78 de liceeni din Întorsura Buzăului participă în perioada 7-11 aprilie a.c. la Job Shadow Day, cel mai mare program de orientare profesională dedicat elevilor. 17 instituţii şi companii locale sprijină proiectul organizat de Junior Achievement România. Job Shadow Day oferă tinerilor şansa de a petrece o zi în „umbra” angajaţilor care practică meseria pe care şi-o doresc şi ei în viitor.
Cei 78 de elevi ai claselor a XI a şi a XII a de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” şi de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” au oportunitatea de a deveni „umbre” ale angajaţilor unor instituţii şi companii întorsurene. Potrivit comunicatului oficial de presă „cele mai dorite meserii de anul acesta sunt: magistrat, poliţist, jandarm, pompier, medic.”
Tot în comunicatul de presă se menţionează şi cele 17 companii şi instituţii care au acceptat provocarea de a participa la Job Shadow Day: „Partenerii locali de anul acesta sunt: Primăria Oraşului Întorsura Buzăului, Poliţia Oraşului Întorsura Buzăului, Mesagerul de Covasna, Raiffeisen Bank – Sucursala Întorsura Buzăului, Spitalul de Recuperare Cardiovasculară Dr. Benedek Géza Covasna – Secţia Întorsura Buzăului, SC Farmira, SC Square Transilvania, Cabinet Individual de Psihologie Ioana Obreja, Jandarmeria, Judecătoria, Alex IT, GT Broker de asigurare SRL, ISU, Service Auto Urda Raul, ”Prichindel”- Grădiniţa cu program Prelungit, LL salon de înfrumuseţare, Glow Studio.”
Doina Pătrunjel, coordonator al programului Job Shadow Day pentru zona Întorsura Buzăului a menţionat: „Programul Job Shadow Day se organizează de cinci ani la Întorsura Buzăului. An de an, numărul elevilor participanţi şi al companiilor/instituţiilor partenere a crescut datorită impactului pozitiv asupra elevilor. Prin acest program, ei înţeleg care sunt responsabilităţile adulţilor la locul de muncă, care este traseul profesional pentru o anumită meserie, care sunt condiţiile de muncă şi competenţele necesare pentru profesia aleasă.” Mai mult decât, profesorul coordonator a mai adăugat: „Invităm elevii celorlalte şcoli din judeţ să se înscrie în acest program educaţional, care le oferă ocazia de a vedea în realitate o zi de muncă din viaţa unui specialist – experienţă care ar putea să le schimbe viaţa.”
Comunicatul de presă precizează, de asemenea, că „ziua de „shadowing” se încheie cu o ceremonie la care participă toţi elevii şi reprezentanţii companiilor şi instituţiilor participante în Job Shadow Day® 2014, derulată la Liceul Teoretic Mircea Eliade.”
Întorsura Buzăului este singura localitate din judeţul Covasna care colaborează cu instituţiile şi companiile locale pentru organizarea acestui program de orientare profesională dedicat elevilor.
Despre Job Shadow Day
Potrivit comunicatului oficial, Job Shadow Day este un program internaţional de orientare profesională care are sprijinul comunităţilor educaţionale şi de afaceri din toată România. Programul a fost creat pentru a veni în „ajutorul viitorilor absolvenţi de liceu. Petrecând o zi la locul de muncă dorit, tinerii au şansa să observe care sunt principalele responsabilităţi şi abilităţi necesare şi să găsească mai uşor răspunsuri la întrebările legate de viitoarea profesie. La rândul lor, angajatorii pot afla mai multe despre aşteptările şi pregătirea tinerilor de liceu, putând să contribuie activ la formarea lor profesională timpurie.”, se menţionează într-un comunicat de presă.
Obiectivele programului Job Shadow Day este de a genera tinerilor răspunsuri la întrebările: “Ce vreau să devin când voi fi mare?; „Care este cea mai potrivită meserie pentru mine?” şi „Cum să mă pregătesc ca să fac meseria dorită”.
Daniela Staicu, Marketing & Communication Manager la Junior Achievement România a precizat: „Ne dorim ca Job Shadow să devină o practică obişnuită a angajatorilor care îşi înţeleg rolul de investitori în educaţia şi formarea tinerilor. O zi în care un licean ia contact cu mediul de afaceri sau instituţional, şi observă ce se întâmplă într-o zi de muncă din punct de vedere al responsabilităţilor, al relaţiilor dintre colegi şi al relaţiei cu clientul este o zi câştigată pentru toată lumea: elevi, angajaţi, profesori şi părinţi.”
28.000 de elevi din 200 de localităţi participă în 2014 la Job Shadow Day®
Informaţiile oficiale menţionează faptul că „programul Job Shadow Day® se adresează şi elevilor din clasele 0-X, aceştia petrecând o zi de lucru la locul de muncă al unuia dintre părinţi. În acest an, la program participă peste 28.000 de elevi (6-19 ani) din 200 de localităţi din toată ţara.”
Organizaţia care a pus la cale acest proiect se numeşte Junior Achievement România. Această „organizaţie nonprofit, a fost fondată în anul 1993 şi este parte a Junior Achievement Worldwide®, USA şi a Junior Achievement – Young Enterprise, Europe. JA este cea mai mare şi cea mai dinamică organizaţie internaţională de educaţie economică şi antreprenorială. În România, programele JA de tip learning by doing sunt urmate anual de peste 189.000 de elevi din 1.200 de instituţii de învăţământ şi se desfăşoară local în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, instituţiile de învăţământ şi comunitatea de afaceri.”, se notează într-un comunicat de presă.
Iulia Taraş