Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a judeţului Covasna  a primit 249 de doze de vaccin antrigipal. Conform declarațiilor dr. Sánta Ferenc, epidemiolog în cadrul instituției, acestea vor fi distribuite către spitale, în special către secțiile de nou-născuți, anestezie și terapie intensivă, primiri urgențe și boli cronice.

Ministerul Sănătății a transmis miercuri, prin intermediul site-ului propriu, www.ms.gov.ro, că poate începe campania de vaccinare antigripală gratuită, din sezonul epidemic 2017-2018, întrucât primele peste 19 mii de doze de vaccin au ajuns deja în teritoriu.

Ce este gripa și de ce este importantă vaccinarea, înaintea apariției cazurilor de îmbolnăviri?

Gripa este o boală infecțioasă acută a căilor respiratorii, foarte contagioasă, cauzată de virusul gripal A sau B, care apare în izbucniri epidemice de severitate variată, aproape în fiecare iarnă. Perioada în care apare cu o frecvență crescută infecția gripală este noiembrie-martie. Infecția gripală poate afecta orice persoană, însă riscul de a dezvolta forme clinice mai severe si de apariție a complicațiilor este mai mare la copii, bătrâni și persoane cu imunodeficiențe sau boli cronice. Acestora le este recomandată vaccinarea antigripală. (sursa www.sfatulmedicului.ro)

Vaccinul antigripal începe să își facă efectul după minim două săptămâni de la administrarea lui. Deci, chiar dacă am primit doza de vaccin astăzi, aceasta nu înseamnă că deja am imunitate și că nu pot contacta boala în perioada imediat următoare. Ba mai mult, dacă virusul este deja prezent în comunitate, este foarte posibilă apariția unei versiuni mai agresive a bolii, imediat după administrarea vaccinului: „Se poate întâmpla la vaccinările care se dau deja în sezonul gripal, când deja gripa circulă ca un pacient care este infectat deja și primește vaccinul dimineața, iar după – masă face deja gripa din infecție. Aceea este o gripă mai sălbatică. Dar aceasta nu se poate anticipa. Cel care administrează vaccinul întreabă pacientul cu privire la eventualele simptome, iar dacă acesta neagă că ar avea stări febrile, i se va administra doza de imunizare. Vaccinul are nevoie de cel puțin două săptămâni pentru a acționa, deci trebuie făcut din timp”,ne- a declarat, recent, dr. Santa Ferenc, medic primar epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) a județului Covasna.

Ce este vaccinul?

Vaccinul este un preparat biologic care conține microorganisme omorâte sau atenuate, ori fragmente ale acestora.  În urma administrării vaccinului, apare un răspuns imun (de apărare), care ne protejează împotriva bolii produse de microorganismele patogene. Vaccinurile sunt mai sigure și mai eficace decât marea majoritate a produselor medicamentoase, producerea lor fiind extrem de minuțios controlată. (www.desprevaccin.ro)

Pe ce perioadă se întinde efectul unui vaccin antigripal?

„Vaccinul antigripal nu dă efect pe viață, pentru că de fapt virusul se schimbă. De aceea trebuie să administrăm  în fiecare an un vaccin corespunzător virusului. Vorbim de un virus de dimensiuni mici, cu gene mai rudimentare, care se pot schimba. Unele mutații duc la moartea virusului, deci dacă faci unele schimbări care nu sunt viabile, virusul se distruge singur. Dar când se produce o schimbare care e viabilă, (…), atunci devine infectant iar. De aceea trebuie să ne vaccinăm anual, ca să avem apărare contra virusului circulant. (…) Virusul gripal afectează tot corpul. El se multiplică în celulele sistemului respirator, în gât, faringe și bronhie și de acolo, poate ajunge în sânge și la alte celule. Atunci apare starea aceea de durere musculară, febră, slăbiciune, stare care te scoate din circuitul activ.” a mai precizat dr. Santa Ferenc.

Ce categorii de persoane pot beneficia de vaccinarea gratuită?

Tot dr. Santa a adus lămuriri cu privire la acest aspect: „La noi dozele de vaccin sosesc în fiecare an în cantitate suficientă, iar dacă se epuizează, se pot suplimenta cererile. Vaccinul este adus gratuit pentru anumite grupe de vârstă: copii, persoane cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, dintre care cea mai importantă este diabetul, pentru că nivelul mare de zahăr în sânge blochează imunitatea și virusul poate duce la infecție directă în plămâni. Se mai vaccinează lucrătorii din sănătate, care pot transmite boala la bolnavii din spital. (…) Însă eu recomand vaccinarea la toată lumea, pentru că nimeni nu știe că dacă are o problemă de sănătate ascunsă, care poate duce la deces, prin complicațiile la care poate duce gripa. Oricum, vaccinul se găsteste și în farmacii, de cumpărat, până il primește Direcția de Sănătate Publică.”

Ce efecte adverse pot apărea în urma vaccinării antigripale?

Ca orice tratament medicamentos, și vaccinurile pot avea efecte adverse, dar nici unele dintre acestea nu sunt atât de severe ca bolile respective. Durerea, febra moderată şi chiar unele efecte adverse grave, dar extrem de rare, trebuie să fie comparate cu consecinţele contractării bolii împotriva căreia se vaccinează. Deși vaccinurile nu sunt lipsite de riscuri (ca orice alt produs medical) și pot produce reacții adverse, acestea sunt rareori atât de grave și extrem de rar se pot asocia exclusiv cu vaccinarea. Deși rare, contraindicațiile vaccinării trebuie respectate, conform indicațiilor medicale. (www.desprevaccin.ro)

Printre efectele adverse care pot apărea în urma vaccinării antigripale, cele mai comune sunt: durerile locale, apariția unei nodozități în locul inoculării vaccinului, care va trece de la sine, sau stări febrile ușoare.

Cum putem deosebi gripa de răceala comună?

Din punct de vedere al agentului patogen care provoacă boala, de cele mai multe ori răceala comună este provocată de rinovirusuri, care nu sunt atât de agresive ca virusul gripal. Răceala comună debutează mai lent, cu stări de oboseală, strănut, dureri de cap şi de gât, dar care, în general, nu împiedică individul să își continue activitățile obișnuite.

Gripa debutează brusc și violent, uneori în decurs de numai câteva ore se poate ajunge la febră mare, de 39-40 de grade, dureri musculare, și o stare generalizată care se  deteriorează rapid. Febra poate dura de la 3 până la 5 zile și este deseori însoțită de frisoane, dureri oculare, musculare și de oase, roșu în gât și probleme gastro-intestinale. Deoarece organismul face un efort susținut de a lupta împotriva virusului, imuniotatea poate fi pusă în pericol și astfel pot apărea complicații, care produc efecte negative asupra corpului, pe termen lung.

Gravidele au voie să se vaccineze?

„Da, au voie, dar medicii ginecologi par să nu aibă destul timp să se documenteze în ceea ce privește vaccinurile și nu prea le recomandă. Gravidele pot primi vaccinul, după primul trimestru de sarcină, până la 6-7 luni, pentru că nu s-a dovedit că vaccinul ar fi teratogen (nu produce anomalii sau malformații – n. red.) . Prin vaccinarea gravidei și fătul poate să primească anticorpi de la mamă, care să îl protejeze până la vârsta de trei luni.” a menționat dr. Santa Ferenc.

Oana-Mihaela Bărzic

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail