Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au declarat 2015 Anul tradiţiilor . . , propunându-şi ca sub acest generic să prezinte şi să promoveze datinile şi tradiţiile zonei.


Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a precizat că evenimentele se vor axa în principal pe cultura populară, tradiţiile gastronomice şi patrimoniul construit, iar deschiderea oficială a „Anului tradiţiilor” va avea loc miercuri cu un spectacol folcloric prezentat pe scena teatrului din Sfântu Gheorghe de către Ansamblul de Dansuri populare „Haromszek”, care anul acesta aniversează 25 de ani de existenţă.

„Pe lângă păstrarea şi promovarea datinilor va fi în centrul atenţiei şi importanţa tradiţiilor pentru omul contemporan sau ce înseamnă tradiţia în diferitele arii culturale şi pentru diferitele generaţii şi cum poate fi tradusă în limbaj contemporan. Continuitatea joacă un rol important în trăirea identităţii culturale şi naţionale, iar trecutul, la fel ca şi prezentul, este determinant. Anul tradiţiilor oferă o şansă foarte bună pentru a evoca trecutul în oglinda prezentului şi pentru a realiza o analiză a interacţiunii lor, căci aceasta este condiţia esenţială a existenţei comunităţii durabile”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Sfântu Gheorghe, remis ieri AGERPRES.

„Anul tradiţiilor” se înscrie în programul „Sfântu Gheorghe, capitala culturală a Ţinutului Secuiesc”, demarat în urmă cu doi ani. Anul 2013 a fost „Anul sunetului şi al cuvântului” la Sfântu Gheorghe, adică al muzicii şi literaturii, anul 2014 a fost „Anul jocului”, adică al teatrului, iar 2016 va fi „Anul imaginii”.

„Unul din ţelurile programului este şi acela de a aduce arta în stradă, să devină mai accesibilă unei largi pături sociale. Practic ne propunem să mişcăm şi oamenii care nu participă deloc sau participă foarte rar la evenimente culturale” a declarat, pentru AGERPRES, Barta Monika, coordonatoarea Biroului de Imagine a Primăriei Sfântu Gheorghe. Pe de altă parte, aceste programe au şi menirea de a demonstra potenţialul şi vitalitatea culturală a municipiului Sfântu Gheorghe şi de a sprijini candidatura acestuia pentru titlul de „Capitala culturală europeană 2021”.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail