Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înfiinţare a jandarmeriei „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial www.jandarmeriaromana.ro.

Legiuirea promulgată de Ghica a stat la baza tuturor legilor care au urmat, principiile sale rămânând valabile în întreaga istorie a Jandarmeriei Române. Potrivit documentului, Regimentul de jandarmi din Moldova se împărţea în două subdiviziuni, fiecare având în zona de responsabilitate câte şase ţinuturi (judeţe). Fiecărui ţinut îi era repartizată câte o companie de jandarmi, la care se adăuga câte o companie la Isprăvnicia Iaşului şi la Poliţia Capitalei (Iaşi). Rezulta, astfel, un total de 14 companii de jandarmi, cu un efectiv total de 1.433 de jandarmi călări şi pedeştri.

Necesitatea elaborării unei legi de organizare a Jandarmeriei în întreaga ţară a dus la promulgarea Legii pentru organizarea Jandarmeriei rurale, prin Decretul Regal nr. 2919 din 30 august 1893, urmată de Regulamentul de aplicare a Legii Jandarmeriei rurale din 1 septembrie 1893.

 

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita a organizat mai multe activităţi de marcare a Zilei Jandarmeriei, în premieră fiind prezenţi la defilarea efectivelor şi a tehnicii din dotare mai mulţi cai din Detaşamentul de Cavalerie al Jandarmeriei Române şi câini care servesc în Jandarmerie, 03.04.2023.

Foto: (c)  GINA ŞTEFAN / AGERPRES FOTO 

Jandarmeria a cunoscut un amplu proces de modernizare în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza. A participat pentru prima dată la un război modern în anii 1877-1878 (Războiul de Independenţă), apoi la cel de-Al Doilea Război Balcanic (1913) şi la Primul Război Mondial (1916-1918). După înfăptuirea României Mari, a avut loc un amplu proces de remodelare a structurilor existente înainte de război. Astfel, la 23 martie 1929, Parlamentul a pus bazele unei legi moderne şi complete de organizare a Jandarmeriei rurale şi, în acelaşi an, regele Mihai I (1927-1930; 1940-1947) a promulgat Statutul Jandarmeriei Rurale, care garanta: stabilitate, înaintare, retribuţii şi alte indemnizaţii, gradaţii, pensii, condiţii de căsătorie, recompense. Un moment important l-a reprezentat şi promulgarea Legii nr. 116 din 18 iunie 1998 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, act care a marcat stabilizarea României pe coordonatele statului de drept, mai arată www.jandarmeriaromana.ro.

 

 

Manifestări organizate cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, la Oradea.

Foto: (c)  EUGENIA PAŞCA / AGERPRES FOTO 


Activitatea Jandarmeriei Române este reglementată, în prezent, de Legea nr. 550 din 29 noiembrie 2004 care stabileşte statutul, atribuţiile şi competenţele instituţiei, organizarea şi conducerea, drepturile şi obligaţiile personalului instituţiei. Potrivit legii, ”Jandarmeria Română este instituţia specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, care exercită, în condiţiile legii, atribuţiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, la prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum şi la protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism”.

 

 

Activităţi desfăşurate de către jandarmii din cadrul Grupării Mobile Timişoara şi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Caraş-Severin, cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române.

Foto: (c)  PAULA NEAMTU / AGERPRES FOTO 


De asemenea, Jandarmeria Română, prin Punctul National de Informare în Fotbal înfiinţat în martie 2003, are atribuţii privind coordonarea şi facilitarea schimbului de informatii între serviciile de poliţie cu ocazia meciurilor de fotbal cu caracter internaţional. Punctul National de Informare în Fotbal a fost înfiinţat în baza Deciziei Consiliului Europei nr. 384 din 25.04.2002 privind securitatea cu ocazia meciurilor de fotbal care au caracter internaţional şi în acord cu prevederile din aquis-ul comunitar, cap. 24 „Justiţie şi afaceri internaţionale”.

Din decembrie 2008, România a devenit, prin intermediul Jandarmeriei Române, membru cu drepturi depline în cadrul Forţei de Jandarmerie Europeană (EUROGENDFOR).

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail