303 contestaţii, cele mai multe la limba şi literatura română, au fost depuse luni, în urma afişării rezultatelor la examenul de bacalaureat, arată datele Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna.

Absolvenţii de liceu care au susţinut probele examenului de bacalaureat şi au fost nemulţumiţi de note au putut depune luni contestaţii. În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri, inspectorul şcolar general din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna, doamna Keresztely Irma, a declarat că lucrările contestate au fost resigilate şi au fost transportate ieri la Centrul regional de evaluare.

 Potrivit doamnei inspector şcolar general, au fost depuse, în total, 303 contestaţii. 125 dintre acestea au fost la limba şi literatura română; 25- la limba maghiară, 73 – la disciplina de profil, şi 80 – la disciplina la alegere.

Lucrările contestate vor fi evaluate la Braşov, iar rezultatele finale vor fi afişate vineri, 11 iulie (a.c.).

 

Rezultate (înainte de contestații) mai bune decât anul trecut

În judeţul nostru, promovabilitatea la examenul de Bacalaureat organizat în sesiunea iunie –iulie a acestui an este de 56,49%. Doamna inspector Keresztely Irma a declarat că rezultatele sunt net superioare faţă de anul precedent: „Ceea ce apreciez eu în mod deosebit în acest an este (…) în primul rând, efortul depus de către elevii şi cadrele didactice care au dorit să demonstreze că şi judeţul Covasna este un judeţ pentru care învăţământul şi calitatea în învăţământ este o prioritate. Efortul lor a fost net superior faţă de anul precedent”, a declarat doamna inspector şcolar general Keresztely Irma, care a precizat că încă din luna octombrie a anului trecut, Comisia Judeţeană, a început vizitele în şcoli, a avut întâlniri cu fiecare clasă de a XII-a, a făcut o informare a metodologiei, a modului de organizare şi desfăşurare a examenului şi a răspuns întrebărilor tinerilor, dar şi faptul că s-au organizat două simulări la nivelul judeţului, una iniţiată încă din toamnă de Inspectoratul Şcolar şi una în primăvară, organizată şi iniţiată de Ministerul Educaţiei, şi faptul că dascălii, cadrele didactice au ţinut ore suplimentare de pregătire a absolvenţilor.

Doamna inspector şcolar general Keresztely Irma a prezentat şi o analiză a rezultatelor și a promovabilității de anul acesta, comparativ cu anul trecut. Astfel, datele arată că la filiera teoretică, s-a înregistrat anul acesta o creştere de plus 9,15 procente, faţă de 2013; la filiera tehnologică, o creştere de plus 8,46%, şi la învăţământul vocaţional, o creştere faţă de 2013 cu 21, 62%.

„ Din punct de vedere al promoţiei, promoţia curentă, din acest an, faţă de promoţia curentă din 2013 are o creştere de plus 16,03 procente. Aici se vede rezultatul cadrelor didactice şi al elevilor care au abordat serios bacalaureatul. La promoţiile anterioare, avem o scădere cu minus 0,16 procente. Nu este semnificativă, dar totuşi este o scădere,” a mai spus doamna inspector şcolar general.

 În ceea ce priveşte rezultatele, din punct de vedere al formei de învăţământ, datele arată că la zi, creşterea faţă de anul trecut este de 14, 26%, iar la seral creşterea este de 50, 91%, însă a apărut o scădere semnificativă de 18, 56%, la frecvenţă redusă, anul acesta, faţă de anul trecut.

În ceea ce privește rezultatele, din punct de vedere al probelor, datele arată că la limba şi literatura română, anul acesta promovabilitatea a fost de 65%, la maghiară, 90,58%, la proba obligatorie a profilului, 77, 85% şi la proba la alegere, 82, 08 %.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail