Astăzi, 27 ianuarie, se împlinesc 267 de ani de la nașterea compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor neîntrecut, pianist, organist, cel mai mare muzician al vremii sale, ce a lăsat în scurta sa viață, moștenire nestemate muzicale, creații de o deosebită valoare, strălucitoare și astăzi.

Wolfgang Amadeus Mozart (Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart) s-a născut în data de 27 ianuarie 1756, la Salzburg, fiind al șaptelea copil și ultimul născut al muzicianului Leopold Mozart, talentat violonist în orchestra de la curtea principelui-arhiepiscop de Salzburg și al soției sale, Anna Maria Pertl.

Tatăl său, Leopold Mozart transmitea, la data de 9 februarie 1756, printr-o scrisoare adresată negustorului F. L. Hagenauer şi soţiei acestuia la Salzburg:

„… vă informez de altfel că la 27 ianuarie, orele 8 seara, soţia mea a născut cu bine un băiat (…). Soţia mea era teribil de slăbită. Slavă Domnului, acum şi mama, şi copilul se simt bine. Vă trimitem complimente amândurora. Băiatului i‑am pus numele de Johannes Chrysostomus Wolfgang Gottlieb” (în „Tatăl lui Mozart povestește”, din volumul „Mozart. Scrisori”, p. 13, apărut la editura „Humanitas”, București, 2021, traducere din limba germană de Cristian Ghenea). Nașterea lui a venit ca o alinare pentru părinții Leopold și Anna Maria, întrucât cinci dintre copiii lor muriseră, de mici. Astfel, Maria Anna (Nannerl), născută în 1751, şi Wolfgang Amadeus sunt singurii copii care au supravieţuit.

Copilul-minune din istoria muzicii

Wolfgang Amadeus Mozart a fost, fără îndoială, unul dintre copiii-minune din istoria muzicii, fiind „realmente cel mai mare muzician al vremii sale” (Schonberg, H.C, „Viețile marilor compozitori”, traducere de Anca Irina Ionescu, p. 82, editura „Lider”, București: 2008). Prima mărturie despre talentul său muzical excepțional a apărut când Amadeus avea doar trei ani. La acea vârstă a început să cânte la pian.

„Auzul său era atât de fin, încât sunetele prea puternice îi provocau un rău fizic. În același timp, emitea judecăți de valoare în privința înălțimii. La vârsta de patru ani, le spunea celor mai mari că viorile lor sunt cu un sfert de ton în afara  acordului corect. La această vârstă, putea să învețe o piesă muzicală în aproximativ o jumătate de oră. La vârsta de cinci ani cânta uluitor de bine la clavecin” (Idem, Schonberg). Tot la acea vârstă, micul Mozart a compus prima piesă (se spune că ar fi vorba despre piesa „Tartina cu unt”, dedicată tatălui său: https://www.youtube.com/watch?v=XIbgGcWqBy4&list=RDXIbgGcWqBy4&start_radio=1)

Un an mai târziu, în 1762, pe când Wolfgang avea 6 ani, tatăl, Leopold Mozart, i-a prezentat pe ambii copii ca virtuozi ai pianului la Curţile europene. Sora lui Wolfgang, Nannerl, „era și ea un copil-minune, dar nici pe departe la fel de talentată ca fratele ei.”- se mai arată în lucrările de specialitate (idem, Shonberg). Așadar, în 1762 a fost primul turneu al celor doi copii. De atunci, micul Mozart a fost mai mereu pe drumuri, în anii de formare, fiind prezentat la Curțile europene, academiilor muzicale savante, marelui public (ibidem).

Documentele arată că în data de 9 iunie 1963, părinţii Leopold și Anna Maria întreprind cu ambii copii un mare turneu artistic, care în drum spre Paris şi Londra i‑a dus prin München, Augsburg, Ludwigsburg, Schwetzingen, Heidelberg, Mainz, Frankfurt a. M., Koblenz, Köln, Aachen şi Bruxelles.

În 1 februarie, 1964, talăl Leopold, scria, de la Paris: „Nici nu vă puteţi da seama ce mirare şi ce impresie a produs asupra francezilor, îndrăgostiţi pur şi simplu de eticheta de la Curte, faptul că fiicele Regelui s‑au oprit îndată ce mi‑au zărit copiii. Nu numai în saloanele lor, ci chiar şi în public i‑au întâmpinat pe copiii mei, le‑au permis să le sărute mâinile, lăsându‑se sărutate chiar şi ele de nenumărate ori. Acelaşi lucru se întâmpla şi cu moştenitoarea tronului. Ceea ce li s‑a părut şi mai extraordinar domnilor francezi a fost că la dineul din noaptea Anului Nou a trebuit să se facă loc la masa regală, şi Wolfgangus al meu să stea mereu lângă Regină, să se întreţină cu ea şi să‑i sărute mâinile, şi să mănânce mâncarea care a avut cinstea să‑i fie servită de ea.” – se arată în „Scrisorile lui Mozart” (în „Tatăl lui Mozart povestește”, din volumul „Mozart. Scrisori”, p. 14, apărut la editura „Humanitas”, București, 2021, traducere din limba germană de Cristian Ghenea).

Tot atunci, la 1 februarie 1764, Leopold Mozart, scria că 4 sonate ale fiului său se aflau la gravat:

„Se află la gravat acum 4 sonate ale dlui Wolfgang Mozart. Închipuiţi‑vă zarva pe care‑o vor face în lume când se va scrie în titlu că sunt opera unui copil de 7 ani. Unii, neîncrezători, după cum s‑a şi întâmplat, n‑au decât să facă o probă. Atunci un ipochimen („individ”, „personaj” – n.r.) va mâzgăli un menuet sau ceva asemănător, iar băieţaşul (fără să atingă pianul) va pune dedesubt basul cifrat şi, dacă va voi, şi vioara a 2‑a. La timpul său veţi auzi cât sunt de bune aceste sonate; este acolo un Andantino de un gust artistic cu totul special. Şi mai pot să afirm că Dumnezeu face noi minuni cu acest copil. Până vom ajunge acasă (dacă vrea Dumnezeu), copilul va fi capabil să facă serviciu la Curte. La concertele publice acompaniază într‑adevăr întotdeauna. Transpune chiar şi ariile la prima vista (prima vedere) – în timpul acompaniamentului. Cântă direct după note piesele franţuzeşti şi italieneşti ce i se pun în faţă peste tot” (idem, p. 14).

În perioada 1765-1766, familia Mozart s-a întors de la Londra la Salzburg, cu opriri la München, Lille, Gand, Anvers, Haga, Amsterdam, Mecheln, Paris, Dijon, Lyon, Geneva, Lausanne, Zürich, Winterthur, Schaffhausen, Donaueschingen, Ulm, Dillingen, Augsburg şi München. În 1765 (la 9 ani), Mozart a compus la Londra primele sale trei simfonii. La 30 noiembrie familia a revenit la Salzburg (idem, p. 12).

În 11 septembrie 1767, familia călătoreşte pentru a doua oară la Viena, având strădanii zadarnice de a reprezenta opera bufă La finta semplice pe scena teatrului Curţii din Viena, piesă compusă la vârsta de aproape 12 ani: https://www.youtube.com/watch?v=CJAlU-jNpDo.

În 5 ianuarie 1769, se întoarce la Salzburg, iar în 27 noiembrie, Mozart devine concertmaistru al Curţii Arhiepiscopale (fără salariu).

A călătorit mult, a început să predea, avea elevi și comenzi de piese, era mereu în mișcare și a reușit să se angajeze mereu pe perioade scurte. Și-a schimbat locuințele de 11 ori, în 9 ani  (apud. H.C. Schonberg, p. 89).

Lucrările de specialitate, dedicate lui Mozart, se opresc și asupra personalității sale, dar și asupra aspectului său fizic:

„A crescut și a devenit un bărbat complicat, cu o personalitate complexă (…), impulsiv, spunea exact ceea ce gândea despre alți muzicieni (…), depista fără greș mediocritatea din jurul său (dar și personalitățile cu adevărat mari: a nutrit un mare respect pentru Haydn) și nu a greșit niciodată în raționamentele lui muzicale. Dar acest lucru nu i-a ușurat situația cât timp a fost în viață. În plus, avea un fizic ingrat: era scund, avea față galbenă și ciupită de vărsat de vânt (…), capul disproporționat de mare față de trupul firav (…), era miop, avea ochi albaștri, ușor bulbucați, părul des, nasul mare și mâini grăsuțe (…).” (Schonberg, H.C, „Viețile marilor compozitori”, traducere de Anca Irina Ionescu, p 84, editura „Lider”, București: 2008).

O viață dedicată muzicii:

 „A lăsat omenirii o moștenire muzicală care strălucește la fel de puternic și astăzi, cum a strălucit în ultimii ani ai secolului ai XVIII-lea”

Ca adult, Wolfgang Amadeus Mozart a mai făcut numeroase turnee, „astfel că, din cei (aproape -n.r) 36 de ani ai săi, 14 i-a petrecut departe de casă”, intrând în contact „cu toți muzicienii importanți ai acelor vremuri, și cu toate felurile de muzică, pe care creierul lui neasemuit le-a asimilat și le-a reținut”- arată H.C. Schonberg, în volumul său „Viețile marilor compozitori”, p. 84. Autorul mai scrie că „Wolfgang Amadeus Mozart a fost cel mai mare muzician al vremii sale. În calitate de compozitor neîntrecut în toate formele de muzică – operă, simfonie, concert, muzică de cameră, vocală, pian, cor, absolut orice. Totodată, s-a remarcat ca fiind cel mai bun pianist și organist din Europa. ” (idem, 82).

Talentul de excepție al marelui muzician, l-a determinat pe Schonberg să îl numească pe Mozart „Miracolul de la Salzburg”:

„Practic, nu exista absolut niciun lucru în muzică pe care el să nu fie în stare să-l facă mai bine decât oricine altcineva. Putea să scrie o piesă complicată, în timp ce avea altă lucrare în minte; putea să gândească un cvartet complet de coarde și să scrie partiturile individuale înainte să elaboreze partitura completă; putea să descifreze la prima vedere orice fel de muzică i se punea în fața ochilor; putea să asculte o nouă piesă muzicală, oricât ar fi fost de lungă, și să o scrie, apoi imediat, notă cu notă. A trăit treizeci și șase de ani fără două luni, de la 27 ianuarie 1756, până la 5 decembrie 1791, și în acest scurt interval de timp a lăsat omenirii o moștenire muzicală care strălucește la fel de puternic și astăzi, cum a strălucit în ultimii ani ai secolului ai XVIII-lea” (H.C. Schonberg, pp. 82-83).

În scurta sa existență, Mozart a compus lucrări aparținând multor genuri muzicale: opere, simfonii, concerte și sonate pentru pian, cvartete de coarde și cvintete de coarde, dar și muzică religioasă, lucrări pentru pian solo, alte forme de muzică de cameră, dansuri și divertismente.

În ultimul an de viață a compus „Die Zauberflöte”- „Flautul fermecat”, „care a fost prezentată pentru prima oară la 30 septembrie 1791, devenind imediat un imens succes”, arată H.C. Schonberg (p. 89).

Practic, Mozart și-a dedicat întreaga existență muzicii și „a fost conștient de supremația muzicii”. Într-o scrisoare către tatăl său, spunea: „Într-o operă, poezia trebuie să fie fiica ascultătoare a muzicii”. (apud. H.C. Schonberg, p. 92).

O listă a creațiilor sale poate fi consultată accesând: https://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_compozi%C8%9Biilor_de_Wolfgang_Amadeus_Mozart.

Ana CIORICI COSTACHE

Foto: Wolfgang Amadeus Mozart, Wolfgang Amadeus Mozart – pictură de Barbara Krafft https://ro.wikipedia.org/wiki/Wolfgang_Amadeus_Mozart#/media/Fi%C8%99ier:Wolfgang-amadeus-mozart_1.jpg

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail