Poliţia Română împlineşte astăzi 193 de ani de atestare documentară. Pentru  a marca acest moment, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Covasna au organizat o serie de activităţi care au avut menirea, printre altele, de a se apropia de locuitori şi de a le arăta ce înseamnă munca de poliţist.

Seria evenimentelor a debutat cu tradiţionalul concurs „Cupa presei la TIR” la care au fost invitaţi să participe jurnaliştii acreditaţi pe lângă I.P.J. Covasna. ,,Anul acesta atât eu, cât şi colegul meu Silviu, am participat pentru prima data la concursul de TIR organizat de IPJ Covasna, alături de alţi colegi din presa română sau maghiară. Chiar dacă niciunul dintre noi nu are experienţă în a manevra armele – pentru Silviu fiind prima oară când a folosit o armă cu gloanţe reale, iar pentru mine fiind a doua oară – am obţinut punctaje foarte bune ocupând primele două locuri din clasament – Silviu locul I şi eu locul II. Bineînţeles, competiţia a fost una amicală şi cu toţii ne-am simţit bine, indiferent de punctaj, iar la final am primit câte o diplomă care să ne amintească de acest moment inedit”, a declarat colega noastră, Maricela Dan.

De la ora 11:00 porţile s-au deschis pentru curioşi. Sute de copii de la şcolile şi grădiniţele din oraş au salutat  poliţiştii  îmbrăcaţi  în uniformă, au pornit sirenele maşinilor de intervenţie şi au putut vedea demonstraţii tactice ale celor de la structura pentru acţiuni speciale, urmate de defilarea autospecialelor din dotarea I.P.J. Covasna.

,,Pentru copii a fost destul de atractiv  pentru că  au avut ocazia să testeze girofarul, s-au urcat în maşinile de radar, au văzut camerele radar, trusa specială folosită de criminalişti cu tot ce conţine ea. Eu zic că a fost bine; le-a plăcut, pentru că au avut acces la orice. Au fost câţiva domni poliţişti care i-au urcat în maşini şi le-a arătat cum să folosească girofarul şi sirena.  De-asemenea,  au primit pliante si stegulețe pe care planificăm să le folosim la ora de educaţie fizică. A fost o zi încărcată şi probabil emoţionantă, din prisma celor mici. S-au minunat de costume şi cred că cel mai mult de doamnele poliţiste, pentru că majoritatea poliţiştilor sunt bărbaţi”, a spus doamna Benchea Mirela, educatoare la grădiniţa ,,Hofeherke”.

Activităţile continuă şi astăzi, începând cu ora 10:00. La sediul de pe strada Korosi Csoma Sandor va avea loc un ceremonial religios urmat de depuneri de coroane, în memoria colegilor căzuţi la datorie. De asemenea, la Sala Sporturilor din Sfântu Gheorghe, va avea loc festivitatea de avansare în grad a poliţiştilor şi acordarea de premii şi distincţii atât cadrelor aflate în activitate, în semn de mulţumire pentru eforturile depuse în munca pe care o desfăşoară, dar şi cadrelor  aflate în rezervă şi veteranilor, drept recunoştinţă pentru cariera lor. Nu în ultimul rând, este un obicei devenit deja tradiţie ca poliţiştii covăsneni să fie vizitaţi de o delegaţie de poliţişti din cadrul Căpităniei Poliţiei Judeţului Bekes – Ungaria.

Cu această ocazie, pentru prima dată în istoria IPJ Covasna,  s-a tipărit un ziar  anual  ce  conţine informaţii  privind istoria Inspectoratului, cazuri  importante rezolvate de poliţiştii covăsneni, sfaturi pentru protecţia noastră, informaţii de interes general şi chiar poeme scrise de agenţii de poliţie covăsneni. Prima ediţie a ziarului a fost tipărită într-o mie de exemplare, fiind un proiect ce se doreşte a fi continuat şi anii următori.

. . 1.000 de angajaţi la IPJ Covasna

IPJ Covasna numără astăzi aproximativ 1.000 de angajaţi, care deservesc la diferite compartimente şi servicii. Chiar dacă numărul acestora nu este suficient pentru a acoperi necesarul de personal, în special la posturile de poliţie, conducerea instituţiei a declarat că acolo unde situaţia impune, detaşează de la alte posturi de poliţie, pentru o perioadă, la postul respectiv, astfel încât să asigure necesarul de siguranţă. În momentul de faţă există 5 secţii de poliţie rurale, care gestionează activitatea pe tot ce înseamnă post de poliţie şi  41 de posturi de poliţie în comune, după reînfiiinţarea acestor  în anul 2012.

„La fiecare post de poliţie am încercat să avem un minim necesar de oameni, având în vedere că toate sunt peste 1.000 de locuitori. Din păcate,  la unele am reuşit să asigurăm  doar 1 sau 2 poliţişti. La comunele mari, cum ar fi Vâlcele, unde sunt probleme, avem 8 agenţi, dar ne confruntăm în continuare cu lipsa de personal  la posturile de poliţie”, a spus şeful IPJ Covasna, Cms. Dr. Ion Popa.

Infracţionalitatea direct proporţională cu economia judeţului, şi prostituţie zero

Potrivit informaţiilor oferite de către domnul comisar şef de poliţie Ion Popa, în judeţul nostru infracţionalitatea se situează acolo unde se situează economia acestuia. Acestea fiind spunse, „neavând super şi hipermarketuri, neavând comerţ intracomunitar cu legume, nu avem conducte petroliere,  sigur că nu avem problematica pe care o au cei din Ilfov  sau cei din Braşov, deci infracţionalitatea de rezumă la fapte de evaziune fiscală, având în vedere cifra de afaceri a comercianţilor, care nu se ridică la sume uriaşe, pe care le auziţi la televizor. Avem peste 20 de dosare complexe, asta însemnă un prejudiciu de peste 2 miliarde de lei în bani vechi”, a explicat şeful IPJ Covasna. Totodată, întrebat de „proaspătul” caz de prostituţie adus în atenţia mass media, conducerea Inspectoratullui a ţinut să menţioneze că judeţul Covasna se află pe ultimul loc în ţară la acest capitol.

Chiar dacă totul pare a fi în ordine în judeţ, şi pare că poliţiştii nu prea mai au ce face cu aşa de puţine cazuri de infracţionalitate, este bine de ştiut că numărul mic de infracţiuni are legătură cu implicarea poliţiştilor şi cooperarea acestora cu diferite instituţii, în vederea reducerii  lui.

Poliţiştii au speranţe mari pentru finalizarea clădirii  în care ar trebui să se mute toate serviciile

Viitoarea clădire a IPJ Covasna care ar trebui să găzduiască toate serviciile operative şi neoperative ale Inspectoratului, a fost ridicată în urmă cu 3 ani. Astăzi, lucrările au stagnat din lipsă de fonduri, dar conducerea speră că Ministerul va înţelege importanţa finalizării acestei clădiri şi va aloca fondurile necesare.

„În 2012, când am venit aici, era la nivelul solului. Doar placa de bază era turnată. Am făcut eforturi deosebite, am primit ceva fonduri şi am adus-o în stadiul în care o vedeţi astăzi. Sigur că permanent cerem , se analizeză la nivel de Inspectorat General al Poliţiei, la nivel de Minister. Sperăm să primim fonduri; numai pentru clădirea aceasta am mai avea nevoie de vreo 15 milioane de lei noi ca să poată să fie finalizată și  utilă”, a menționat  cms şef Ion Popa.

În momentul de faţă serviciile IPJ Covasna sunt împărţite în mai multe zone din oraş, fiind un inconvenient, din punct de vedere managerial „dar nu cel mai mare inconvenient”, conform comisarului şef.

Principiile pe baza cărora funcţionează IPJ Covasna de mai bine de 3 ani: loialitate, onestitate, muncă şi respect

„Fără nicio falsă modestie, nu numai datorită mie, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Covasna a avut rezultate foarte bune anul trecut, sau cele mai bune din ultimii 5-6 ani. Asta se datorează faptului că şi colegii mei au înţeles principiile mele şi felul meu de a fi. Sunt oameni de caracter, de ţinută, sigur, cu mici excepţii, şi numai datorită lor orice şef este lăudat pentru rezultatele obţinute atunci când au oamenii corespunzători alături de ei. Sunt şef din 1993, de aproape 22 de ani. Am avut colective mai mari sau mai mici în subordine, dar peste tot am avut rezultate bune,  apreciate de către toată lumea. Eu am trăit, am crescut şi am avansat datorită lor”, este de părere cms şef Ion Popa.

Acesta consideră că loialitatea faţă de instituţia de la care fiecare îşi câştigă pâinea, onestitatea, munca şi respectul, valorile pe care le-a insuflat colegilor săi, sunt cele mai importante în bunul mers al Inspectoratului.

„La ceas aniversar, ţinem să mulţumim locuitorilor oneşti ai judeţului Covasna pentru atitudinea civică şi responsabilă pe care au manifestat-o întotdeauna şi le transmitem, totodată, asigurarea că vom fi şi de acum încolo prezenţi la datorie pentru a asigura ordinea şi liniştea publică, pentru a aplica legea cu fermitate şi intransigenţă, în litera şi în spiritul ei”, se precizează în comunicatul transmis de compartimentul de comunicare al IPJ Covasna.

Maria Graur şi Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail