Fitness Tribe – un grup de iubitori ai sportului, organizează un concurs-maraton de 24 de ore pentru bicicliști, pe drumul către Șugaș Băi.

Mai mulți alergători și bicicliști pasionați, din Sfântu Gheorghe, s-au adunat într-un grup de acțiune – Fitness Tribe – grup care își propune să susțină și să promoveze, prin puterea exemplului, sportul în aer liber. Format inițial pe Facebook, grupul a adunat de-a lungul timpului tot mai mulți iubitori de mișcare, ajungând să numere aproape 500 de membri, majoritatea lor, din Sfântu Gheorghe.

„Activitățile noastre sunt legate de alergat, de bicicletă, dar pentru amatori, nu neapărat pentru sportivi profesioniști. Am pornit ca un grup pe Facebook, dar am depus recent actele pentru a ne constitui ca asociație, deoarece acum am ajuns la stadiul la care ne-am hotărât să îi dăm personalitate juridică, pentru a putea accesa sponsorizări și pentru a organiza evenimente. Avem în jur de 50-60 de membri activi cu care organizăm alergări. Ieșim la alergat în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 6,00, la stadion. În afară de aceasta mai avem sâmbăta, de la ora 8,00 dimineața – aceasta a fost prima noastră activitate – pornind de la Teatrul Tamasi Aron alergăm 9 kilometri, în oraș. Apoi, avem luni și miercuri, după-masă de la orele 18.00, ture cu bicicleta către Șugaș Băi – de la benzinăria Petrom – Trei Trandafiri. Acesta este programul săptămânal, la care participă în jur de 50-60 de persoane. Depinde și de vreme și de concedii – în această perioadă este mai mică prezența, dar toamna și primăvara am mers și câte 30 de persoane la Șugaș Băi, de exemplu, cu bicicleta, iar dimineața am fost și câte 15 persoane la alergat la stadion. Sportivii amatori au vârste între 13 și 60 de ani, deci grupul este deschis pentru toți.”, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”  Lászlóffy Lóránd, unul dintre inițiatorii Fitness Tribe – Sfântu Gheorghe.

Maratonul bicicliștilor

Prima acțiune oficială organizată de Fitness Tribe este un maraton inedit, pentru bicicliști, care se vor întrece în echipe de câte două persoane, timp de 24 de ore, pe drumul către Șugaș Băi. Evenimentul se va desfășura în perioada 15 septembrie ora 10:00 – 16 septembrie ora 10:00 (24 ore). Organizatorii solicită echipelor participante să se prezinte la zona startului nu mai târziu de ora 09:30.

„Aceasta este prima ediție a maratonului și sperăm că nu va fi ultima. Deocamdată avem un target de 24 de echipe, ca să putem acoperi toată ziua. Dacă cererea este mult mai mare, putem să extindem numărul, dar vrem să fie o organizare de calitate. Deci ar însemna în jur de 50 de oameni angrenați în concurs, plus organizatorii. Asta înseamnă că vom ajunge undeva la 70 de persoane, dacă rămânem la structura de 24 de echipe. Fiecare echipă va trebui să pedaleze minim o oră. Pe formularul de înscriere sunt trecute orele, iar cei care se înscriu, își pot alege un interval orar în care pot pedala. Pentru a nu se suprapune mai multe echipe în același interval, în momentul în care cineva alege o oră, aceasta este automat eliminată din formular. În afară de această oră, fiecare echipă pedalează până la Șugaș Băi cât poate, iar echipa care acumulează cele mai multe ture complete, câștigă.”, a explicat Lászlóffy Lóránd.

Chiar înscrierea în competiție este o cursă, întrucât este în interesul fiecărei echipe să aleagă o oră de pedalat cât mai convenabilă.

Potrivit regulamentului, echipele se pot înscrie în concurs exclusiv prin formularul atașat pe pagina de Facebook a evenimentului. Termenul limită este 25 August, ora 12:00, sau până la epuizarea locurilor (24 echipe).Taxa de înscriere este de 60 lei/echipă, care include tricoul, diploma, medalia de participant și acces la zona de hidratare și punct de service. Echipele, care pot fi feminine, masculine sau mixte, vor fi formate din două persoane. La maraton se poate înscrie orice persoană, dacă are 18 ani împliniți și declară pe propria răspundere că are o stare corespunzătoare a sănătății.

Reguli de siguranță

Organizatorii evenimentului impun participanților o serie de măsuri, pentru asigurarea siguranței tuturor celor prezenți la competiție. Astfel, casca de protecție este obligatorie pe tot parcursul evenimentului, de asemenea vesta reflectorizantă și farul respectiv stopul l sunt obligatorii pe timp de noapte, dar și în cazul în care organizatorii cer acest lucru din motive de siguranță, precum vizibilitatea redusă cauzată de fenomene meteo.

Pentru evitarea unor situații neplăcute, în cazul părăsirii zonei evenimentului pentru o perioada mai lungă, participanții sunt rugați să informeze organizatorii de îndată.
Totodată, aceștia sunt rugați să respecte toate regulile de circulație, în special să se deplaseze doar pe banda corespunzătoare pentru a reduce riscul unor accidentări.

În ceea ce privește pericolul pe care îl pot reprezenta animalele sălbatice, se mizează pe faptul că pe întreaga durată a concursului, traseul de aproape 5 kilometri va fi foarte animat, sălbăticiunile evitând oricum contactul cu omul.

„Ne-am gândit să organizăm concursul pe echipe, deoarece pe timpul nopții este mai bine decât să fie o singură persoană pe traseu. Pentru siguranța participanților, pe timpul nopții vor fi amplasate pe traseu checkpoint-uri din doi în doi kilometri. Eu alerg pe acest drum de mai mult de doi ani și, din fericire nu m-am întâlnit niciodată cu urși. Având în vedere că va fi mișcare și cât de cât gălăgie pe drum, sperăm să nu avem astfel de probleme.”, a precizat Lászlóffy Lóránd.

Derularea concursului

Traseul ales de către organizatori se întinde pe porțiunea dintre Izvorul Csaba și Izvorul Elisabeta din stațiunea Șugaș Băi și retur. Toate echipele vor lua startul împreună la ora 10:00, iar organizatorii vor număra turele parcurse. Conform regulamentului, doar turele complete vor fi calculate (izvorul Csaba – izvorul Elisabeta – izvorul Csaba) care sunt parcurse împreună de cei doi coechipieri.Nu vor fi luate în considerare turele făcute doar de unul dintre coechipieri, sau turele unde este o diferență mai mare de 45 de secunde între coechipieri la punctele de control de la izvorul Csaba și izvorul Elisabeta.
Echipa trebuie să fie pe traseu pe tot parcursul „orei obligatorii” selectate pe fișa de înscriere. În afară de această oră, echipele vor putea alege liber când și cât vor să pedaleze.
La zona de hidratare amenajată la izvorul Csaba echipele vor primi cafea, apă, glucoză, banane și aici va fi și punctul de service oferit de Vocalcycle.Participanții vor completa un formular de proprie răspundere prin care declară că sunt în stare fizică corespunzătoare.

Premierea

Vor fi premiate echipele masculine și feminine cu cele mai multe ture parcurse în 24 ore, precum și cel mai tânăr și cel mai în vârstă participant. Utilizatorii aplicației Strava vor intra în concurs pentru un premiu special, astfel, va fi premiată echipa care parcurge în cel mai scurt timp segmentul special creat pentru acest eveniment, Izvorul Csaba – Izvorul Elisabeta – Izvorul Csaba.

Strava este un program care monitorizează mișcarea și este folosit mai mult de sportivi profesioniști – un program prin care se monitorizează mișcarea prin GPS. Potrivit datelor înregistrate de această aplicație, în jur de 200-300 de sportivi parcurg săptămânal traseul către Șugaș Băi, iar noi ne-am gândit la promovarea acestui traseu. Astfel, am inclus și un premiu special pentru participanții utilizatori ai acestei aplicații – pentru cel care parcurge traseul acesta cel mai rapid, deoarece Strava măsoară cu exactitate coordonatele GPS și timpul în care este parcurs traseul.”, a explicat Lászlóffy Lóránd.

Startul înscrierilor s-a dat deja, astfel încât toți cei interesați de  participarea la această cursă inedită, ar trebui să completeze formularul cât mai repede, înainte de epuizarea locurilor disponibile și a orelor convenabile pentru parcurgerea traseului.

 

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail