Fundația Comunitară Covasna (HKA) a prezentat recent bilanțul activității derulate în anul 2014.

Reprezentanții Fundației Comunitare Covasna (HKA) au prezentat recent, în cadrul unei conferințe de presă, date privind activitatea desfășurată în anul 2014.

Programe…

Conform reprezentanților Fundației, în anul 2014 au fost derulate cinci programe comunitare, precum „YouthBank” /„Tineri pentru tineri”; „Pedalează pentru un scop bun!”, desfășurat la Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorghe, „Licitația civilă” – organizată la Sfântu Gheorghe și programul „Nu numai un loc pe hartă”.

. .  „Am derulat cinci programe (…): <<YouthBank>>, cu componenta <<Tineri pentru tineri>>, ce se derulează în localitățile Sfântu Gheorghe și Baraolt, programul <<Pedalează pentru un scop bun!>>, ce a avut loc anul trecut la Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorghe, <<Nu numai un loc pe hartă>>- ce implică toate localitățile din județ. Am derulat pentru prima oară și <<Licitația Civilă>> la Sfântu Gheorghe, dar avem intenția să extindem acest proiect la nivelul județului. Am făcut investiții în spații publice (parc de antrenament exterior la Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt, suporturi de biciclete pentru șase școli și licee din Sfântu Gheorghe (…). Deci, se face simțită prezența și activitatea Fundației la nivelul județului și asta ne bucură. Deși anul trecut am avut ca obiectiv principal creșterea stabilității financiare a Fundației, prin dezvoltarea fondului endovwment (…), totuși am avut o activitate bogată, prin acțiuni, activități, implicarea oamenilor în activități de strângere de fonduri și investiții în spații publice”, a spus directorul Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga.

Parteneriate internaționale

Aceasta a precizat că anul trecut au fost dezvoltate programe internaționale în domeniul protecției mediului. „Fundația s-a implicat în două programe internaționale în domeniul protecției mediului, care au adus multe beneficii și în plan relațional. Am reușit, astfel, să dezvoltăm relații foarte bune cu organizații civile cu experiență, organizațiile coordonatoare fiind din Africa de Sud și din Republica Cehă. Aceste parteneriate generează și alte idei, astfel că s-a creat o platformă comună și împreună cu acești parteneri internaționali lucrăm la programe de protecția mediului, programe care pot fi implementate în fiecare țară în parte”, a explicat directorul Bereczki Kinga.

190.000 lei colectați prin Carduri comunitare”

Datele prezentate arată că în anul 2014, HKA a reușit să colecteze 260.000 de lei, prin acțiunile derulate la nivel local. Din această sumă, 190.000 de lei au fost colectați prin Programul „Carduri Comunitare”. În prezent, sunt înregistrați 16.000 de utilizatori activi ai cardului comunitar – un card de fidelitate care pune accent pe dezvoltarea comunităţii locale. Prin utilizarea acestuia, cumpărătorul beneficiază de 1% discount pentru produsele cumpărate, iar magazinul partener dublează această valoare, contribuind cu încă 1% la fondul comunitar operat de Fundaţia HKA. Fondul este folosit pentru susţinerea iniţiativelor comunitare.

„Am strâns pe plan local 260.000 lei, din care 190.000 lei reprezintă veniturile provenite prin implementarea programului <<Carduri comunitare>>. Avem 16.000 de utilizatori activi. Cu toate că un alt partener important a ieșit din acest program, totuși, am reușit să creștem cu 21% venitul fondului comunitar, față de 2013, datorită magazinelor noi deschise  ale partenerilor, precum și prin atragerea de noi parteneri (…). Simțim deja prezența comunității… și mereu solicităm oamenilor să vină cu propuneri și primim propuneri, idei foarte bune pe care le folosim (…).”, a spus directorul executiv al HKA, doamna Bereczki Kinga.

Aceasta a precizat că valoarea investițiilor directe în comunitate este de 122.000 lei. „Am investit direct în comunitate 122.000 lei. Este vorba despre investiții care au ajuns direct la diferite grupuri țintă ale comunității. Astfel, 67.000 lei au fost folosiți pentru finanțarea proiectelor civile și comunitare, 17.000 lei, pentru burse pentru talente, iar 38.000 de lei, pentru investiții în spații publice”, a menționat directorul Bereczki Kinga.

Programe planificate pentru 2015

Directorul executiv al HKA a precizat că anul acesta se dorește continuarea programelor derulate anul trecut, unele dintre acestea urmând să se extindă, dar sunt planificate și programe și proiecte noi.

„Unul dintre programele importante pe care le va derula anul acesta fundația este cel intitulat <<Un pom pentru generația următoare>>, dar planificăm derularea programelor comunitare de anul trecut – cum ar fi <<Pedalează pentru un scop bun>>, în Sfântu Gheorghe și în Târgu Secuiesc; ne dorim extinderea programului <<Youth Bank>> la Târgu Secuiesc – deci, anul acesta dorim să se desfășoare în trei orașe (n.r. – în Sfântu Gheorghe, Baraolt și Târgu Secuiesc), ci nu în două; vom organiza <<Licitația Civilă>>, respectiv programul <<Nu numai un loc pe hartă>>. În funcție de fondurile de care vom dispune, vom vedea dacă lansăm un program de granturi pentru organizații civile, în a doua parte a anului”, a mai spus directorul executiv Bereczki Kinga.

Alte informații privind activitatea Fundației Comunitare Covasna pot fi aflate accesând site-ul www.hka.ro.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail