În fiecare an, la data de 18 decembrie este sărbătorită Ziua minorităţilor naţionale din România. La 18 decembrie 1992 a fost adoptată, prin Rezoluţie a Adunării Generale a ONU, „Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice”, se arată pe site-ul Departamentului pentru Relaţii Interetnice.

Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice oferă o garanţie a drepturilor minorităţilor în general, astfel încât mai multe state i-au recunoscut importanţa prin declararea zilei de 18 decembrie ca Zi a minorităţilor naţionale.

România s-a raliat acestui context internaţional prin aprobarea HG nr. 881/1998 pentru declararea zilei de 18 decembrie ca Zi a minorităţilor naţionale din România. Aceasta este sărbătorită de toate minorităţile etnice din ţara noastră, care, potrivit organizaţiilor înscrise pe site-ul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, sunt: albanezi, armeni, bulgari, croaţi, greci, evrei, germani, italieni, maghiari, polonezi, romi, ruşi-lipoveni, sârbi, slovaci, cehi, tătari, turci, ucraineni, macedoneni, ruteni.

 

Potrivit Hotărârii de Guvern mai sus menţionate, în fiecare an, cu prilejul acestei zile, sunt organizate acţiuni culturale, simpozioane, mese rotunde şi alte acţiuni cu tematică specifică, cu sprijinul Departamentului pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale şi al Ministerului Culturii, împreună cu autorităţile administraţiei publice.

În anul 2017, cei 17 deputaţi aparţinând Grupului minorităţilor naţionale au iniţiat un proiect de lege pentru ridicarea la nivel de sărbătoare naţională a acestei tradiţii. Astfel, proiectul de lege pentru instituirea Zilei minorităţilor naţionale din România ca sărbătoare naţională a fost adoptat de Senat la 23 octombrie 2017 şi de Camera Deputaţilor la 21 noiembrie 2017, iar decretul privind promulgarea Legii nr. 247/2017 pentru instituirea acestei zile a fost semnat de preşedintele Klaus Iohannis la 7 decembrie 2017.

Potrivit prezentei legi, manifestările dedicate sărbătoririi acestei zile pot fi organizate cu sprijinul autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum şi al organizaţiilor neguvernamentale interesate, iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune, în calitate de servicii publice, vor include în program emisiuni ori aspecte de la manifestările ocazionate de această zi.

La 18 decembrie 2019 a avut loc, în organizarea Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” şi a Departamentului pentru Relaţii Interetnice, prima ediţie a evenimentului de diplomaţie publică dedicat sărbătoririi „Zilei minorităţilor naţionale”, după cum menţiona un comunicat de presă postat pe site-ul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, www.dri.gov.ro. La eveniment au luat parte Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, liderul grupului minorităţilor naţionale din Parlament, deputatul Varujan Pambuccian, secretarul de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României, Lacziko Enikő Katalin.

 

Cu acest prilej, în Sala „H. H. Stahl” a Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” a fost vernisată expoziţia „Portrete”, cuprinzând fotografii de arhivă, obiecte şi costume tradiţionale ale minorităţilor naţionale care convieţuiesc pe teritoriul României, regăsite în colecţiile de patrimoniu ale muzeului.

În ziua de 18 decembrie 2020, cu ocazia Zilei minorităţilor naţionale, are loc online, pe platforma Zoom, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, evenimentul dedicat culturii minoritaţilor naţionale „Contribuţii la cunoaşterea patrimoniului etnologic al minoritaţilor naţionale”, la care participă reprezentanţi ai Preşedinţiei, ai Guvernului României, ai grupurilor parlamentare ale minorităţilor naţionale.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail