Consiliul Judeţean Covasna s-a întrunit marţi, 23 iunie 2015, într-o şedinţă ordinară, care a avut loc în fosta clădire a Primăriei din Târgu Secuiesc, actualmente sediul Muzeului de Istorie a Breslelor „Incze László”.
În cadrul şedinţei de plen, consilierii judeţeni au luat decizii cu privire la închiderea depozitului de deşeuri de la Târgu Secuiesc şi darea în folosință gratuită către Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sf. Gheorghe a unor echipamente medicale.
Depozitul neconform de la Târgu Secuiesc a fost închis şi ecologizat în cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Covasna”, proiect care asigură un număr de 41 noi locuri de muncă. „Târgu Secuiesc este oraşul care profită cel mai mult de pe urma programului. Valoarea totală a lucrărilor care se derulează în acest oraş este de peste 11 milioane lei. Depozitul de deşeuri neconform de la Târgu Secuiesc a fost închis în mod similar cu cele de la Covasna şi Întorsura Buzăului, astfel devenind una dintre zonele verzi ale oraşului.” – a spus Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, menţionând că stația de transfer deşeuri, proprietatea consiliului local, este în curs de realizare.
Legat de investiţia privind gestionarea integrată a deşeurilor care se derulează în judeţ, s-a menţionat faptul că administraţia publică judeţeană a preluat contribuţia proprie, în valoare de 13 milioane lei, a celor 44 de consilii locale care participă la acest proiect şi s-a ocupat, de asemenea, de efectuarea lucrărilor. Este importantă înfiinţarea, în judeţul Covasna, a unui depozit de deşeuri modern, deoarece cele 9 mii de metri cubi de deşeuri care se produc lunar, astfel vor putea fi procesate şi valorificate în mod corespunzător în uzina situată între localităţile Leţ şi Moacşa, care are o valoare totală de 33 milioane lei. În cadrul proiectului au fost achiziţionate deja cele două mijloace de transport adecvate pentru transportarea a câte două containere de 32 mc şi care vor transporta deşeurile de la stația de transfer din Târgu Secuiesc la noua uzină. În afară de acestea, au fost achiziţionate două unităţi de compostare şi 12 containere pentru deşeuri de 1,1 mc, precum şi 18 containere de 32 mc.
. .
În raportul său, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna a prezentat şi investiţiile care au fost realizate în comun de către administraţia publică judeţeană şi cea locală din Tg. Secuiesc, în ultimii trei ani. Astfel de investiţii au fost: reabilitarea acoperişului şi a peretelui frontal al clădirii Muzeului de Istorie a Breslelor „Incze László”, modernizarea curţii Centrului de Plasament Nr. 1 „Szentkereszty Stefánia”, reabilitarea curţii şi a clădirii Centrului de plasament nr. 2 „Borosnyai Kamilla”, asfaltarea drumului şi amenajarea unor locuri de parcare pe strada Turia, predarea către municipiul Tg. Secuiesc a 15 mii de metri pătraţi de piatră cubică care au fost folosite pentru repararea a 15 curţi interioare.
În cadrul şedinţei a fost aprobată, de asemenea, proiectul de hotărâre privind darea în folosință gratuită către Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” a unor echipamente medicale şi aparatură medicală – aparate de anestezie, endoscoape, ecografe, aparate de sterilizat şi incubatoare pentru secţia de neonatologie –, în valoare de 4,5 milioane lei.
Consiliul Judeţean Covasna
Biroul de presă