Potrivit cifrelor pe care Agenţia Judeţeană pentru Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna le-a înregistrat vineri, 25 septembrie la Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi, persoanele care nu au un loc de muncă în momentul de faţă nu prea au fost interesate de oferta pe care cele 38 de firme participante au pus-o la dispoziţie.

În ciuda faptului că nu s-a exclus nicio persoană care a venit să se intereseze, sau orice altă persoană care a dorit să participe la Bursă, doar 121 de persoane din cele peste 800 luate în evidenţa AJOFM ca fiind neangajate, au venit să se intereseze de un posibil loc de muncă, din cele 244 de locuri de muncă disponibile.

„Au fost firme care au venit pe ultima sută de metri şi au solicitat să  fie participante. Noi am căutat 1.204 firme din care au participat 38. La nivel de participanţi, au fost doar 121 de persoane, din care 92 au fost absolvenţi . . . Din cei 92 de absolvenţi s-au selectat 46 de persoane fără a fi angajată, deocamdată, niciuna, urmând ca cei selectaţi să susţină o serie de interviuri cu firmele care au făcut selecţia”, a declarat directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Oferta a fost foarte generoasă şi distribuţia interesantă, existând locuri de muncă atât pentru ingineri în domeniul textil – fiind o zonă foarte deschisă pentru angajare – cât şi pentru ingineri chimişti, ingineri în industria alimentară, electromecanici, silvic, pentru construcţii civile, industriale şi agricole, ori pentru programatori, proiectanţi arhitecţi şi inspectori asigurări, conform declaraţiilor directorului AJOFM Covasna. De asemenea, au fost puse la bătaie locuri de muncă în domeniul construcţiilor, în domeniul industriei alimentare, a turismului şi transporturilor, dar nu au lipsit nici joburile pentru muncitorii calificaţi sau necalificaţi din domenii precum: bucătari, lucrător control final, zidar, dulgher restaurator, zugrav, sudor, operator la maşini cu comandă numerică, frezor universal, electrician auto, operator confecţioner industrial îmbrăcăminte, stivuitorist, muncitor necalificat în industria textilă/tâmplărie/la demolarea clădirilor/spargerea materialellor de construcţii, manipulator marfă sau ambalator manual.

Muncitorii calificaţi au avut cele mai multe locuri de muncă puse la dispoziţie în domeniul confecţionării îmbrăcăminţii, dar nu numai. Au existat două locuri de muncă pentru fiecare participant.

„Pe angajatori i-am văzut mai incisivi, mai interesaţi, care încearcă să cheme tinerii alături de ei. Pe altă parte, tinerii nu ştiu cum să abordeze o discuţie cu angajatorul, ce să facă şi cum să se prezinte, şi-atunci au aruncat o privire asupra locurilor de muncă. Dacă le-a convenit, s-au oprit, iar dacă nu, s-au dus mai departe. Cred că faptul că ei nu au încredere în sistemul de salarizare pe care angajatorii îl au, mergând pe premisa că şi aşa îmi dă salariul minim pe economie, şi nici acela nu este sigur, face ca aceşti tineri să nu aibă curajul să abordeze discuţia aici, ci încearcă să meargă pe sistemul pilelor şi relaţiilor, a faptului că trebuie să ai o cunoştinţă care trebuie să te intermedieze şi care să te facă să ai o garanţie a faptului că angajatorul nu va depăşi termenele de bun simţ în colaborare şi te va considera un partener egal. Persoanele care vin într-un astfel de spaţiu (n.red.- bursa locurilor de muncă) şi nu se opresc să vorbească cu niciun angajat, înseamnă că nu şi-au găsit drumul”, a spus Kelemen Tibor.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail