Aproape 40 de persoane de diferite vârste şi profesii şi-au depus candidaturile pentru a obţine un loc în echipa Alpin Sport din Sfântu Gheorghe, care va efectua luna viitoare o expediţie pentru începători în vârful Mont Blanc.
Coordonatorul expediţiei, alpinistul Tulit Zsombor a declarat pentru AGERPRES că toţi candidaţii vor urma o perioadă de antrenamente pentru a deprinde câteva tehnici de căţărare şi norme elementare de supravieţuire în munţi, iar selecţia celor zece membri ai echipajului se va face pe baza unor probe eliminatorii.
Tulit Zsombor a declarat că este cea de-a cincea oară când urcă pe vârful Mont Blanc cu un grup de începători, menţionând că prin acest proiect a vrut să demonstreze că orice om sănătos, cu o condiţie fizică medie, dar cu o ambiţie puternică şi un mentor bun poate atinge performanţe remarcabile.
„Am început deja turele de pregătire prin munţi, vom merge în Bucegi, Piatra Craiului şi Făgăraş, iar la începutul lunii septembrie vom pleca în Alpi (…) Cei care s-au înscris au vârste cuprinse între 23 şi 65 de ani şi au cele mai diverse meserii, de la secretară până la agent de asigurări”, a declarat Tulit Zsombor.
Asociaţia Alpin Sport va asigura întregul echipament şi transportul, iar participanţii vor trebui să suporte costul hranei, adică aproximativ 100- 150 de euro de persoană. În cele patru ediţii anterioare ale expediţiei peste 40 de persoane au ajuns pe vârful Mont Blanc (4810 metri).
Tulit Zsombor, care este unul dintre cei mai experimentaţi alpinişti din judeţul Covasna, a declarat că doreşte să organizeze anual astfel de expediţii pentru novici. Acesta şi-a înscris în palmares de-a lungul anilor cele mai înalte vârfuri de pe cinci continente, respectiv Elbrus (Europa), McKinley (America de Nord), Kilimanjaro (Africa), Aconcagua (America de Sud) şi Mount Vinson (Antarctica) şi are de gând ca în următorii ani să cucerescă Carsensz Pyramid din Australia şi Everestul din Asia, adică să-şi ‘adjudece’ cele mai înalte piscuri de pe fiecare continent.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES