21 de candidaţi s-au calificat pentru prima etapă a ediţiei din acest an a Festivalului-concurs DbutanT, organizat de Teatrul Andrei Mureşanu din Sfântu Gheorghe şi Teatrul de Stat din Constanţa.

Potrivit organizatorilor, printre aceştia se numără, în premieră, şi persoane din afara graniţelor ţării, respectiv din Grecia, Belgia şi Ungaria.

„Organizatorii, Teatrul Andrei Mureşanu (TAM) din Sfântu Gheorghe şi Teatrul de Stat Constanţa (TSC), au început deja pregătirile pentru etapa I, DbutanT International Program in Scenography, care se va desfăşura la Constanţa, în perioada 19-24 septembrie (…) După încheierea perioadei de înscrieri la ediţia de anul acesta a Festivalului-Concurs DbutanT, dedicată scenografilor, pentru prima etapă, s-au calificat 21 candidaţi, care au întrunit condiţiile juriului. Aceştia vor merge la Constanţa, în perioada 19-24 septembrie, unde vor realiza lucrări individuale sub îndrumarea unor personalităţi în domeniu, precum Jean-Guy Lecat (FR), Nic Ularu (RO, SUA), Carmencita Brojboiu (RO), Pawel‚ Dobrzycki (PL) şi Helmut Sturmer (DE, RO)”, se arată într-un comunicat de presă postat miercuri pe pagina de Facebook a evenimentului.

Creaţiile realizate în cadrul DbutanT International Program in Scenography vor fi documentate şi expuse integral sau parţial, însoţite de video, fotografii, schiţe şi machete, într-o expoziţie de scenografie itinerantă ce va fi vernisată la Sfântu Gheorghe în cadrul etapei a II-a a Festivalului DbutanT (17-23 octombrie), la Bucureşti în cadrul Climate Change Summit de la Teatrul Odeon (4 şi 5 octombrie), precum şi într-o expoziţie găzduită de Goethe Institut (10-22 octombrie).

„Anul acesta, dimensiunea internaţională a Festivalului-Concurs DbutanT s-a extins şi către candidaţi, în sensul că au fost depuse dosare de înscriere şi de către persoane din afara graniţelor ţării. Astfel, între cei 21 de candidaţi rămaşi în competiţie sunt şi concurenţi din Grecia, Belgia şi Ungaria (…) Cei 21 de candidaţi calificaţi sunt Aluchi Alexandra Mihaela, Vişan Denisa-Andreea, Eleni Charcharidou, Flavia Stroe, Stancu Cosmin, Nagy Fanny, Maria Ştefănescu, Cătălina Cosma, Sabina Reus, Clara Ştefana, Feraru Andreea, Theodor Cristian, Olah Reka, Ana-Maria Mănăilă, Ioana Groza, Ştefana Chelaru, Nicu Daria-Andreea, Elena Iorga, Lăcrămioara Dumitraşcu, Chloe Bellemere, Alecssandru Chiriac, Florin Tanase, Mihai Stebingar” , se mai arată în comunicat.

Organizatorii au menţionat, totodată, că juriul festivalului va face selecţia spectacolelor înscrise pentru cea de-a doua etapă, DbutanT Spectacole în Competiţie, care se va desfăşura la Sfântu Gheorghe în perioada 17-23 octombrie, iar rezultatele pentru selecţia celor cinci spectacole finaliste vor fi comunicate cel târziu marţi, 20 septembrie.

Juriul ediţiei din acest an este compus din regizorii Theodor-Cristian Popescu şi Dragoş Muşoiu, precum şi scenografii Cristina Milea, Maria Miu şi Adrian Damian.

Conform regulamentului, la Festivalul-Concurs DbutanT de anul acesta s-au putut înscrie scenografi, arhitecţi, designeri care au o diplomă de absolvire emisă în anii 2019, 2020 sau 2021.

„Premiile de anul acesta constau în posibilitatea a doi tineri câştigători de a fi scenograf sau scenograf asociat/asistent pentru un spectacol montat la Teatrul Andrei Mureşanu din Sfântu Gheorghe şi un spectacol montat la Teatrul de Stat Constanţa”, se arată în comunicat.

Conducerea Teatrului Andrei Mureşanu a precizat că DbutanT este singurul festival de teatru din ţară care se adresează artiştilor debutanţi, iar acesta s-a bucurat până acum de un adevărat succes atât în rândul artiştilor aflaţi la început de carieră, cât şi în rândul publicului, sălile fiind arhipline la toate reprezentaţiile.

„Fiecare ediţie este dedicată unei categorii artistice. Astfel ediţia I a fost dedicată actorilor, a doua regizorilor, a treia scenografie, a patra compozitorilor de muzică de teatru şi coregrafilor, a cincea actorilor, iar cea de-a şasea regizorilor. Într-un ciclu prestabilit, ediţia 2022 readuce în atenţia juriului scenografii debutanţi. Conceptul gândit de organizatori la iniţierea acestui program, structurat în proiecte anuale, are la bază tocmai această ciclicitate, astfel că în ediţiile viitoare categoriile artistice sunt reluate în aceeaşi ordine, fiind dedicate noilor generaţii de absolvenţi de facultate, master sau studii doctorale”, a declarat managerul teatrului, Anna Maria Popa.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail