Fiind o parte importantă din proiectul Asociaţiei pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „Alutus”, intitulat „Incursiuni în lumea apelor”, autobuzul londonez şi-a început ieri excursia în judeţul Covasna, pornind de la Vâlcele şi Sfântu Gheorghe.

 

Proiectul „Incursiuni în lumea apelor”, coordonat de Anamaria Lazăr, doctor în biologie, are ca scop promovarea unei atitudini civice unitare în scopul conservării şi menţinerii biodiversităţii printr-o serie de activităţi şi evenimente inedite. Prima astfel de activitate dedicată copiilor din Sfântu Gheorghe, Covasna şi Târgu Secuiesc este caravana „Regatul Sălbatic”, o „sală de clasă” de roţi, mai exact un autobuz supraetajat venit direct de pe străzile Londrei.

Potrivit preşedintelui asociaţiei Alutus, ziua de ieri a fost un adevărat succes, fiind înregistrat un număr de aproximativ 400 de copii din Vâlcele şi Sfântu Gheorghe, care au trecut pragul centrului mobil de educaţie ecologică.

La centrul mobil l-am întâlnit şi pe domnul Szabó Jenő, scafandrul care a construit lacul artificial de la Dalnic, şi care este un prim partener în proiectul Asociaţiei Alutus. „În momentul în care explici unui  adult că nu este bine să polueze mediul subacvatic, nu dă rezultate. Eu am curăţat lacul Sfânta Ana, am aruncat gunoiul între pături, am arătat că dacă ei nu văd sub suprafaţa apei, nu înseamnă că nu există, am încercat cu broşuri, cu toate metodele clasice, dar rezultate nu au fost. Atunci am ajuns la concluzia că doar copiii sunt aceia care sunt receptivi, că nu sunt prinşi în euforia aceasta după bani, carieră, ei încă sunt curaţi, şi atunci ideea a fost să încercăm să clădim ceva care va rămâne, pentru că ei vor creşte şi vor avea grijă de mediul subacvatic”, a explicat acesta.

Cătălin Lazăr, preşedintele Asociaţiei Alutus a accentuat ideea susţinută de Szabó Jenő, punctând faptul că „dacă noi nu vedem , nu înseamnă că nu există”, făcând referire la deşeurile de pe fundul apelor. Acesta este de părere că inovatorul proiect va schimba percepţia copiilor asupra ecosistemelor subacvatice, ajutându-i să înţelegă că animalele se află şi acolo unde noi nu vedem, ca şi deşeurile aruncate de oameni.

„Copiii au fost foarte încântaţi pentru că este o altă abordare pentru ei. Le-a plăcut foarte mult. Pot să vă spun cu certitidine că la Covasna suntem foarte aşteptaţi. Proiectul este unul de a vedea unde ne situăm şi unde trebuie să mai lucrăm. Acesta este un proiect finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi Mol România, fiind a patra finanţare pe care o obţinem la ei, în cadrul segmentului arii naturale protejate-spaţii verzi. Vă spun cu toată sinceritatea că pe acest segment, competiţia este extrem de puternică, sunt poriecte foarte bune făcute de organizaţii serioase ca WWF România, Proparc şi altele. Totuşi, noi suntem o organizaţie mică. Implicarea comunitară şi dorinţa au făcut să crească lucrurile”, a spus Cătălin Lazăr.

Ideea acestui proiect unic în România a pornit în urma unei discuţii dintre cei doi, în care scafandrul profesionist a pomenit de ecologizare pe fundul apelor, după cum ne-au povestit. Astfel, s-a născut proiectul care a primit o finanţare de 20.000 de lei din partea Fundaţiei pentru Parteneriat şi Mol România.

Pe lângă caracterul inovator al centrului mobil de educaţie ecologică, Asociaţia Alutus promovează, în premieră la noi în ţară, conceptul de educaţie ecologică prin scufundări, unde 30 de copii selectaţi vor avea ocazia să vadă partea nevăzută a naturii. Copiii selectaţi în urma caravanei „Regatul Sălbatic”, vor participa în luna august la o tabără de tip Junior Rager, la Pădureni, pentru o săptămână. Aceştia vor „locui” timp de o săptămână la cort, vor observa şi analiza flora şi fauna acvatică, vor învăţa câteva aspecte importante ale legislaţiei actuale cu privire la protecţia mediului şi vor face scufundări în lacul artificial de la Dalnic, amenajat de scafandrul Szabó Jenő.

. .

Ca proiect de viitor, legat de „Incursiuni în lumea apelor”, preşedintele Alutus a spus că doreşte să realizeze, împreună cu partenerul său la Dalnic, un centru de promovare a ariei naturale protejate Râul Negru, prin care să  promoveze educaţia nonformală ecologică, cum altfel, dacă nu prin scufundări.

De-asemenea, luna viitoare, în cadrul aceluiaşi proiect, se va începe amenajarea unei poteci tematice în aria protejată Râul Negru, pe care Asociaţia Alutus o are în custodie. Poteca tematică va fi pusă la dispoziţia Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Covasna, ca ofertă turistică educaţională pentru cei care vin în tabăra de agrement de la Pădureni.

Caravana „Regatul Sălbatic” este un instrument de predare a educaţiei ecologice inovative, patronat de Casa Regală a Marii Britanii, care a reuşit numai în anul şcolar 2013/2014 să viziteze 15.000 de copii. Proiectul organizaţiei „The European nature trust”  este unul dintre cele mai inovatoare moduri de a aborda educaţia ecologică în Europa, promovat de National Geographic şi Discovery, prezent atât în România, cât şi în Marea Britanie.

Caravana va poposi astăzi la Covasna, unde sunt aşteptaţi aproximativ 200 de copii, şi mâine la Târgu Secuiesc.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail