24 de noi membri, cu vârste diferite, din judeţul Covasna şi nu numai, au fost primiţi în Ordinul Cavaleresc Gastronomic România, Ordin ce are ca scop promovarea gastronomiei locale şi reînvierea şi promovarea reţetelor tradiţionale.

 Ceremonia  de iniţiere a celor 24 de membri a avut loc sâmbătă, după o paradă  a Ordinului, desfăşurată în centrul oraşului. În cadrul ceremoniei,  cei 24 au jurat că vor duce mai departe vestea Ordinului Cavaleresc Gastronomic România, prin comportamentul lor, prin conservarea tradiţiilor culinare, prin gătitul la foc liber şi că vor respecta şi vor promova regula de bază, Codexul şi celelalte reguli ale Ordinului. A urmat apoi momentul acordării unor gradaţii.

Printre membrii iniţiaţi sâmbătă se numără şi persoane din judeţul Vrancea: „Pentru început, doresc să mulţumesc Ordinului Gastronomic Cavaleresc pentru faptul că ne-a iniţiat şi ne-a acordat nişte gradaţii care ne obligă. Am înţeles cu exactitate rolul şi scopul acestui Ordin Gastronomic, ne bucurăm  că părerile noastre coincid, vă promitem că nu o să vă dezamăgim şi că în judeţul Vrancea o să promovăm ideea acestui Ordin şi o să vă aşteptăm de fiecare dată cu mult drag la noi acasă, unde sperăm ca şi dumneavoastră să vă simţiţi la fel de minunat cum ne-am simţit noi de fiecare dată când am venit aici, în Secuime, şi unde am fost respectaţi, câteodată ni s-a părut că în mod exagerat, dar asta dovedeşte că de fapt suntem nişte buni vecini şi că ne respectăm ca oameni, aşa cum ar trebui să fim cu toţii. Vă mulţumim!”, a spus unul dintre membrii iniţiaţi, din Vrancea.

Ordinul Gastronomic Cavaleresc România îşi propune să promoveze gastronomia locală şi reînvierea reţetelor tradiţionale și este adresat pasionaților de gastronomie și în special celor cărora le place să gătească în aer liber.

 „Dorim să promovăm prietenia, buna înţelegere, să promovăm gastronomia tradiţională şi să dăm o formă  evenimentelor gastronomice”, a declarat Marele Maestru al Ordinului Gastronomic Cavaleresc România, Vajda Lajos.

„Ordinul acesta trebuie să fie neapărat şi un motor de a ţine la nivel aceste evenimente gastronomice, care noi zicem că din punct de vedere cultural sunt foarte importante. Cultura nu înseamnă numai literatură, muzică, arte plastice şi sculptură, ci înseamnă  şi gastronomie, deci noi ne putem defini foarte clar şi prin gastronomia noastră. Avem reţete tradiţionale, de peste sute de ani. Aceste reţete trebuie căutate, găsite şi reintroduse în obiceiurile culinare”, a spus Bagoly Miklós, maestrul Codexului Ordinului Cavaleresc România.

Membrii Ordinului sunt selectaţi dintre câştigătorii sau participanţii la concursuri şi evenimente gastronomice.

„Pot deveni membri cei care participă la evenimentele gastronomice sau organizează evenimente gastronomice, iar cei care câştigă la un eveniment gastronomic primele locuri, automat sunt invitaţi, dacă acceptă, să devină membri”, a spus Marele Maestru al Ordinului, Vajda Lajos.

Defilarea Ordinului şi ceremonia de iniţiere s-au desfăşurat cu ocazia Paradei Cârnaţilor şi a Festivalului Verzei. Cele două evenimente gastronomice au fost organizate, la sfârşit de săptămână, la Sfântu Gheorghe, de Ordinul Gastronomic Cavaleresc România,  Asociația ASIMCOV, Asociația Unităţilor Hoteliere şi Restaurantelor din Sfântu Gheorghe (SVESZ), în parteneriat cu Consiliul Judeţean CovasnaConsiliul Local Sfântu Gheorghe, Camera de Comerț și Industrie Covasna și Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului.

De-a lungul timpului, în organizarea sau cu sprijinul Ordinului Gastronomic Cavaleresc România, s-au desfăşurat numeroase evenimente din judeţ.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail