Termenul de jandarm a fost preluat din sintagma franceză „Gens d’armes”, care înseamnă oameni de arme.
Viaţa şi cariera de jandarm nu sunt o alee presărată cu flori, ci un drum aspru, marcat de provocări şi primejdii, dar care îţi oferă satisfacţia de a fi în serviciul concetăţenilor, al legii şi al ţării.
După victoria revoluţiei din Decembrie 1989, în România s-a declanşat un amplu proces de făurire a democraţiei şi de instituire a statului de drept, proces care a cuprins şi Ministerul de Interne de atunci, Ministerul Afacerilor Interne de astăzi.
La data de 01.11.1991, prin Ordinul Ministrului de Interne, în locul Detaşamentului de jandarmi Covasna s-a înfiinţat Batalionul 29 Jandarmi Sfântu Gheorghe, în subordinea Brigăzii 28 Jandarmi Braşov, cu zona de responsabilitate în judeţul Covasna. Acesta a fost practic momentul în care Jandarmeria şi-a reintrat în drepturi într-o zonă în care a fost supusă de-a lungul vremii la multe şi grele încercări. Având în vedere acestea, ziua de 1 Noiembrie a devenit şi ziua unităţii.
De-a lungul celor 26 de ani de existență Inspectoratul de Jandarmi Județean Covasna a trecut prin 9 reorganizări, toate menite pentru a adapta structura organizatorică la cerințele unei societăți în continuă schimbare și pentru a veni în întâmpinarea cerințelor de siguranță a cetățenilor județului Covasna.
Jandarmeria Română este instituţia specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, care exercită, în condiţiile legii, atribuţiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, la prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum şi la protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism.
O nouă sesiune de recrutare pentru școlile de subofiţeri ce formează jandarmi
Tinerii care îşi doresc o carieră militară mai au o şansă în acest an să se înscrie la una din şcolile de subofiţeri din ţară.
Cererile se depun la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Covasna până la 5 decembrie 2017, zilnic între orele 08:00-16:00, iar dosarele până la data de 27 decembrie 2017.
Școlile militare de învăţământ organizează concursurile de admitere în perioada 13–21 ianuarie 2018, conform graficelor/calendarelor stabilite de către unitățile de învățământ. Proba de verificare a cunoștințelor constă într-un test scris, susținut la aceeași dată, 20 ianuarie 2018.
Tematica și bibliografia de concurs, etapele de înscriere a candidaților și planificarea probelor de concurs se afișează pe site-ul oficial al fiecărei unități de învățământ.
Pentru sesiunea din ianuarie 2018 la unităţile de învăţământ care îi pregătesc pe viitorii jandarmi sunt scoase la concurs un număr de 700 de locuri, câte 350 de locuri fiecare. (Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” – Fălticeni
, respectiv Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” – Drăgăşani), din care câte trei locuri pentru romi şi două pentru minorităţi.
Astăzi, Jandarmeria covăsneană se prezintă ca o instituţie credibilă în orice situaţie, executând misiunile încredinţate prin lege, intervenind în sprijinul organelor administraţiei locale şi a cetăţenilor judeţului ori de câte ori este nevoie. Ca serviciu public în folosul oamenilor, trebuie să ofere un răspuns eficace provocărilor din domeniul ordinii publice, pazei şi protecţiei, măsurilor antiteroriste, combaterii infracţionalităţii. Prezenţa vizibilă în societate, capacitatea de răspuns rapid la orice situaţie, sprijinul constant în situaţii de criză, profesionalismul şi orientarea către nevoile comunităţii, constituie elemente fundamentale ale activităţii Jandarmeriei şi reprezintă esenţa imaginii de instituţie credibilă şi echilibrată în momentele de cumpănă socială.
Compartimentul informare şi relaţii publice