„Ne rămâne doar recunoștința pentru lucrurile pe care încă le avem și speranța la un viitor mai bun și un an nou mai blând.”
Anul 2020 a fost unul dificil și plin de încercări și pentru beneficiarii Complexului pentru persoane vârstnice „Zathureczky Berta”, din Sfântu Gheorghe, dar și pentru personalul instituției. Profund afectați de schimbările generate de pandemie, reprezentanții Complexului speră, acum, ca 2021 să fie un an blând.
„Anul 2020 a început ca oricare altul, cu planificări, programări și notițe în calendar. Personalul Complexului Zathureczky Berta s-a pregătit de un an plin de activități și evenimente pentru beneficiari, atât pentru cei din centrul de zi, cât și pentru locatarii căminului.”- ne-a transmis Szasz Hajnalka – asistent social la Complexul „Zathureczky Berta”, din Sfântu Gheorghe.
Potrivit acesteia, în primele luni ale anului s-au derulat programele obișnuite: proiectarea de filme, diminețile cu cafea, slujbele religioase și lunar, activitățile de origami și vizitele elevilor de la Școala Specială din Sfântu Gheorghe. Pe lângă acestea, se lansase un program nou, în colaborare cu Biblioteca, de unde veneau, săptămânal, voluntari să le citească vârstnicilor. Au fost marcate cu petreceri zilele de naștere ale beneficiarilor, dar și evenimente precum Ziua Culturii Maghiare, Fărșangul, Ziua internațională a Bolnavilor și Ziua Femeii, după care, totul s-a schimbat…
„În data de 11 martie însă, toate planurile au fost date peste cap. Beneficiarii centrului de zi au părăsit clădirea complexului, fără să știe când vor reveni, iar ușa a fost încuiată pentru vizitatori. Au urmat câteva luni pline de nesiguranță, teamă și izolare. La mijlocul lunii aprilie a intrat în vigoare Ordonanța Militară nr. 8, iar personalul a fost nevoit să se izoleze alături de beneficiari pentru câte două săptămâni, petrecându-și a doua zi de Paște, dar pentru unii și zilele de naștere departe de propriile familii. Izolarea a avut efecte negative atât asupra personalului, cât și asupra beneficiarilor. Limitarea posibilității de a se plimba, de a petrece timp cu familiile, dar și contactul redus cu personalul a înrăutățit starea fizică și psihică a locatarilor. Ridicarea restricțiilor de circulație nu a fost resimțită de către ei și reluarea activităților precum luarea mesei în sala de mese în loc de camera personală sau reînceperea slujbelor religioase au fost decizii luate cu multă precauție și respectând reguli stricte.” – ne-a mai transmis Szasz Hajnalka.
Pentru a aduce zâmbete, speranță, de optimism, ziua de 1 octombrie, Ziua persoanelor vârstnice, nu a putut fi lăsată să treacă precum o zi obișnuită.
„De 1 octombrie Complexul a marcat Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice cu un eveniment prin care personalul a încercat să întoarcă atenția beneficiarilor către motivele pentru care pot fi recunoscători, chiar dacă anul 2020 a fost unul dificil. La sfârșitul lunii octombrie, în ciuda măsurilor de protecție, s-a întâmplat ceea ce poate fi considerat aproape inevitabil: doi membrii ai personalului au fost diagnosticați cu Covid-19. A urmat o nouă perioadă de izolare și măsuri extreme pentru limitarea răspândirii virusului. Pentru că majoritatea personalului a fost afectat și obligat să se izoleze, cei rămași au avut nevoie de ajutor din exterior pentru a oferi îngrijirea necesară vârstnicilor. Abia după 3 săptămâni s-a putut reveni la o oarecare normalitate.”- au mai transmis reprezentanții Complexului.
Sărbători, în vremea pandemiei
Chiar și în condițiile speciale actuale, s-a încercat crearea unei atmosfere de sărbătoare, specifice lunii decembrie, care să le aducă bucurie beneficiarilor, au menționat reprezentanții instituției.
„Luna decembrie, de obicei plină de evenimente și bucurie, este mult mai liniștită anul acesta. Clădirea a fost decorată, luminile colorate sunt aprinse, însă crearea unei atmosfere de sărbătoare a fost o provocare pentru personalul instituției. La începutul lunii, vârstnicii au fost vizitați de către „Moș Nicolae”, și și-au putut aminti de anii copilăriei. Angajații au cusut mici cizmulițe pentru fiecare în parte. La mijlocul lunii, cu ajutorul personalului, beneficiarii au creat mici decorațiuni din crenguțe de brad, pentru a duce atmosfera Crăciunului și în propriile camere (…). Însă, din păcate, nici cele mai mari eforturi nu pot înlocui familia. Nimeni nu mai îndrăznește să rostească întrebarea care din martie ne macină: cât mai durează? Acum, ne rămâne doar recunoștința pentru lucrurile pe care încă le avem și speranța la un viitor mai bun și un an nou mai blând.”- a transmis Szasz Hajnalka – asistent social la Complexul „Zathureczky Berta”.
Nici beneficiarii Centrului de zi nu au fost uitați, a menționat directorul instituției, Klárik Mária – Antónia:
„Din păcate, Centrul de zi nu funcționează din martie, dar totuși nu i-am uitat pe beneficiari. Au primit daruri de Crăciun și sperăm că se vor putea întoarce la noi, în anul care vine. Nu am făcut recrutări în luna decembrie, dar sperăm ca în ianuarie să putem primi noi beneficiari. A fost un an destul de dificil! Cu toate acestea, consider că am reușit să oferim un mediu familial pentru beneficiarii existenți”, a mai spus Klárik Mária – Antónia.
Aceasta a precizat că pentru anul 2021 se dorește depunerea unor proiecte pentru dezvoltarea Complexului, atât în ceea ce privește activitatea, cât și în ceea ce privește infastructura acestuia.
„La anul încercăm să depunem proiecte ceea ce vizează activitatea Căminului, precum și reabilitarea și dotarea infrastructurii.”- a spus Klárik Mária – Antónia, care pe această cale a transmis mulțumiri sponsorilor care au sprijinit Complexul, pe parcursul întregului an: Bertis, Bem Balogh, Crucea Roșie, MAlta, Ervin Impex, Bogyo Service, Tibianobis NFC, Fildas trading, Brucomlont.
A.C.