La 19 septembrie 2023 este celebrată Ziua Artileriei şi Rachetelor Antiaeriene.

În 1916, în Primul Război Mondial, în cadrul manevrei militare de la Flămânda, executată de Armata a 3-a, a fost doborât primul avion inamic de o baterie de artilerie înzestrată cu tunuri antiaeriene propriu-zise, conform www.mapn.ro.

Primele unităţi specializate ale Armatei Române în lupta contra aeronavelor datează din 1916, anul apariţiei artileriei antiaeriene ca tip de armă distinct, cu rol, misiuni şi structură specifice. La 15 august 1916, a fost înfiinţat Corpul Apărării Antiaeriene, având ca obiectiv apărarea Capitalei, conform www.forter.ro.

Evaluând rolul major reprezentat de folosirea în luptă a mijloacelor de atac din aer şi de apărare împotriva acestora, această armă a cunoscut o evoluţie rapidă, prin dotarea Corpului Apărării Antiaeriene cu mijloace noi, prin stabilirea obiectivelor militare şi civile care impuneau apărare antiaeriană şi prin repartizarea mijloacelor în funcţie de importanţa strategică a obiectivelor.

Artileria antiaeriană a participat, în cadrul Armatei Române, la luptele Primului Război Mondial, în Capitală şi în împrejurimi, Valea Prahovei, Dobrogea, Braşov, Turnu Severin, în campaniile de pe fronturile militare din Est şi din Vest.

Cel de-Al Doilea Război Mondial a adus schimbări privind organizarea, înzestrarea şi folosirea artileriei antiaeriene. Aceste noutăţi au fost determinate şi de evoluţia şi de rolul tot mai importante ale capacităţilor aeriene de atac ale inamicului, menţionează sursa citată.

Dezvoltarea armelor de luptă antiaeriană a continuat în perioada postbelică şi a cunoscut o adaptare ulterioară încheierii războiului rece. După aderarea României la Organizaţia Atlanticului de Nord (NATO), în 2004, unităţi specifice în lupta antiaeriană ale Armatei Române au participat la exerciţii comune cu state aliate şi partenere.

În anul 2016, pentru marcarea a 100 de ani de la înfiinţarea artileriei şi rachetelor române, Romfilatelia a introdus în circulaţie emisiunea tematică aniversară Centenarul Artileriei şi Rachetelor Antiaeriene, potrivit https://www.romfilatelia.ro/.

AGERPRES

Sursa foto: Armata României/Facebook

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail