În fiecare an, la 26 iulie este marcată Ziua Arhivelor Militare.

Încă de la înfiinţarea Armatei Române moderne s-au evidenţiat demersuri incipiente privind depozitarea şi păstrarea documentelor militare. În 1867, Depozitul General de Război a fost însărcinat să strângă materiale documentare în vederea scrierii istoriei militare, iar în 1870 au fost stabilite atribuţiile, pe linie arhivistică, ale compartimentelor specializate din cadrul unităţilor operative şi structurilor administrative, potrivit „Calendarului Tradiţiilor Militare” (2010).

După încheierea Primului Război Mondial, au fost colectate, ordonate şi arhivate documentele militare operative, pentru a elabora, pe baza lor, istoricul Războiului de Întregire Naţională. În acest sens, a fost înfiinţat, la 26 iulie 1920, pe lângă Secţia 6 Istoric din cadrul Marelui Stat Major, un depozit de arhivă istorică, unde au fost centralizate dosarele operative create de comandamentele participante la operaţiunile militare de război din perioada 1916-1919.

Depozitul de Arhivă al Ministerului de Război a luat fiinţă în 1923, având ca misiune preluarea arhivei mai vechi de trei ani, care fusese creată de structurile din cadrul acestui minister şi care, până în 1916, fusese predată spre păstrare Arhivelor Statului.

Prin Decretul Regal nr. 1830 din 20 iunie 1933 a fost promulgat Primul Regulament al Arhivelor Armatei.

În pofida faptului că vicisitudinile istoriei au dus la importante pierderi de documente militare de arhivă, precum în cazul incendiului din 1964 la Depozitul Central din Râmnicu Sărat, în Arhivele Militare se păstrează numeroase documente de o importanţă deosebită în înţelegerea evenimentelor ce s-au petrecut în diferite campanii militare din spaţiul românesc, din centrul şi din sud-estul Europei.

Arhivele Militare Naţionale Române sunt autoritatea în domeniul arhivisticii şi istoriei militare, subordonate Statului Major al Apărării, care: asigură cadrul organizatoric şi metodologic de aplicare a Legii Arhivelor, legislaţiei naţionale şi actelor normative în domeniul arhivistic în Ministerul Apărării Naţionale; organizează, coordonează şi controlează managementul patrimoniului arhivistic militar; organizează, execută şi monitorizează conservarea şi circuitul fondurilor arhivistice ş.a., conform site-ului https://amnr.defense.ro/.

AGERPRES

* Explicaţie foto : Vernisajul expoziţiei temporare „1913. Al Doilea Război Balcanic şi Pacea de la Bucureşti”, organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) cu ocazia împlinirii unui secol de la semnarea, la Bucureşti, a Tratatului de Pace care punea capăt celui de-al Doilea Război Balcanic (10 august 1913); documente prezentate în cadrul expoziţiei, 08.08.2013.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail