Cei 28 de profesori navetişti din Ghelinţa aşteaptă de mai bine de un an jumătate banii pentru transportul către şcoală. Sătuli de aşteptări şi promisiuni în van, profesorii au apelat la justiţie pentru a-şi face dreptate.

Problema decontării navetei persistă de câţiva ani, atât la nivel naţional, dar şi la nivel judeţean. Profesorii sunt nevoiţi să îşi plătească transportul până la şcoală şi înapoi din salariile şi aşa mici, iar acest lucru îi nemulţumeşte profund.

Situaţia din judeţul Covasna, în momentul de faţă, nu este una la limită, întrucât majoritatea primăriilor au înţeles că şi profesorii sunt oameni care au nevoie de  salariu pentru a ajunge la ziua de mâine. Totuşi, există excepţii. Potrivit liderului Sindicatului Liber din Învăţământ din judeţul Covasna, profesor Nagy Gabor, cea mai mare problemă există la şcoala din Ghelinţa, unde profesorilor nu li s-a mai decontat naveta de un a și jumătate.

„Problema cea mai gravă este Ghelinţa. Aici nu este plătită naveta celor 28 de cadre didactice care fac naveta, de un an jumătate. Problema este şi mai gravă pentru că primăria a virat banii, banii au ajuns la şcoală, dar conducerea şcolii a consumat acea sumă, cu altă destinaţie. Acest dosar se află la Tribunalul Covasna, ca justiţia să dea  verdictul. Am contractat un avocat, nu rezistăm numai cu sentinţe naţionale generalizate. Pentru cazurile individuale, locale, mergem cu sprijinul avocatului”, a declarat prof. Nagy Gabor.

Contactat de către Mesagerul de Covasna, Cseh József, primarul localităţii a spus că nu poate face nicio declaraţie în acest sens, fiind îndrumaţi către conducerea şcolii, pentru un răspuns mai pertinent. Directorul instituţiei nu a fost de găsit.

În ceea ce priveşte celelalte localităţi problematice, liderul sindicalist a spus că lucrurile s-au normalizat. La Araci lucrurile au mers greoi, chiar dacă s-a apelat şi la sesiuni de dialog social în cadrul Prefecturii Covasna. După ce au fost acţionaţi în judecată, edilii au reuşit să includă în bugetul local sumele necesare decontării navetei, dar nu înainte să facă recurs la Curtea de Apel Braşov. Aici profesorii au primit sentinţă favorabilă, iar banii au putut  fi viraţi în conturile lor.

La Ozun profesorii au aşteptat 11 luni pentru decontarea navetei, însă la ultima rectificare de buget, toţi profesorii şi-au primit banii. La Hăghig este o altă situaţie incertă în ceea ce priveşte banii de navetă, însă liderul sindicalist aşteaptă veşti de la colegul său din teritoriu,  pentru a face demersurile necesare.

Conform art. 37 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 83/2014, autoritățile administrației publice locale au obligația cuprinderii în bugetul local a sumelor destinate decontării cheltuielilor pentru naveta, la și de la locul de muncă, a cadrelor didactice și personalului auxiliar din învățământul preuniversitar de stat, din unitățile de învățământ special și din centrele județene de resurse și asistență educațională, care nu dispun de locuință în localiatatea unde au postul.

În acest sens, Consiliul Judeţean Covasna a propus, în ultima şedinţă, majorarea bugetului Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională cu 4.000 de lei. „În vederea asigurării acestor plăți este necesară modificarea nivelului maxim al cheltuielilor de personal, respectiv a nivelului maxim la aparatul de specialitate și al instituției în cauză”, se arată în expunerea hotărârii.

. .

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail