După ce în urmă cu două zile pe reţelele de socializare s-a popularizat îndemnul de a participa la mitingul de protest împotriva actualei puteri, iată că aproximativ 300 de covăsneni s-au adunat în faţa Prefecturii Covasna, ieri la ora 17.
Oameni simpli şi politicieni, români şi maghiari, tineri şi oameni în vârstă, acestia au ieşit în stradă pentru pentru a cere demisia Guvernului şi a Preşedintelui ţării. „Înarmaţi” cu pancarte şi cu steaguri tricolore, aceştia au scandat, neobosiţi, sloganuri precum: „Ieşi afară, javră ordinară”, „Jos Băsescu”, „Băsescu cel chior şi-a bătut joc de popor”, sau „La Palatul Cotroceni cântă cucuveaua, Băsescu şi cu ai lui şi-au găsit beleaua”.
Nu au lipsit nici forţele de ordine – jandarmi şi poliţişti care erau pregătiţi să intervină în cazul în care protestele deveneau violente.
Ce spun protestatarii
Unul dintre protestatari, Pop Mihai, fost deţinut politic, ne-a declarat: „Am făcut 6 ani de puşcărie, din 1958 până în 1964, pentru uneltire împotriva statului. Nu am fost singurul în închisoare. Noi nu am stat în închisoare pentru un Guvern ca cel de acum. Acest Guvern este mult mai sfidător, mult mai nesociabil decât regimul trecut. Aşa că asta vreau să subliniez: nu pentru asta am stat noi în puşcărie, poate sute de mii de oameni în regimul trecut- tineri, mai ales tineri, dar şi oameni în vârstă! Nu pentru asta! Am trecut prin evenimentele din 1989 ca să se facă o schimbare, nu pentru ca acum să fim furaţi, să fim desconsideraţi şi să se bată joc de noi”.
În faţa Prefecturii l-am întâlnit şi pe Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Covasna, Nagy Gabor, care ne-a spus: „Pentru mine ca cetăţean al ţării, nu neapărat ca lider de sindicat, protestul actual mă obligă să fiu prezent pentru că nemulţumirile au atins cote maxime. Este incredibil ca din 2,3% din PIB să fie finanţat sistemul de învăţământ, lucru care nu s-a întâmplat niciodată în istoria ţării noastre, nici în ultimii 21 de ani, dar nici măcar înainte de 1989. Legile sunt făcute în Parlamentul României, Guvernul trebuie să răspundă în faţa acestui for cu privire la respectarea lor, dar acest lucru nu se mai întâmplă. Drept urmare, nemulţumirile au atins cote alarmante care trebuie să dea de gândit actualilor guvernanţi, dar şi celor care vor mai veni la putere”.
Directorul Şcolii Generale Nicolae Colan din Sfântu Gheorghe, prof. Vasile Prahoveanu, a simţit şi el nevoia să participe la mitingul din Sfântu Gheorghe, cu dorinţa şi speranţa că poate ceva se va schimba în bine: „Am venit în semn de solidaritate cu oamenii din toată ţara care luptă pentru minim de demnitate. Este păcat că tineri ca şi mine ne gândim tot mai des dacă mai are sens să rămânem în această ţară, sau să plecăm. Totuşi, nu trebuie să abandonăm acest câmp de luptă, şi oricât de grele ar fi condiţiile trebuie să ne ghidăm după nişte principii pentru a ajunge acolo unde ne dorim să ajungem. În opinia mea, chiar dacă rezultate nu vor fi vizibile, imediat, aceste manifestări reprezintă un semn că oamenii au început să se trezească, un semn pentru cei aflaţi la putere că nu mai pot continua să ne conducă în acest mod cinic şi iresponsabil”.
Unii dintre protestatari ne-au mărturisit că, încă de la începutul săptămânii când au început protestele în mai multe localităţi din ţară, zilnic au trecut prin centrul oraşului pentru a vedea dacă şi la Sfântu Gheorghe „se dă scânteia”. Iar pentru că acest lucru s-a întâmplat, aceştia ne-au spus că şi-n zilele următoare vor veni să protesteze faţă de actuala guvernare.
Ana Alina Costache,
Maria Graur