Serviciul de Ajutor Maltez în România a aniversat anul acesta 25 de ani de caritate și voluntariat în România. Președintele Puskas Balint Zoltan, împreună cu cei mai activi membrii ai serviciului, au prezentat în cadrul unei conferințe de presă bilanțul activităților din ultimii ani,  dar și problemele cu care se confruntă serviciul.

Pe data de 11 mai 1991, la Cluj-Napoca, un grup de 25 de oameni (studenți, preoți, medici, juriști și avocați), călăuziți de principiul Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta „Păstrarea credinței și ajutorarea nevoiașilor”, puneau bazele Serviciului de Ajutor Maltez în România (S.A.M.R.). Anul acesta, filialele și sucursalele din România au aniversat 25 de ani de caritate, voluntariat și ajutor pentru cei aflați în nevoie. Filiala Sfântu Gheorghe este printre primele filiale înființate în urmă cu 25 de ani, iar activitățile din cadrul serviciului vizează atât copiii, cât și vârstnicii, persoanele cu dizabilități dar și familiile nevoiașe.

Despre „Misiunea carității” … „Dacă primești ți se umple mâna, dar dacă dai, ți se umple inima”  

Cu prilejul aniversării a 25 de ani de caritate, în data de 22 septembrie, de la ora 18:00, la Sala „Bartok” a Muzeului Național Secuiesc, va avea loc lansarea cărții „Misiunea carității”. Cartea, scrisă de președintele onorific al Serviciului de Ajutor Maltez, Cavalerul de Malta Puskas Balint Zoltan, va fi lansată atât în limba română cât și în limba maghiară, și prezintă activitatea Serviciului de la începuturi și până în prezent.

serviciul-de-ajutor-maltez-2Printre altele, în cartea sa „Misiunea carității”, președintele onorific al Serviciului de Ajutor Maltez vorbește despre o întâmplare petrecută în timpul unei vizite efectuate alături de tinerii din Organizația Malteză, la Căminul de bătrâni din Hăghig: „Pe lângă cântece, recitări, împărțirea cadourilor, bucurie, râsete, au fost și șuvoaie de lacrimi. Dar cel mai emoționant moment a fost când, la plecare, un bătrân ne-a zis: <<Am cinci copii în Sfântu Gheorghe. Vă rog să le spuneți să mă viziteze.>> În acel moment am început să plâng și eu. Hăghig este la o distanță de 20 km de Sfântu Gheorghe. Bătrânul nu a fost vizitat de copii de ani de zile. Este nevoie de oameni care se angajează „benevol” să își iubească semenii.” O altă poveste interesantă, menită să sublinieze rolul voluntariatului și al carității, prezentată în cartea sa, relatează despre o deplasare pe care acesta a efectuat-o în perioada în care a fost membru CCR, împreună cu colegii săi de la Curtea Constituțională: „Microbuzul s-a oprit într-o stație de alimentare cu combustibil, pentru o pauză de cafea. Copii romi, mici și mari, nimeni nu le dă nici un ban. Nici eu. După ce mi-am consumat cafeaua am cumpărat o cutie de biscuiți și la ieșire i-am dat-o celui mai mic dintre copii. Cu ochi strălucitori strângea la piept acea cutie. Poate că nu am mai văzut niciodată un copil mai fericit decât el.”

Acesta mai explică în cartea sa că în zilele noastre, pentru omul de rând, „Ordinul Cavalerilor de Malta” sau „Serviciul Maltez” înseamnă „un camion plin cu pachete, persoane în uniforme cu Crucea Malteză, care distribuie haine și alimente”, când de fapt oamenii nu ar trebui să uite că activitatea Ordinul a început la mijlocul secolului XI, cu scopul îngrijirii și vindecării cavalerilor creștini bolnavi și răniți.

„Serviciul de Ajutor Maltez a fost înființat acum 25 de ani, și de atunci își desfășoară activitatea și în Sfântu Gheorghe și în județ, obținând, după părerea noastră, rezultate frumoase în ajutorarea oamenilor. Având în vedere că ne adresăm pe de-o parte oamenilor pe care i-am ajutat, și pe care îi vom ajuta în continuare, dar și celor care ne-au ajutat la rândul lor ca să avem posibilități materiale pentru a putea să îi ajutăm pe acești oameni, am considerat că este necesar să discutăm despre aceste probleme din lumea noastră, care din păcate rareori își îndreaptă atenția față de oamenii aflați în nevoie.” – a desclarat Puskas Balint Zoltan.

Acesta a declarat că, tot cu prilejul aniversării a 25 de ani de la înființare, sâmbătă, 24 septembrie, de la ora 11:00, la Biserica „Krisztus Kiraly” din Sfântu Gheorghe va fi oficiată o slujbă religioasă, în cadrul căreia vor fi acordate diplome de merit celor mai activi membri din cadrul Serviciului.

. . „Ceea ce facem este doar o picătură într-un ocean, însă este totuși ceva…”

Prezenți la conferința de presă au fost membrii activi ai Serviciului de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe, care au vorbit, pe rând, despre misiunea S.A.M.R. În intervenția sa, Biszak Jozsef, conducătorul filialei Sfântu Gheorghe a declarat: „Vrem să îi ajutăm pe cei aflați la marginea societății, pe cei fără adăpost, persoanele de etnie romă, săracii, și dorim să extindem aceste activități. Am câștigat de curând un proiect cu sprijinul Primăriei, mai avem un proiect cu persoanele de etnie romă, prin care dorim să sprijinim femeile rome. Avem șapte grupe de tineri, 110 care lucrează ca voluntari, avem și o grupă de prim-ajutor, programe temporare, cum este „Crăcinul celor care sunt singuri” și așa mai departe. (…).”

Puskas Maria, responsabil activități spirituale, a subliniat că toate lucrurile pe care voluntarii și membrii Serviciului de Ajutor Maltez le-au făcut pentru cei aflați în nevoie nu ar fi putut fi duse la bun sfârșit fără dragoste și fără ajutorul venit din partea lui Dumnezeu: „Moto-ul nostru este <<Apărarea credinței și dragostea față de aproapele nostru>>. Cred și sunt convinsă că Dumnezeu ne-a ajutat. (…) În fiecare an facem pelerinaje la Șumuleu Ciuc. (…) Cred că suntem legați de Dumnezeu și cerem ajutorul și mântuirea Domnului.”. Și părintele Bisericii „Krisztus Kiraly” din Sfântu Gheorghe, David Gyorgy a vorbit despre importanța apărării credinței și ajutorarea celor nevoiași: „Trebuie să ne aplecăm către cei nevoiași. Dumnezeu spune să îți iubești aproapele ca pe tine însuți. Este nevoie ca această societate, începând de la cei mici, să învețe acest lucru, să le adâncim această credință, iar pentru asta mergem în tabere și întruniri pentru ca să fie fundamentat spiritual acest lucru.”

Membru de 23 de ani în cadrul Serviciului de Ajutor Maltez, Bajcsi Istvan a vorbit despre importanța pregătirii oamenilor în vederea acordării primului ajutor: „În 1998 am înființat grupa de prim-ajutor, și de cinci ani formăm grupe de prim ajutor și în școli, pentru ca astfel să poată fi rezolvate eventualele probleme care pot apărea în timpul programului școlar. (…) Am format grupe de prim-ajutor în patru școli din municipiu: la Colegiul „Szekely Miko”, la Liceul „Mikes Kelemen”, la Colegiul Reformat și la Liceul „Kos Karoly”. (…) De asemenea, în cadrul anumitor evenimente asigurăm primul-ajutor în caz de nevoie. (…) Oferim diplome celor care termină cursul, acestea sunt valabile în Uniunea Europeană. Țelul nostru este să oferim pregătire la un nivel avansat pentru ca cei pregătiți să poată asigura primul- ajutor și la domiciliu în caz de nevoie și vrem să pregătim cât mai multe persoane.”

23 de persoane reintegrate social

Coordonatorul voluntarilor, Szekely Robert, a declarat în cadrul conferinței că în decursul celor trei ani de când Serviciul de Ajutor Maltez oferă și servicii de adăpost persoanelor fără locuință, 23 dintre persoanele nevoiașe au fost reintegrate social, la momentul actual fiind capabile să se întrețină singure: „De trei ani Serviciul de Ajutor Maltez lucrează cu Adăpostul de noapte. În iunie au trecut trei ani de când zilnic supraveghem permanent și oferim ajutor social, cu psiholog și medic, și vrem să dezvoltăm serviciul în continuare. Vara avem circa 20-25 de persoane pe care le adăpostim, iar iarna numărul lor se dublează, ajungând la 40-45 de persoane. Diferența aceasta se datorează faptului că vara persoanele își găsesc și adăpost și de lucru mult mai ușor, însă iarna este mai greu, de aceea sunt mai mulți cei care vin la noi. Avem nevoie de cât mai mulți voluntari, pentru că în fiecare zi cei care sunt adăpostiți la noi primesc câte un sandvici și un ceai, iar tinerii voluntari ne ajută cu acest lucru. Avem 23 de persoane în evidența noastră, care au ieșit din acest sistem, pe care am reușit să le integrăm, și-au găsit locuri de muncă, locuințe. (…) Cu 10 persoane păstrăm încă legătura, știm care este situația lor, și îi vom ajuta și în continuare, îi urmărim. Acesta este totuși un rezultat bun, din punctul nostru de vedere. Facem și programe speciale pentru acești oameni pentru a-i ajuta să se integreze social. Avem un program nou, prin care am primit câteva calculatoare, însă persoanele care sunt la noi au probleme până și cu scrisul. (…) De asemenea, sărbătorim fiecare sărbătoare religioasă, chemăm persoanele nevoiașe la o cină, la o masă caldă, tinerii noștri pregătesc programe și spectacole, dar cel mai important este ca oamenii nevoiași să primească o masă caldă.”

Însă, pentru a le putea asigura o masă caldă celor nevoiași, cu sprijinul Primăriilor spre exemplu, legislația română cere o anumită acreditare, care potrivit reprezentanților ar costa circa 1500 lei. Aceștia spun că legislația în vigoare mai degrabă pune piedici Primăriilor, care deși ar dori să sprijine asociațiile caritabile, se lovesc de birocrație: „Este foarte bine că nu trebuie să plătim impozit pentru clădire, dar ar fi bine dacă acreditările și aprobările ar fi fără plată. Statul în loc să ajute aceste servicii, prin birocrație obstrucționează activitatea. (…)” a menționat  Szekely Robert.

Președintele S.A.M.R. apreciază că în județul Covasna există circa 3000-4000 de persoane nevoiașe, însă spune că cea mai mare problemă este faptul că de cele mai multe ori, la sprijinul Serviciului, apelează persoane care vor să primească servicii gratuite, deși nu ar avea neapărat nevoie de ele.

Este nevoie de voluntari, este nevoie de ajutor!

Numărul nevoiașilor, al copiilor și bătrânilor abandonați, al oamenilor săraci, dar și nevoile de zi cu zi sunt în continuă creștere spun reprezentanții S.A.M.R., iar statul român cheltuiește din ce în ce mai puțin pentru soluționarea problemelor sociale. Aceștia spun că birocrația împiedică desfășurarea activităților umanitare și că este nevoie din ce în ce mai mare de ajutor.

„La nivel național, anual zeci de mii de familii primesc sprijin. Am vorbit despre tabere, despre acordarea primului ajutor, despre preocupările față de copii și tineri. Nu pot să nu amintesc de „Clubul vârstnicilor”, care funcționează în mai multe localități precum: Aiud, Brașov, Târgu Mureș, Timișoara și Dorobanți, în cadrul căruia zilnic sau săptămânal se întâlnesc bătrâni, citesc, discută,  joacă jocuri de societate la un ceai sau o cafea. La fel, cantinele sociale, asigurarea meselor calde, în special oamenilor care nu sunt în stare să le prepare pentru consumul propriu, sau care nu pot să se deplaseze. Pentru aceste persoane livrăm gratuit mâncarea acasă. (…) Îngrijirea, vizitarea, asigurarea unui tratament medical persoanelor singure, este de asemenea o activitate importantă a serviciului nostru. (…) Important este că suntem acolo unde este nevoie de noi. În mai multe organizații ne ocupăm cu elevii de clasele I-IV aflați în circumstanțe nefavorabile. Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Aiud, Baia Mare, Cluj, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara, sunt exemple vii ale atenției axate pe copii. O deosebită atenție merită programul de copii din Sfântu Gheorghe, în cadrul căruia ne-am angajat să creștem copiii orfani sau părăsiți de părinți. Este un program propriu, în baza convenției cu Oficiul Județean pentru Protecția Copiilor. Conducătorul este Halasz Gyongyver, membră fondatoare a serviciului din Sfîntu Gheorghe. (…) Lucrăm împreună cu Primăria, cu Consiliul județean și cu alte unități caritabile. Ceea ce facem este doar o picătură din ocean, însă este totuși ceva. Este nevoie de mai mult ajutor. Îi rugăm pe această cale pe cei care simt că ne pot ajuta, să o facă! Este o societate catolică însă religia nu contează, oricine poate să ajute.” – a declarat Puskas Balint Zoltan.

Acesta a mai vorbit despre importanța sensibilizării populației, întrucât „invidia, neatenția și nepăsarea domină oamenii.”

„Am avea mare nevoie de psihologi care să stea de vorbă cu oamenii, nu numai cu romii sau cu cei fără adăpost, pentru că sunt și oameni necăjiți și de multe ori nu este suficient să le oferim o felie de pâine oamenilor, pentru că nu le rezolvăm problemele. Avem nevoie și de lucrători sociali.” – a mai spus președintele.

Cei care doresc să devină voluntari în cadrul Serviciului de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe se pot înscrie în fiecare vineri, începând cu orele 17:00, la sediul Serviciului de Ajutor Maltez din strada Pescarilor, nr 34 / B, Sfântu Gheorghe.

Serviciul de Ajutor Maltez în România este o asociaţie non-profit cu sediul central la Cluj-Napoca. Prin intermediul a 17 filiale şi sucursale din ţară, aceștia derulează programe în beneficiul celor aflaţi în nevoie (vârstnici, bolnavi, persoane cu deficienţe şi alte grupuri vulnerabile). Circa 1000 de voluntari se implică în mod constant pentru a-i ajuta pe aceștia să ducă o viaţă demnă, fără a face diferențe în funcție de etnie, religie, sex sau apartenenţă politică. Valorile creştine şi principiile umanitare stau la baza acţiunilor Serviciului de Ajutor Maltez în România, care este purtătorul misiunii Ordinului Suveran de Malta, „Tuitio fidei et obsequium pauperum”, ceea ce înseamnă „Păstrarea credinţei şi ajutorarea nevoiaşilor”.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail