Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Covasna, în cursul anului trecut, în judeţul nostru, un număr de 171 angajatori, persoane juridice, au achiziţionat registrul de evidenţă a zilierilor.
Dintre aceştia, doar 107 au transmis la ITM copia registrului, până în data de 5 a lunii următoare, lucru ce certifică faptul că au avut oameni angajaţi cu ziua.
Liliana Balmuş, Inspector Şef adjunct al ITM Covasna, ne-a spus că această instituţie deţine o bază de date în care sunt înregistraţi toţi zilierii. Din datele transmise de angajatorii covăsneni, reiese faptul că un număr de 36.778 de persoane şi-au desfăşurat activitatea, ca zilieri, în cursul anului trecut. „La numărul acesta trebuie să fim atenţi, pentru că o persoană se poate să fi lucrat la mai multe societăţi. De câte ori lucrează în luna respectivă, de atâtea ori este introdus CNP-ul său, în baza de date”, a explicat Liliana Balmuş.
Beneficiarul (persoana juridică pentru care zilierul execută activităţi cu caracter ocazional) are obligaţia să întocmească un registru, denumit prin lege Registru de evidenţă a zilierilor, pentru toate persoanele care desfăşoară activităţi cu caracter ocazional. Zilierii au voie, prin lege, să lucreze cel mult 90 de zile într-un an, la un angajator, însă le este permis să-şi desfăsoarea activitatea, pe parcursul unui an calendaristic, la mai mulţi angajatori. Pentru munca prestată, zilierul are dreptul la o remuneraţie stabilită prin negociere directă între părţi, însă aceasta nu poate fi mai mică de 2 lei şi mai mare de 10 lei pe oră.
Inspectorul Şef adjunct al ITM Covasna, Liliana Balmuş, a precizat că se preconizează modificarea acestei legi, pentru ca zilierii să poată presta servicii şi pentru persoanele fizice.
Ana Alina Costache