În fiecare an, începând cu 1997, pe 2 februarie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Zonelor Umede, zi ce marchează semnarea, în 1971, a Convenţiei asupra Zonelor Umede, la Ramsar – Iran, cunoscută şi sub numele de Convenţia Ramsar.
Marcarea Zilei Mondiale a Zonelor Umede oferă posibilitatea tuturor – agenţii guvernamentale, organizaţii non-guvernamentale, grupuri de cetăţeni de la toate nivelurile comunităţii – să realizeze acţiuni de conştientizare a publicului larg asupra valorilor zonelor umede şi a beneficiilor lor, în general, şi a celor din cadrul Convenţiei Ramsar, în special.Tema din acest an „Păduri pentru apă şi zone umede” subliniază importanţa pădurilor pentru rezervele de apă ale planetei, dar şi pentru calitatea acestui factor de mediu vital. Sunt vizate, în principal, pădurile umede / zonele umede împădurite, ca zone de întrepătrundere a „aurului verde” cu „aurul albastru”.
Alegerea temei a avut în vedere faptul că anul 2011 este declarat drept ANUL INTERNAŢIONAL AL PĂDURII, de către Organizaţia Naţiunilor Unite.
Obiectivul declarat al Convenţiei a fost acela de a conserva zonele umede, fauna şi flora care servesc ca habitat al păsărilor acvatice, iar pe de altă parte constituie cele mai importante resurse de valoare economică, naturală, ştiintifică şi recreativă, a căror pierdere ar fi ireparabilă.
Alegerea acestor zone, conform Convenţiei, se bazează pe rolul internaţional din punct de vedere ecologic, botanic, zoologic, limnologic, hidrologic, ţinând seama de importanţa lor internaţională pentru păsările acvatice, în toate anotimpurile. Pentru statele părţi, Convenţia stabileşte, în primul rând, cerinţa de a elabora şi aplica planurile de amenajare, astfel încât să se favorizeze conservarea acestor zone prin crearea de rezervaţii şi utilizarea raţională a rezervelor lor.
Pe lista Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii şi a Resurselor Naturale, până în prezent au fost înscrise peste 300 zone umede. În România există 89 de zone umede, fiind identificate, de asemenea, 44 de zone de importanţă avifaunistică, cu o suprafaţă totală ce reprezintă 3% din suprafaţa ţării. Zonele din ţara noastră incluse în Convenţia de la Ramsar sunt: Rezervaţia Biosferei Delta Dunarii; Balta Mică a Brăilei; Lunca Mureşului -Arad; Complexul piscicol Dumbrăviţa – Braşov; Lacul Techirghiol – Constanţa.
În judeţul nostru zone umede se întâlnesc la turbăriile de la Ozunca Băi, Comandău, Apa Lină şi Apa Roşie, precum şi bălţile de la Sîntionlunca şi cele de lângă cursul Oltului, dar acestea nu fac parte din zonele umede de importanţă internaţională.