Douăzeci de persoane din localitatea Turia au fost vaccinate antirabic, după ce au intrat în contact cu o vacă turbată. Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, Nagy Andras Robert a declarat vineri, pentru AGERPRES că persoanele în cauză nu au fost muşcate de vacă, dar au fost vaccinate preventiv pentru că au intrat în contact cu animalul contaminat.

Andras Nagy Robert a mai spus că cinci din cele 20 de persoane vaccinate nu aveau asigurare medicală, prin urmare a solicitat Primăriei Turia să achite contravaloarea dozelor. „Singurul centru antirabic din judeţul Covasna se află în spitalul nostru şi nu este corect să ne rămână nouă cheltuielile cu persoanele neasigurate. Cu persoanele asigurate nu e nici o problemă pentru că serviciile medicale sunt decontate de Casa de asigurări, nu e problemă nici cu intervenţiile de urgenţă, dar în acest caz a fost un tratament preventiv care nu se circumscrie criteriilor de urgenţă”, a declarat managerul instituţiei.

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor, a declarat pentru AGERPRES că animalul, aflat la păşunat cu ciurda, a fost sacrificat pentru că prezenta un „comportament ciudat”, iar analizele de laborator au confirmat că era turbat. „Prezenta semne clinice curioase, ataca oamenii, se depărta de cireadă, saliva, se scărpina excesiv, iar oamenii au hotărât să o taie pe păşune. Medicul veterinar din localitate care a aflat de acest caz a luat capul animalului şi l-a trimis la laborator unde s-a confirmat că e rabie. Persoanele care au intrat în contact cu vaca la tăiere, la jupuire, în jur de 20 de persoane, au fost trimise la spital pentru vaccinare”, a declarat dr. Siko Barabasi Sandor.

El a precizat că ancheta este în curs de desfăşurare, urmând să se stabilească circumstanţele în care vaca a fost contaminată, fiind, cel mai probabil, atacată de un câine sau o vulpe turbată.

Siko Barabasi Sandor a mai spus că anul acesta, comparativ cu cei anteriori, numărul focarelor de rabie a fost mai mic în judeţul Covasna, acest lucru datorându-se şi campaniei antirabice care se efectuează prin intermediul momelilor dispersate pe cale aeriană. Potrivit acestuia, campania va fi reluată la nivel naţional începând, probabil, cu data de 1 octombrie.

Ultimul caz de rabie la vacă a fost înregistrat în anul 2008, la o fostă fermă de la Câmpu Frumos, lângă Sfântu Gheorghe, care a aparţinut unui om de afaceri israelian.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail