Primarul Leca Băncilă: „Dacă vrem, cu adevărat, vom da viaţă unui vis al întorsureanului de a rezolva şi problema canalizării şi a apei potabile”.
Pentru locuitorii oraşului Întorsura Buzăului, dar mai ales pentru reprezentanţii autorităţii locale, ziua de ieri a avut o însemnătate deosebită. În cursul dimineţii, în prezenţa consilierilor locali, a fost semnat contractul de lucrări pentru executarea proiectului de reabilitate şi extindere de reţele de apă şi canalizare, şi staţie de epurare, în Întorsura Buzăului, finanţat prin Fondul European de Coeziune POS Mediu şi realizat în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intracomunitară „Aquacov“.
Primarul oraşului, Leca Băncilă, a declarat că acest proiect este cel mai important şi cel „mai cu rost”dintre cele realizate în ultimii patru ani, în Întorsura Buzăului, la care şi-au adus aportul, de-a lungul a patru ani de zile, funcţionari din aparatul de specialitate al primarului, consilieri.
„Nu putem începe să realizăm conceptul nostru de oraş de munte, modern şi curat, înainte de a realiza acest proiect. Infrastructura aceasta ascunsă, dar indispensabilă pentru ceea ce înseamnă spirit şi viaţă modernă, reprezintă punctul din care începem, cu adevărat, implementarea proiectului nostru” a spus Leca Băncilă.
Acesta a menţionat faptul că în acest moment mai puţin de jumătate dintre locuitorii oraşului sunt conectaţi la sistemul centralizat de apă potabilă, în timp ce mai puţin de 7% beneficiază de serviciul de canalizare. Însă, după finalizarea lucrărilor, în jur 95% dintre cetăţenii acestui oraş vor beneficia de servicii moderne şi de calitate, de apă şi canalizare.
Dar, până atunci, potrivit primarului, reprezentanţii autorităţii locale din Întorsura Buzăului vor fi nevoiţi să ducă muncă de lămurire cu parte dintre locuitorii de la care va fi nevoie să se cumpere terenul pe care se impune realizarea acestor lucrări, în condiţiile în care, „întorsureanul dă orice, mai puţin o bucată de teren!”, dar şi de încă jumătate de milion de euro necesari pentru cofinanţare. “Nu va fi o treabă uşoară, dar dacă vrem, cu adevărat, vom da viaţă unui vis al întorsureanului de a rezolva şi problema canalizării şi a apei potabile” a declarat primarul oraşului, Leca Băncilă.
Drumul nu a fost uşor
În faţa celor prezenţi în sala de şedinţe a Primăriei din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă a arătat că până a se ajunge la acest moment a fost nevoie de foarte multă muncă dar mai ales de încrederea că acest proiect poate fi pus în practică. „Am luat-o din august 2008 când la Ministerul Dezvoltării era făcut Master Planul, dar autorităţile locale nu făcuseră nimic, până la acea dată. Cei prezenţi pot confirma că acest proiect a început în 2008 prin crearea Asociaţiei de Dezvoltare Intracomunitară „ Aquacov” cu cele patru entităţi – Sfântu Gheoghe, Întorsura Buzăului, Covasna, Târgu Secuiesc, şi nu puteam rata o asemenea oportunitate. De aceea am pus tot sufletul, şi s-a trudit mult!” a spus primarul.
Afirmaţia acestuia a fost întărită şi de Valer Şerban, directorul executiv al „Aquacov”, care a spus că în urmă cu patru ani, când acest proiect „era în faşă”, era chiar o reţinere din partea unora care considerau că acest proiect nu este viabil (drept urmare Baraoltul nici nu a aderat la Asociaţie). Însă, în acest moment, se pot mândri cu faptul că acest proiect important, în valoare de 86 milioane lei, pe cele patru oraşe, a ajuns la faza în care se semnează contractele de execuţie de lucrări. „După ce primul proiect s-a semnat, recent, la Sfântu Gheorghe, pentru dezvoltarea de reţele de apă şi canalizare, acesta este al doilea contract în valoare de 23,5 milioane de euro ce se semnează pentru Întorsura Buzăului. Este vorba de aproximativ 62 km de reţele de apă şi canal, etapa următoare reprezentând-o contractul pentru staţia de epurare. Ideea de pricipiu a fost aceea ca în jurul oraşului Întorsura Buzăului să fie un pol de dezvoltare în care să fie cuprinse toate localităţile – Barcani, Sita Buzăului şi Vama Buzăului, un fel de pol în care apa să fie distribuită în mod centralizat şi staţia de epurare să se facă în mod centralizat, deoacere numai aşa este efecient şi rentabil. Cred că acest efort trebuie continuat pentru că urmează şi alte etape de dezvoltare ale oraşului – şi-aici vorbim de etapa 2014-2020. Acele lucrări care nu au putut fi cuprinse în această etapă, vor fi cuprinse în etapa viitoare”, a declarat Valer Şerban.
Întorsura Buzăului va fi un mare şantier
Directorul Gosp Com Sfântu Gheorghe, Fejer Alexandru, a precizat că începând de astăzi încep lucrările cuprinse în proiectul de reabilitate şi extindere de reţele de apă şi canalizare, şi staţie de epurare, în Întorsura Buzăului. Acesta a menţionat faptul că locuitorii oraşului vor fi nevoiţi să suporte starea de „disconfort” creată ca urmare a efectuării lucrărilor, motiv pentru care solicită înţelegere si sprijin din partea acestora. „Termenul de executare este de 40 de luni, şi de acum văd numai şantier în oraş, atât la conducte de apă, la canalizare cât şi la staţia de epurare. Însă, la terminarea lucrărilor, avem siguranţa că o să avem o reţea bună!” a precizat directorul Gosp Com.
Constructorii crează noi locuri de muncă
Bojte Csaba, reprezentatul firmei constructoare care a câştigat licitaţia de executare a lucrărilor, cu o experienţă de peste zece ani în acest domeniu de activitate, a spus că societatea are echipe specializate, mecanizate, însă politica acesteia este de a crea noi locuri de muncă pe care să angajeze persoane din zonele în care execută proiecte. „Preconizăm să angajăm 50-100 de persoane din Întorsura Buzăului. De asemenea, materiale care nu sunt prea pretenţioase – nisip, pietriş, balast – le vom achiziţiona de la firmele de profil din zonă”, a spus acesta. Bojte Csaba a menţionat, totodată, că „întorsurenii trebuie să ştie că aceasta este o investiţie care se realizează numai o dată în viaţa omului, motiv pentru care le solicităm tot sprijinul, ajutorul şi înţelegerea pentru a duce la bun sfârşit lucrarea”.
Maria Graur