Consiliul local Sfântu Gheorghe a aprobat joi încheierea unui contract de parteneriat cu Teatrul „Tamasi Aron” din municipiu, prin care se angajează să finanţeze cu 250.000 de lei organizarea celei de-a doua ediţii a Bienalei teatrale „Reflex” programată anul viitor.

Conform hotărârii Consiliului local, banii vor fi alocaţi din bugetul anului 2012. Evenimentul va fi susţinut şi de Consiliului Judeţean Covasna cu 250.000 de lei, iar teatrul, în calitate de organizator, va contribui cu o sumă egală. Conducerea Teatrului „Tamasi Aron” a menţionat că cea de-a doua ediţie a bienalei ar fi trebuit organizată anul acesta, dar din cauza crizei economice şi austerităţii bugetare a preferat să amâne proiectul pentru a nu periclita reuşita lui.

Bienala va avea loc în perioada 17-31 martie 2012, şi, asemenea primei ediţii, va reuni cele mai bune spectacole din ultimele două stagiuni din spaţiul cultural al Europei Centrale şi de Est, precum şi trupe/companii reprezentative pentru cultura teatrală din Vestul Europei.

Prima ediţie a Bienalei a avut loc în martie 2009, cu prilejul aniversării a 60 de ani de existenţă a Teatrului „Tamasi Aron”, iar pe scenă au urcat trupe de teatru din Polonia, Cehia, Ungaria, Germania şi România, selectate în baza aprecierilor criticilor de specialitate. Potrivit directorului teatrului, regizorul Bocsardi Laszlo, scopul festivalului este de a consolida poziţia judeţului Covasna în viaţa culturală a regiunii şi de a racorda publicul autohton la valorile actuale ale teatrului european.

Teatrul „Tamasi Aron” din Sfântu Gheorghe este una dintre cele mai importante instituţii de cultură maghiare din România, iar de-a lungul timpului a obţinut numeroase premii atât în ţară cât şi în străinătate pentru spectacole realizate sub semnătura unor regizori de prestigiu, care au fost bine primite de public, de critici şi pe presa de specialitate.

„Tamasi Aron” este un teatru modern, care a reuşit să depăşească în mod firesc bariera limbii, introducând spectacole şi pentru publicul român, prin titrarea acestora in limba română, ceea ce a făcut ca cota sa de popularitate şi receptivitate să crească.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail