Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna și-a propus să organizeze, în anul 2018, 35 de programe de formare profesională, pentru aproape 500 de șomeri, conform datelor oferite de către conducerea instituției.
„În ceea ce privește planul de formare profesională, anul acesta avem 35 de cursuri, pentru 490 de șomeri, pentru 26 de ocupații. 5 cursuri sunt planificate prin furnizorii de formare (…), 6, cu Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților – CRFPA – Brașov și 24 de cursuri, prin centrul nostru propriu de formare, din strada Garoafei sau din strada Daliei, Sfântu Gheorghe.”- a declarat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.
Potrivit acestuia, luni, 19 februarie (a.c.), la centrul de formare de pe strada Daliei a debutat cursul de manager de proiect. De asemenea, recent, a început la Covasna cursul de recepționer hotel, iar până la sfârșitul lui februarie, în Valea Crișului ar trebui să înceapă cursul de fasonator cherestea, iar la Vâlcele și Araci, de săptămâna viitoare vor începe cursuri de competențe sociale și civice.
Debitori la AJOFM, prin abandonarea cursurilor…
Cursuri de competențe sociale și civice au fost lansate și în anul trecut, a amintit directorul Kelemen Tibor. Atunci, din bugetul propriu al Agenției Județene au fost organizate astfel de programe de formare, la Araci, Vâlcele, Hăghig și Sfântu Gheorghe – în total, 4 cursuri, fiecare pentru câte 14 persoane. Săptămâna trecută, aceste cursuri s-au finalizat, însă nu toți cei înscriși au absolvit. Aproximativ 15% din totalul acestor cursanți, au abandonat, fiind, trebuind, în prezent să ramburseze costurile suportate de Agenție pentru implicarea lor la curs.
„Săptămâna aceasta și săptămâna trecută am finalizat cursurile începute anul trecut, de competențe sociale și civice. Există cel puțin 15% abandon la aceste cursuri. Acest lucru înseamnă că vom colabora cu AJPIS și cu Primăria Vâlcele – pentru cursul de la Araci și Vâlcele, cu Primăria Hăghig, respectiv cea din Sfântu Gheorghe, unde pentru aceste persoane care au abandonat cursul, vom trimite adrese către Primării – să știm când se fac plățile prin Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Covasna, astfel încât atunci când se duc să își ridice banii să fim lângă acești cursanți și să putem să recuperăm sumele reprezentând debite. Deci, debite se fac și pentru astfel de cazuri, pentru aceste persoane. Cursanții au primit caiete, au primit instruire, au primit instrumente de scris, toate acestea fiind parte componente a valorii cursului. Sumele pe care trebuie să le recuperăm nu sunt mari. (…) Aceste cursuri au fost susținute de colegii mei care au fost și au predat, și credeți-mă că nu a fost foarte ușor. Un curs din acesta presupune să îi învățăm pe cursanți cum ar trebui să se îmbrace, cum ar trebui să vorbească, să se prezinte, cum trebuie să își completeze un Curriculum Vitae (CV), cum trebuie să se pregătescă și să se poarte la un interviu. (…) Unii vor să învețe, alții nu, unii pleacă, între timp, în străinătate, alții nu vin dintr-un anumit confort, plus că le vine greu să se implice…”- a declarat directorul executiv al AJOFM Covasna.
În ceea ce privește programul de formare pentru luna viitoare, directorul executiv al AJOFM Covasna a spus:
„În luna martie ne-am propus să organizăm curs de lucrător în comerț, inspector resurse umane și tehnician maseur.”- a spus directorul executiv Kelemen Tibor.
Potrivit acestuia, pentru acest an, Agenția Județeană a obținut 56.000 de lei, pentru organizarea programelor de formare profesională. Suma solicitată a fost de 150.000 de lei.
La finele lunii ianuarie a.c., rata șomajului înregistrat în județ ajunsese la 4,15%, în evidențele Agenției fiind înregistrate 3578 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.
Din totalul acestora, 668 persoane (331 de femei) figurau ca beneficiari de indemnizaţie de şomaj (conform Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare), în timp ce 2910 (1149 femei) erau şomeri neindemnizaţi, majoritatea acestora fiind beneficiari ai Legii 416/2001 (beneficiari de venit minim garantat).
Din totalul celor 2910 șomeri neindemnizabili din evidența AJOFM Covasna, aproximativ 80% au cunoștințe reduse de scriere și citire, a precizat directorul executiv al instituției.
Ana Ciorici Costache