În evidența Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna figurează, în prezent, 184 de absolvenți ai promoției 2017-2018, numărul fiind mai mic față de cel înregistrat în anii anteriori.
„Absolvenții promoției acesteia nu au pășit în număr foarte mare în evidența noastră. Din acest punct de vedere, avem, în momentul de față, un număr de 184 de absolvenți și, după cum știți, au absolvit peste 1000. În general veneau 800, anul trecut au ajuns cam 400, iar anul acesta au ajuns până în această fază, 184 în evidență și plată”, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.
Potrivit acestuia, scăderea numărului de absolvenți înregistrați în evidențele agenției ar putea avea la bază și anumite aspecte legislative.
În acest an, a fost introdusă prima de inserție, dar și câteva schimbări. Pentru a beneficia de prima de inserţie sau, după caz, de indemnizaţia de şomaj, absolvenţii au trebuit ca în termen de 60 de zile de la data absolvirii să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă. Trebuie știut că prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înțelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.
O modificare a constat în faptul că depunerea celui de-al doilea dosar trebuia să fie însoțită de o declarație a absolventului, cu privire la admiterea lui la facultate, ceea ce atrăgea după sine faptul că pentru luna august și septembrie, el nu mai primea indemnizație.
„Modificările legislative în primul rând au fost cele care dus la scăderea numărului de absolvenți înregistrați și aici mă refer la ideea de a se înregistra în termen de 60 de zile, cu posibilitatea de a beneficia de prima de încadrare de 1500 de lei împărțită în două dacă în acest termen de 60 de zile se angajează. Pentru cei care nu s-au angajat, reînregistrarea se făcea cu solicitarea de a fi luați în plată, deci al doilea dosar, dar care este însoțit de declarația proprie de a anunța admiterea lor la facultate. Din cauza acestei sintagme de <<admitere la facultate>>, (…) s-a înțeles faptul că dacă sunt admiși nu înseamnă că frecventează, ci înseamnă că ei nu mai pot să beneficieze nici de două luni de zile de șomaj. Este modificarea legislativă care le-a constrâns absolvenților apetitul de a se înregistra, pentru că dacă tot nu primesc indemnizația, poate că s-au gândit că atunci de ce să stea în evidență; de ce să ceară introducerea în evidență, dacă ei declară că sunt admiși și deci posibilitatea de a beneficia pe august și septembrie, nu mai este posibilă?”- a spus directorul Kelemen Tibor.
În ceea ce privește absolvenții aflați în prezent în evidența AJOFM Covasna, din totalul celor 184, 107 sunt persoane de sex feminin.
De remarcat este și faptul că printre cei 184 de absolvenți nu se află nicio persoană cu studii universitare și nicio persoană cu învățământ postliceal.
„Absolvenții din evidență sunt persoane cu învățământ liceal, 156, respectiv 28 cu studii profesionale, de la școlile profesionale. Nu a intrat nicio persoană cu studii minime obligatorii”, a mai spus directorul AJOFM Covasna.
Acesta a declarat că Agenția continuă pregătirile pentru organizarea Bursei locurilor de muncă pentru absolvenți, programată în data de 19 octombrie.
„Pe 19 octombrie organizăm bursa pentru tineri, indiferent că sunt absolvenți sau nu.”- a precizat directorul AJOFM Covasna.
Bursa va fi organizată la nivel național, prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în cele 42 de agenții teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, reprezentând „o oportunitate pentru toți solicitanții de locuri de muncă interesați în a cunoaște mai bine piața muncii, ofertele de locuri de muncă, pentru a putea astfel să aleagă un loc de muncă, conform pregătirii lor profesionale, sau să se (re)orienteze profesional spre ocupații cu posibilități mai mari de angajare pe termen mediu și lung. Obiectivul principal al acestui eveniment îl constituie creșterea gradului de ocupare pentru absolvenți, nefiind excluse alte categorii de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă prin întâlnirea directă a cererii cu oferta de locuri de muncă, în condițiile unei concurențe loiale, transparente, care să permită realizarea unui echilibru între acestea”, au transmis reprezentanții ANOFM.
Ana Ciorici Costache