. . Foto: Silviu M.D.C

„La elaborarea bugetului pe acest an, pe lângă construirea drumurilor şi podurilor şi modernizarea spitalului, formarea profesională a locuitorilor judeţului reprezintă o prioritate majoră. Acordăm o mare importanţă educaţiei şi formării profesionale a adulţilor. Anul trecut, prin Consiliul Judeţean Covasna şi instituţiile subordonate acestuia, s-a realizat formarea profesională a 2150 de persoane. Dorim să le oferim oamenilor şansa de a-şi câştiga traiul” – a spus Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, la şedinţa de Consiliu Judeţean, desfăşurată vineri, 29 ianuarie.

 Bugetului propriu al judeţului şi al instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean, pe anul 2016 se ridică la 197.000.000 lei, echivalentul a 44 milioane euro. Pentru consolidarea sistemului de protecție socială se alocă exact jumătate din sumele destinate funcționării. Sarcina prioritară a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna este aceea de a asigura servicii de îngrijire şi supraveghere pentru 1340 de copii orfani, precum şi funcţionarea căminului de bătrâni.

Din suma totală destinată dezvoltării, CJ Covasna a alocat 61% (41 milioane lei) pentru renovarea drumurilor, 16% (11 milioane lei) pentru dezvoltarea spitalului judeţean de urgenţă şi 9% (6 milioane lei) pentru construcţia taberei de tineret de la Comandău.

„2015 anul progresului pentru judeţul Covasna. Putem spune că am îndeplinit obiectivele îndrăzneţe stabilite anul trecut în proporţie de 90%, iar construirea de drumuri în proporţie de 102%. Vom continua munca. 2016 va fi anul construirii comunităţii pentru judeţul Covasna. În acest an, investim în oameni, covăsnenilor le vom asigura mai multe posibilităţi de formare profesională, prin aceasta, creând posibilitatea unui trai mai bun şi posibilitatea găsirii unui loc de muncă. Instituţiile subordonate CJ Covasna oferă o paletă largă de cursuri și programe de formare profesională, acestea lansează cursuri de formare în apicultură şi pentru prepararea brânzeturilor, există cursuri de organizator evenimente culturale, cursuri pentru meseriile: bucătar, croitor, olar, cursuri pictură decorativă pe mobilier, cursuri de pregătire pentru agricultori din zona montană, cursuri de agricultură ecologică şi agroturism, cursuri de formare instructori echitaţie, cursuri în domeniul serviciilor sociale şi al sănătăţii. Este nevoie de aceste cursuri, deoarece nu este posibil să construieşti o comunitate cu drumuri, cu asfalt şi beton. O comunitate se poate construi cu oameni calificaţi care au venituri independente” – a accentuat Tamás Sándor.

În anii trecuţi, fondurile destinate proiectelor sociale au crescut. În acest an, bugetul alocat proiectelor sociale se ridică la suma de patru sute mii lei. Acesta urmează să fie mărit pe parcursul anului, cu scopul de a salva activitatea indispensabilă a organizaţiilor Diakonia şi Caritas, ajunse într-o situaţie dificilă din cauza guvernului.

La secţiunea dezvoltare, pentru reabilitarea drumurilor s-a alocat suma de 41 milioane lei faţă de cei 36 milioane lei de anul trecut. Această sumă va acoperi, în primul rând, costurile lucrărilor de reabilitare a drumurilor judeţene Sfântu Gheorghe–Ilieni–limita judeţului Braşov (8,4 km) şi Moacşa–Leţ–Varhegiu (5,9 km). Anul trecut, s-a reuşit reabilitarea totală sau asfaltarea a 102 km de drumuri judeţene.

„Anul acesta vom inaugura spitalul judeţean de urgenţă reabilitat în totalitate, precum şi podul de la Aita Mare. Ca şi în anii precedenţi, vom continua programele noastre deja începute, prin acestea înţeleg programele pentru reabilitarea bisericilor, a căminelor culturale şi cabinetelor medicale din mediul rural, a şcolilor, respectiv programul „Lapte şi corn”, programul „Primul ghiozdan”, precum şi programele de tineret şi sport. La Comandău, anul acesta vom finaliza construirea taberei de tineret. De asemenea, în acest an, vom finanţa construirea, la Baraolt, a unui garaj pentru punctul de lucru ISU” – a mai spus preşedintele CJ Covasna.

 În această şedinţă a fost validat mandatul de consilier judeţean al domnului Kinda Zalán şi al dnei Kátai Zsuzsánna, supleanţi pe listele PPMT, mandate care au devenit vacante ca urmare a încetării de drept a mandatului de consilier județean al domnului Bedő Zoltán, respectiv al domnului Tompa György.

Biroul de presă

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail