În fiecare an pe 28 aprilie, Organizaţia Internaţională a Muncii sărbătoreşte Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, zi în care mişcarea sindicală onorează memoria victimelor accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale. În această zi sunt organizate simultan în întreaga lume acţiuni pentru a atrage atenţia asupra importanţei prevenirii accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale. În acest an, Organizația Internațională a Muncii a lansat campania pentru Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă 2023 – Să implementăm un mediu de muncă sigur și sănătos.

Acest eveniment reprezintă, în fapt, o campanie de sensibilizare pentru a focaliza atenția internatională asupra tendințelor din domeniul securității și sănătății în muncă, precum și cu privire la dimensiunea la nivel global a leziunilor, bolilor și deceselor legate de muncă. În această zi, dorim să atragem atenția angajatorilor și lucrătorilor că este necesară o schimbare a mentalității în ceea ce privește sănătatea și securitatea în muncă. Cu precădere lucrătorii trebuie să adopte și un comportament preventiv, să solicite angajatorilor protecție colectivă și, după caz individuală, să se implice în realizarea măsurilor de prevenire și protecție și să-și însușească, prin instruire, cele mai bune practici astfel încât să ajungă sănătoși acasă după o zi de muncă. La rândul lor, angajatorii trebuie să fie conștienți de obligațiile pe care le au potrivit cerințelor legale, de protecție a vieții, sănătății și integrității lucrătorilor. Numai eforturile comune, ale părților interesate de asigurarea unor locuri de muncă sigure și sănătoase, pot garanta îndeplinirea obiectivelor de prevenire a accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, de consolidare a unei reale culturi a prevenirii.

Potrivit inspectorului șef al Inspectoratul Teritorial de Muncă Covasna, cu acest prilej, instituția  „iniţiază acţiuni specifice de informare şi conştientizare a tuturor factorilor interesaţi (lucrători, angajatori, reprezentanţii acestora, parteneri sociali), deoarece numai eforturile comune ale părţilor interesate de asigurarea unor locuri de muncă sigure şi sănătoase, pot garanta îndeplinirea obiectivelor”

M.D.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail