20 de echipe din România și din Ungaria au anunțat până în prezent participarea la festivalul gastronomic internațional „Pomana Porcului®”, conform organizatorilor.

Festivalul, aflat la cea de-a XII-a ediție, se va desfășura între 24 și 26 februarie, reunind echipe din Ungaria, a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, vicepreşedintele Asociaţiei Naționale de Turism Rural şi Ecologic (ANTREC), Daragus Attila, care este şi primar al comunei Turia.

Derulat sub forma unui concurs, festivalul urmărește prezentarea și păstrarea tradițiilor gastronomice, culturale și folclorice ale localităților din țară, cât și din străinătate, dar și promovarea zonei în care se desfășoară și atragerea de turiști.

Echipele, compuse din maxim patru membri, în special bucătari amatori, vor trebui să pregătească diverse preparate de porc, după obiceiurile zonei din care provin, după care se vor prezenta în faţa juriului.

Organizatorii vor asigura cazare şi masă în perioada 24-26 februarie 2017 (pentru membrii echipelor – maxim patru persoane); porcul viu; paie pentru pârlit; o masă de lucru pentru fiecare echipă, un ceaun de 40 de litri, vase, apă caldă şi un aragaz; iar concurenții vor trebui să aducă maşina de tocat carne (manuală), maşina de umplut cârnaţi (manuală), maţe de porc, mirodenii, cuţite, un drapel sau o stemă a localităţii pe care o reprezintă, o gustare cu pălincă sau ţuică, o faţă de masă tradiţională şi elemente de decorare a mesei. 

„S-au înscris 20 de echipe, din România și din Ungaria, pentru această ediție. În ceea ce privește echipele din țară, de la cea mai mare depărtare vin concurenții din Constanța și Sălaj. Din Ungaria vin din Budapesta, Szeged și alte localități. Echipele vin cu mulți susținători, avem echipe care vin și cu 35 de susținători.” – a declarat, ieri, Daragus Attila.

Evenimentul va debuta în 24 februarie (a.c.), cu prezentarea şi înregistrarea echipelor la Complexul „Cetate” din Băile Balvanyos, după care va urma tragerea la sorţi a echipelor. Conform regulamentului, fiecare două echipe vor primi un porc pe care-l vor sacrifica şi curăţa împreună, după care îl vor împărți frăţeşte şi vor prelucra carnea, separat. Se vor pregăti preparate tradiţionale de iarnă.

A doua zi, în 25 februarie (a.c.), va avea loc defilarea echipelor, în portul popular, după care va începe concursul propriu – zis, urmat de premiere, masă festivă și un foc de artificii.

Festivalul este organizat de către Primăria comunei Turia, Asociaţia Națională de Turism Rural şi Ecologic (ANTREC) și Consiliul Județean Covasna.

Alte informații despre festival pot fi aflate accesând site-ul www.torja.info.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail