În fiecare an la data de 24 mai, Ziua europeană a parcurilor naţionale este sărbătorită la nivel continental cu scopul de a apropia oamenii de natură şi de a sensibiliza publicul cu privire la importanţa frumuseţii naturale în zonele protejate, precum şi la importanţa conservării şi gestionării durabile a ariilor protejate din Europa, menţionează site-ul www.europarc.org.

Hotărârea sărbătoririi Zilei europene a parcurilor naţionale a fost luată în 1999, când s-au împlinit 90 de ani de la crearea primelor nouă parcuri naţionale în Suedia (mai 1909). În acel an, pe 24 mai, peste o sută de organizaţii din 18 ţări europene au organizat evenimente de Ziua europeană a parcurilor naţionale.

Iniţiativa a aparţinut Federaţiei EUROPARC, organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1973, ce reuneşte sute de autorităţi şi mii de arii protejate din 40 de ţări europene. EUROPARC doreşte conştientizarea opiniei publice europene faţă de importanţa rezervaţiilor naturale protejate şi a parcurilor naţionale.

Ziua europeană a parcurilor naţionale este celebrată în acest an sub titulatura „2021: Parcuri – generaţia următoare”.

„2020 a fost un an care a reprezentat mari provocări pentru parcurile din întreaga Europă. De la lipsa vizitatorilor, de la inundaţii la secete şi de la specii invazive la scăderea biodiversităţii – provocările sunt numeroase. Cu toate acestea, dacă există un lucru pe care natura ne învaţă, este că pentru a supravieţui trebuie să ne adaptăm. COVID-19 a subliniat, încă o dată, nevoia Europei de spaţii verzi. Planul european de redresare ‘Următoarea generaţie UE’ promite să construiască o Europă mai bună, mai ecologică şi mai rezistentă. EUROPARC este convins că parcurile şi zonele protejate trebuie să fie implicate în discuţiile despre viitor şi să lucreze din greu la soluţii eficiente pentru a asigura o Europă mai sigură şi durabilă”, scrie site-ul citat mai sus.

Lansând spre dezbatere tema despre viitorul parcurilor, EUROPARC arată că următoarea generaţie de parcuri trebuie descoperită cu ocazia acestei zile. „Este timpul sa reîmprospătaţi şi să regândiţi ce oferă parcurile, să vă adaptaţi la noi metode de comunicare, noi infrastructuri şi noi vizitatori. Desigur, atunci când ne gândim la următoarea generaţie de parcuri, implicarea tinerilor este absolut esenţială – la toate nivelurile de gestionare a parcurilor. La urma urmei, ei sunt următoarea generaţie de profesionişti în natură. Cu toate acestea, tema ‘Următoarea generaţie’ nu se limitează doar la tineri! Pot fi noi moduri de lucru, schimbări în management sau adaptări din cauza crizei COVID-19: simţiţi-vă liber să fiţi creativi!”, este concluzia postată pe www.europarc.org.

La 24 mai 2021 are loc webinarul Zilei europene a parcurilor – „Arii protejate pentru adaptarea la schimbările climatice, educaţie pentru sănătate şi mediu”, organizat de EUROPARC în limba spaniolă, iar peste două zile, la 26 mai 2021, are loc un alt webinar pe tema reducerii schimbărilor climatice: gestionarea ariilor naturale protejate şi sechestrarea carbonului, în limba franceză.

La 1 iunie 2021, reprezentanţii Federaţiei EUROPARC vor purta un dialog online cu Comisia Europeană despre obiective, criterii, orientări şi fonduri pentru punerea în aplicare a Strategiei UE pentru biodiversitate 2030 şi rolul zonelor protejate.

Anul trecut, Ziua europeană a parcurilor naţionale a avut o ediţie online specială „#ParksForHealth” din cauza pandemiei globale COVID-19.

România este membru al EUROPARC prin Academia de Ştiinţe Agricole, iar ariile protejate care intră sub incidenţa autorităţii EUROPARC sunt Delta Dunării şi Parcul Naţional Retezat. Din partea României, ca membri EUROPARC mai sunt: Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti; Asociaţia Altitudine; Administraţia Parcului Natural Apuseni; Enduro Ranch; ProPark – Fundaţia pentru arii protejate. În România, celebrarea Zilei europene a parcurilor naţionale a fost marcată, an de an, prin organizarea unor manifestări dedicate celebrării unor evenimente cu semnificaţie deosebită în domeniul protecţiei naturii şi al ariilor naturale protejate, în organizarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi a altor instituţii.

Conferinţa cu tema „Ziua Europeană a Parcurilor”, organizată de RNP Romsilva, Bucureşti, 24 mai, 2006.

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Europa are numeroase arii protejate importante, dar este în acelaşi timp un adevărat mozaic de naţiuni, culturi şi organizări politice. Până la constituirea Uniunii Europene nu s-a putut vorbi efectiv despre un punct de vedere comun sau despre iniţiative europene în domeniul conservării mediului. În anul 1994 a fost lansat la nivel european Planul de Acţiune pentru Ariile Protejate. Iniţiative europene cum ar fi EECONET, EMERALD, Natura 2000 şi altele pregătesc drumul către o reţea europeană de arii protejate interconectate prin coridoare ecologice ce permit dispersia şi migrarea speciilor. În politica de conservare a mediului atât la nivel european, cât şi mondial se face simţită din ce în ce mai acut necesitatea trecerii de la conservarea speciilor la cea a habitatelor, de la conservarea unor locuri la conservarea unor ecosisteme şi de la măsuri naţionale la măsuri internaţionale.

AGERPRES

* Explicaţie foto din deschidere:  Ziua Europeană a Parcurilor organizată în Parcul Herăstrău, Bucureşti, 24 mai, 2010.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail