

Eesential sa ai consumabile mereu la dispozitie, oricat de stupid ar suna, de la servetelele de sters pe maini sau de sters monitorul si pana la hartia pentru imprimanta.

 

 

Zona pentru momente de destindere

Fie ca vorbim de bucataria in care toata lumea discuta la cafea, fie ca e un colt amenajat cu biblioteca, masuta si canapea, e important ca periodic sa avem posibilitatea de a ne ridica de la birou, de a face cativa pasi sau pur si simplu de a ne relaxa, rasfoind o revista sau o carte de dezvolltare personala. Companiile mari duc asta la stadiul de arta, oferind de la camere de recreere si pana la birouri mobile, cu banda de alergare incorporata.

 

Baia

Sunt neceseare minim 2 cabine si mai ales ca baia sa fie mereu curata si bine dezinfectata. Nu trebuie sa lipseasca sapunul de maini, prosoapele sau uscatorul si nici odorizantul pentru vasul de toaleta. Chiar daca probabil cineva se ocupa oricum de curatenie, aceasta trebuie sa fie de fiecare data impecabila.

 

Reguli

Ca in orice situatie in care persoane diferite trebuie sa interactioneze sinergic, e importanta trasarea unor directii ce trebuie respectate sau macar luate in considerare pentru confortul celorlalti. Bineinteles, aici nu e vorba despre eterna problema, “Cine mi-a mancat sandwich-ul?”, ci mai cu seama de spatiul alocat fiecaruia si despre cum e acesta gestionat.

Pentru discutii se poate amenaja o camera distincta, in care angajatii pot vorbi linistiti, fara a-i deranja pe cei concentrati. Mobilierul si mai ales mesele de lucru trebuie sa fie de dimensiuni mari, pentru a evita aglomerarea suprafetei de lucru sau amestecarea obiectelor personale.

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail