În lume, în data de 4 februarie este marcată Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului ce are drept scop să  conştietizeze  populaţia asupra acestei grave probleme de sănătate- una din principalele cauze de deces din întreaga lume.

Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului îşi propune să atragă atenţia asupra faptului că afecţiunile maligne reprezintă o problemă de sănătate publică, în mai multe ţări din lume, iar în ultimii ani a devenit o prioritate pentru sistemele de sănătate, în special în ţările dezvoltate.

Început în urmă cu aproape doi ani, prin lansarea iniţiativei Cancer United (uniţi împotriva cancerului), programul de conştientizare şi implicare a pacienţilor în găsirea unor soluţii pe termen lung, pentru asigurarea unui acces rapid şi egal la cele mai bune terapii în domeniul cancerului, în conturarea unor strategii de prevenire şi diagnostic precoce al acestei afecţiuni, continuă astăzi cu marcarea acestei Zile internaţionale.

În România, această zi a fost celebrată, pentru prima dată, în anul 2009, într-o formulă de parteneriat complet care reuneşte pacienţi, medici, autorităţi şi reprezentanţi ai industriei farmaceutice.

Specialiştii esteimează că, în ţara noastră,  aproximativ 400.000 de pacienţi suferă de cancer. Cele mai comune forme de cancer sunt cancerul pulmonar şi colorectal, la bărbaţi, şi cancerul de sân, la femei. În fiecare an, în întreaga lume se înregistrează  aproximativ şapte milioane de noi cazuri de cancer. Ca urmare, se estimează că decesele provocate de cancer vor deveni principala cauză de deces în ţările industrializate, incidenţa ( numărul de cazuri noi, pe o perioadă de timp) şi prevalenţa (numărul total de cazuri) ale acestei afecţiuni fiind în creştere. Conform unui raport publicat recent de Institutul Karolinska din Suedia, în Europa, în anul 2006, un număr de 1,2 milioane de cazuri de decese au fost cauzate de cancer.

Cercetările ştiinţifice din domeniu au demonstrat că majoritatea tipurilor de cancer pot fi prevenite prin practicarea unui mod sănătos de viaţă, care trebuie început încă din copilărie. Sfaturile pentru prevenirea cancerului sunt simple şi eficiente: renunţarea la fumat-pentru fumători, evitarea locurilor în care se fumeză-pentru nefumători, evitarea consumului abuziv de băuturi alcoolice, e expunerii execise la soare, a creşterii excesive în greutate precum şi evitarea consumului excesiv de alimente grase.

Totodată, medicii recomandă consumul zilnic de fructe şi legume proaspete, precum şi de cereale cu cu un conţinut crescut de fibre vegetale, evitarea stesului şi prezentarea la medic la primele simptome sau manifestări neobişnuite ale corpului.

Evidenţa  Direcţiei de Sănătate Publică Covasna relevă faptul că, în ultimii cinci  ani numărul de cazuri noi luate în evidenţă a variat astfel: 648- în anul 2007, dintre care 130 în stadii curabile; 573 în anul 2008, 64 în stadii curabile; 720- în anul 2009, 121 în stadii curabile; 670- în anul 2010, 109 în stadii curabile şi 564 în anul 2011, dintre care 139  în stadii curabile (în perioada ianuarie-septembrie).

În prezent, în evidenţa DSP Covasna figurează un număr de 4.354 persoane bolnave de cancer. Cele mai multe cazuri de cancer îl reprezintă cel bronhopulmonar urmat de cancerul de sân, la femei.

Direcţia de Sănătate Publică

Compartimentul Promovarea Sănătăţii

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail