Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a decis, potrivit Rezoluţiei 47/196, marcarea Zilei internaţionale pentru eradicarea sărăciei în data de 17 octombrie.

Prin Rezoluţia 47/196, adoptată la 22 decembrie 1992, Adunarea Generală a invitat toate statele să dedice acestei zile prezentarea sau promovarea, după caz, la nivel naţional, a măsurilor concrete cu privire la eradicarea sărăciei. Rezoluţia invită, de asemenea, organizaţiile guvernamentale şi neguvernamentale să asiste statele, la cererea acestora, în organizarea activităţilor naţionale pentru marcarea Zilei internaţionale pentru eradicarea sărăciei şi a solicitat secretarului general să ia, în limita resurselor existente, măsurile necesare pentru a asigura succesul marcării acestei zile de către Organizaţia Naţiunilor, face cunoscut ONU pe site-ul său: https://www.un.org.

Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei îşi propune să promoveze înţelegerea şi dialogul între oamenii care trăiesc în sărăcie şi societatea în general. Tema din acest an, „Muncă decentă şi protecţie socială: punerea în practică a demnităţii pentru toţi”, se bazează pe faptul mărturisit că cei care trăiesc în sărăcia extremă lucrează adesea ore lungi şi istovitoare în condiţii periculoase, nereglementate, dar chiar şi aşa nu pot câştiga suficient pentru a se întreţine în mod adecvat pe ei înşişi şi pe familiile lor.

Tema din acest an solicită accesul universal la muncă decentă şi protecţie socială ca mijloc de a susţine demnitatea umană pentru toţi oamenii. În mod similar, protecţia socială universală este necesară pentru a garanta securitatea veniturilor tuturor, acordând prioritate membrilor cei mai vulnerabili ai societăţii. Tema este, de asemenea, un îndemn adresat liderilor politici şi factorilor de decizie să folosească demnitatea umană ca busolă călăuzitoare în toate procesele de luare a deciziilor, pentru a asigura promovarea drepturilor fundamentale ale omului şi a justiţiei sociale faţă de urmărirea profiturilor corporative.

Parteneriatele globale puternice între guverne, întreprinderi şi organizaţiile societăţii civile sunt vitale pentru a obţine o dezvoltare echitabilă şi pentru a garanta că nimeni nu este exclus sau lăsat în urmă, potrivit ONU.

Tema Zilei internaţionale pentru eradicarea sărăciei pentru 2022 făcea referire, de asemenea la demnitate. Demnitatea fiinţei umane nu este doar un drept fundamental în sine, ci constituie baza tuturor celorlalte drepturi fundamentale. Prin urmare, „demnitatea” nu este un concept abstract: ea aparţine fiecăruia, arăta ONU.

Cu angajamentul de a pune capăt sărăciei, de a proteja planeta şi de a asigura oamenilor de pretutindeni pace şi prosperitate, Agenda 2030 a exprimat din nou promisiunea stabilită în cadrul Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului. Cu toate acestea, realitatea arată că 1,3 miliarde de oameni încă trăiesc în sărăcie multidimensională, aproape jumătate dintre ei fiind copii şi tineri.

Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei onorează milioanele de oameni care suferă de sărăcie şi curajul lor de zi cu zi şi recunoaşte solidaritatea globală şi responsabilitatea comună pe care le avem pentru a eradica sărăcia şi pentru a combate toate formele de discriminare, potrivit sursei citate.
* * *

Alegerea datei privind marcarea Zilei internaţionale pentru eradicarea sărăciei a avut în vedere ziua de 17 octombrie a anului 1987, când peste o sută de mii de oameni s-au adunat în Piaţa Trocadéro din Paris, unde a fost semnată Declaraţia Universală a Drepturilor Omului în 1948, în semn de solidaritate cu victimele sărăciei extreme, ale violenţei şi ale foametei.

Manifestanţii, veniţi la îndemnul preotului catolic Joseph Wresinski, au declarat că sărăcia este o încălcare a drepturilor omului şi au afirmat necesitatea de a se aduna pentru a se asigura că aceste drepturi sunt respectate. Aceste convingeri au fost înscrise pe o piatră comemorativă inaugurată în aceeaşi zi.

Reproduceri ale pietrei comemorative au fost dezvelite în întreaga lume, servind ca loc de adunare pentru a sărbători Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei. O astfel de replică este situată în grădina sediului Naţiunilor Unite şi este locul unde anual au loc ceremonii organizate de Secretariatul Naţiunilor Unite din New York.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail