. . 20 de echipe de bucătari amatori din ţară, dar şi străinătate și-au anunțat participarea la Festivalul cartofului ce va avea loc la sfârşitul săptămânii, la Târgu Secuiesc.
Festivalul are ca scop promovarea gastronomiei locale și a turismului și se va desfășura în cadrul Zilelor orașului Târgu Secuiesc, sâmbătă, 29 august (a.c.), în parcul „Molnár Józsiás” din localitate, printre organizatori numărându-se Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV), Consiliul Județean Covasna, Primăria Municipiului Târgu Secuiesc, Ordinul Cavaleresc Gastronomic „Transylvania” și Asociaţia Unităţilor Hoteliere şi Restaurante Sfântu Gheorghe (SVESZ).
Directorul executiv al ASIMCOV, Vajda Lajos, a declarat ieri că la eveniment au anunțat participarea 20 de echipe, din țară, dar și din străinătate: „Vor veni echipe din țară, dar și din Ungaria – din orașele înfrățite cu Târgu Secuiesc, care participă, de obicei, la festival”, a spus directorul Vajda Lajos. Acesta a precizat că anul trecut, trofeul transmisibil al festivalului a fost câștigat de o echipă din Focșani. „Trofeul va fi adus înapoi anul acesta, de cei din Vrancea. Vor veni două echipe de acolo!”, a menționat directorul executiv al ASIMCOV.
Înscrierile continuă
Înscrierile nu s-au încheiat. Cei care doresc să participe la eveniment ca și concurenți, pot să formeze o echipă formată din maxim patru persoane și să se înscrie până vineri, 28 august (a.c.), după-amiază, a menționat directorul Vajda Lajos.
Concurenții vor trebui să pregătească un meniu pentru aproximativ 30 de persoane, compus din mâncãruri tradiționale din cartof.
Conform regulamentului, juriul va puncta echipa (ținuta, organizarea, buna dispoziţie), pregătirea ingredientelor, pregătirea mâncărurilor, gustul şi prezentarea generală a preparatelor, dar şi decorarea mesei (aspect, decorare, folosirea de produse tradiţionale, originalitate), prezentarea meniului şi modul de servire.
Potrivit informațiilor postate pe site-ul evenimentului, organizatorii vor asigura cortul, standul (o masă şi o bancă), ceaunul, cartofii și lemnele pentru foc, iar echipele vor trebui să asigure condimentele, şorţurile, elementele pentru decorarea meselor, farfuriile, tacâmurile de unică folosinţă, uneltele şi materiile prime necesare.
Taxa de participare constă în două sticle de vin (o sticlă de vin roşu şi o sticlă de vin alb).
Vizitatorii vor putea să guste din preparate cumpărând jetoane în valoare de 6 lei și predând aceste jetoane echipei pe care o vor alege. Echipa care adună va aduna cele mai multe jetoane va primi premiu separat pentru acestea.
Formularul de înscriere, regulamentul concursului și informații suplimentare în legătură cu acest eveniment pot fi găsite accesând site-ul evenimentului: www.festivalulcartofului.ro.
Pregătiri pentru „Festivalul preparatelor la ceaun”, „Parada Cârnaților” și „Festivalul verzei”
Directorul executiv al ASIMCOV a amintit că, în această perioadă, se fac înscrieri și pentru „Festivalul preparatelor la ceaun”, ce va avea loc în data de 5 septembrie (a.c.), la Covasna, în cadrul Zilelor orașului. Vajda Lajos a precizat că la ediția de anul acesta au anunțat deja participarea aproximativ 12 echipe. Echipele, formate din maxim patru persoane, vor trebui să pregătească un meniu pentru aproximativ 30 de persoane compus din mâncăruri la ceaun. Gustul preparatelor va fi foarte important, însă va conta şi dacă vor fi folosite produse tradiţionale, a precizat directorul executiv al ASIMCOV, Vajda Lajos. Și în acest caz, taxa de înscriere la eveniment este una simbolică și constã în câte o sticlã de vin alb şi roşu.
În luna octombrie va avea loc un alt eveniment gastronomic: „Parada cârnaților”, la Sfântu Gheorghe. Directorul executiv al ASIMCOV a declarat că festivalul va avea loc în al doilea sfârșit de săptămână din luna octombrie și că pregătirile au început deja, iar cei interesați să participe ca și concurenți, se pot înscrie. Echipele vor fi formate din maximum patru persoane. În schimbul unei taxe de participare, acestea vor primi, printre altele, 10 kg de carne, din care vor trebui să prepare cârnaţi. La final, juriul va puncta atât gustul şi aspectul generală acestora, pregătirea ingredientelor pentru preparate, dar şi decorarea mesei (aspect, decorare, folosirea de produse tradiţionale, originalitate), ţinuta echipei, organizarea, buna dispoziţie. În aceeaşi perioadă, va avea loc şi cea de-a IV-a ediţie a „Festivalului verzei”.
Ana Alina Costache