Celebrând Ziua mondială a poeziei (World Poetry Day), pe 21 martie, UNESCO recunoaşte capacitatea unică a poeziei de a surprinde spiritul creator al minţii umane.
Ziua mondială a poeziei sărbătoreşte una dintre cele mai preţuite forme de exprimare a identităţii culturale şi lingvistice ale umanităţii. Practicată de-a lungul istoriei, în fiecare cultură şi pe fiecare continent, poezia vorbeşte despre valorile noastre comune, fapt care o poate transforma într-un puternic mesaj pentru dialog şi pace.
Manuscrise ale poetului Mihai Eminescu aflate in patrimoniul Bibliotecii Naţionale, expuse in foaierul Ateneului Român.
„Aranjată în cuvinte, colorată cu imagini, calculată în metrul potrivit, puterea poeziei nu are egal. Ca formă intimă de exprimare care deschide porţi altora, poezia îmbogăţeşte dialogul care catalizează tot progresul uman şi este mai necesară ca niciodată în vremuri tulburi.”, transmite, pe pagina UNESCO, Audrey Azoulay, director general, cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei din 2022.
Ziua mondială a poeziei este marcată ca urmare a aplicării unei decizii a UNESCO, emisă în timpul celei de-a 30-a sesiuni susţinute la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999, potrivit www.un.org., cu scopul de a sprijini diversitatea lingvistică prin exprimarea poetică şi de a lărgi oportunitatea ca limbile pe cale de dispariţie să fie auzite. Practicată de-a lungul istoriei, în fiecare cultură şi pe fiecare continent, poezia exprimă umanitatea noastră comună şi valorile noastre comune, cele mai simple poezii putând deveni un catalizator puternic pentru dialog şi pace, potrivit en.unesco.org.
Ziua Mondială a Poeziei reprezintă şi ocazia de a onora poeţii, de a reînvia tradiţiile orale ale recitalurilor de poezie, de a promova lectura, scrierea şi predarea poeziei, de a promova convergenţa dintre poezie şi alte arte precum teatrul, dansul, muzica şi pictura şi de a creşte cunoaşterea poeziei prin publicarea în mass-media. Pe măsură ce poezia continuă să unească oamenii de pe continente, toţi sunt invitaţi să se alăture evenimentului, menţionează UNESCO pe pagina dedicată zilei.
Poezia poate schimba modul în care oamenii văd lumea, poate inspira remedierea legăturilor dintre oameni şi poate crea armonie între aceştia. Poezia continuă să adune oamenii împreună pe întreg mapamondul, oferindu-le posibilitatea de a se cunoaşte şi de a se înţelege mai bine. În celebrarea Zilei mondiale a poeziei, UNESCO recunoaşte spiritul creativ al minţii umane şi puterea poeziei de a schimba modul de a privi ceea ce ne înconjoară.
AGERPRES